Wat is de maximale hypotheek in 2020 en 2021?

De hoofdregel is dat een hypotheek in 2020 en 2021 niet hoger mag zijn dan 100% van de waarde van de woning. Dit betekent bijvoorbeeld dat de kosten van de notaris en de hypotheek uit eigen geld (spaargeld) betaald moeten worden. Dit is de hoofdregel, omdat banken maatwerk kunnen toepassen en een hogere hypotheek kunnen aanbieden als u energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren. Voor energiebesparing is de maximale hypotheek 106%, dat betekent 6.000 euro meer hypotheek per 100.000 euro.

Welke energiebesparende maatregelen?

Hoe beter uw energielabel is (bij voorkeur A in plaats van G), hoe energiezuiniger uw huis is. Hoe meer u richting energielabel A gaat, hoe meer u per maand bespaart op uw energierekening. De woonlasten gaan dan omlaag. Er zijn veel energiebesparende maatregelen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan (een combinatie van):
Isolatie (vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuren, leidingen).
Een hoogrendementsketel (als u niet helemaal van het gas af wilt).
HR++ glas (of nog hoger).
Een warmtepomp of warmteterugwinning en gebruik van aardwarmte.
Een zonneboiler.
Zonnecollectoren.
Energiezuinige kozijnen en/of deuren.

Al deze maatregelen helpen om uw energierekening te verlagen, maar ze moeten wel betaald worden. U moet immers eerst een flink bedrag investeren. Afhankelijk van de terugverdientijd is de investering binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend. Maar als u het geld niet direct beschikbaar heeft, blijft het afsluiten van een extra lening of het verhogen van de hypotheek over om de investering financieel mogelijk te maken.

De hypotheek verhogen
De hypotheek kan worden verhoogd tot 106%. Is dit een hypotheek met aflossing, dan is de hypotheekrente aftrekbaar. Is het een extra lening zonder maandelijkse aflossing, dan vervalt de hypotheekrenteaftrek voor de extra lening. Het verduurzamen van een woning is een goede zaak: het verhoogt de waarde van uw woning, verlaagt de energiekosten en is goed voor het milieu. Veel mensen zijn hier dan ook in geïnteresseerd. En toch zit er een addertje onder het gras. Uit eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis VEH (juli 2018) blijkt dat niet alle banken bereid zijn om je die extra hypotheek te geven. Niet meewerkend zijn volgens VEH: de banken ING, Aegon, Argenta, MoneYou, Philips Pensioenfonds, Lloyds Bank, Tulp Hypotheken en Van Lanschot. Daarnaast zijn er een aantal banken die een hogere hypotheekrente rekenen vanwege de hogere hypotheek. Deze hogere lasten doen soms zelfs de lagere energielasten teniet.