Zwitserse staatsobligaties kopen en verkopen

Zwitserse staatsobligaties worden beschouwd als de veiligste obligaties ter wereld. Dit komt omdat het land een sterke banksector heeft en een lange geschiedenis van neutraliteit. Dit betekent dat de rente die de Zwitserse overheid op haar obligaties betaalt relatief laag is. Daarom is het kopen van Zwitserse staatsobligaties bijzonder aantrekkelijk voor beleggers die bereid zijn een klein beetje risico te nemen.

Zwitserse staatsobligaties zijn populair. Ze worden beschouwd als de veiligste obligaties ter wereld. Daarom worden obligaties vooral gekocht door beleggers en risicomijdende beleggers. Zwitserland dankt zijn goede reputatie aan zijn stabiele financiële beleid door de jaren heen. Zwitserland heeft een van de grootste banksectoren ter wereld. Het land heeft een gunstig vestigingsklimaat, waardoor veel particulieren en bedrijven hun toevlucht hebben gezocht in het Alpenland. Anderen hebben hun hoofdstad voornamelijk in Zwitserland gevestigd.

Zwitserse neutraliteit

Een andere factor in de goede reputatie van Zwitserland is dat het land al eeuwenlang niet meer betrokken is bij conflicten. Duitsland viel in de Tweede Wereldoorlog geen buurland aan omdat de nazi’s hun geld via Zwitserland konden kanaliseren en omdat ze van het land niets te vrezen hadden. Zwitserland was tot voor kort geen lid van de VN omdat het zijn absolute neutraliteit wilde behouden en geen politieke uitspraken wilde doen. Door deze neutraliteit is de kans dat Zwitserland ooit – zeker op korte termijn – betrokken raakt bij een oorlog nihil. Daardoor is de kans dat het land failliet gaat en investeerders hun geld kunnen fluiten nog kleiner.

Zwitserse staatsobligaties kopen en verkopen

Het feit dat het veilig is om in Zwitserse staatsobligaties te beleggen, betekent dat beleggers er weinig belangstelling voor hebben. Rente wordt gebruikt om meer investeerders aan te trekken. Dit is natuurlijk alleen nodig als er een gebrek is aan investeerders. Een land met een slechte financiële reputatie als Griekenland betaalt bijvoorbeeld bijna 11 procent rente op zijn staatsobligaties, maar heeft al het geld hard nodig om zijn staatsschuld af te betalen. Zwitserland betaalt minder dan 2 procent op de obligaties waarmee het zijn begrotingstekort financiert. Dit is zelfs minder dan landen als Nederland en Duitsland, die al een goede financiële reputatie hebben.

Wisselkoers Zwitserse frank

Houd bij het kopen van Zwitserse staatsobligaties rekening met de wisselkoers van de Zwitserse frank. Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese Unie, dus de munteenheid is niet de euro. De Zwitserse frank is over het algemeen vrij stabiel, maar dit is iets om in gedachten te houden. In theorie zou je geld kunnen verdienen door Zwitserse staatsobligaties te kopen, maar tegelijkertijd geld verliezen als de frank daalt ten opzichte van de euro. Dit kan natuurlijk ook andersom werken, wat betekent dat u meer verdient naarmate de Zwitserse frank apprecieert ten opzichte van de euro. U kunt zich verzekeren tegen een eventuele waardedaling van de frank, maar dan verliest u een groot deel van de winst die u maakt met de aankoop van Zwitserse staatsobligaties.€