Zwitserland: Een Zwitserse bankrekening openen

Veel mensen willen een Zwitserse bankrekening openen. In het verleden was dat vooral omdat ze op deze manier de belastingdienst wilden ontwijken. Zwitserland hanteert strikt bankgeheim. Het staat echter onder druk. Andere redenen om een ​​bankrekening in Zwitserland te openen, zijn onder meer het omzetten van activa in Zwitserse franken of betere toegang tot bepaalde markten.

Relatief veel Nederlanders willen een Zwitserse bankrekening openen. Ze kunnen verschillende redenen hebben. De belangrijkste reden is altijd geweest dat Zwitserland een hoog bankgeheim heeft. Zoveel mensen kozen Zwitserland om hun vermogen te verbergen voor de Nederlandse belastingdienst. De Nederlandse Belastingdienst zou er nooit achter komen dat ze grote tegoeden op een Zwitserse bankrekening hebben staan. Bovendien hebben Zwitserse banken een uiterst betrouwbaar imago. Zelfs de nazi’s gebruikten Zwitserse banken om geld door te sluizen tijdens de oorlog.

Zwitsers bankgeheim onder druk

Het bankgeheim is de afgelopen jaren echter flink onder druk komen te staan. Eerst was er de werknemer die bankgegevens stal van verschillende banken en deze doorverkocht aan de Duitse belastingdienst. Hierdoor ontdekte de Duitse belastingdienst dat een groot aantal rijke Duitsers zich (een deel van) voor de belastingdienst verstopten. Zwitserse banken probeerden de verkoop voor de rechtbank aan te vechten en beweerden dat het gestolen gegevens waren, maar een Duitse rechtbank oordeelde in hun voordeel. Via Duitsland ontving de Belastingdienst ook gegevens van enkele Nederlandse belastingontduikers. De afgelopen jaren hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten de druk op Zwitserland opgevoerd om af te zien van de strikte naleving van het bankgeheim. Deze landen zijn het zat om veel belastinginkomsten te verliezen omdat mensen hun geld op een Zwitserse rekening zetten. Zwitserland lijkt onder druk te staan.

Grote Zwitserse banken

Voorlopig gebruiken echter nog steeds veel mensen een Zwitserse bankrekening. Soms doen ze dit ook om geld in Zwitserse franken te kunnen storten. Dit is vooral handig tijdens perioden waarin die valuta een sterke periode doormaakt ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. De grootste Zwitserse banken zijn UBS en Credit Suisse. Samen bezitten ze meer dan 50% van de totale activa van Zwitserse banken. Zwitserse banken accepteren klanten uit het buitenland. Dit geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Sommige mensen openen ook een rekening in Zwitserland, omdat dit het voor hen gemakkelijker maakt om toegang te krijgen tot bepaalde markten. Als iemand een rekening in Zwitserland wil openen, moet hij kunnen aantonen dat hij over voldoende kapitaal beschikt.

Open een Zwitserse bankrekening

Als je een rekening wilt openen, kun je ervoor kiezen om zelf naar een Zwitserse bank te gaan, maar er zijn ook tussenpersonen die je kunnen helpen. Ze hebben ervaring, dus het is makkelijker. Bij het openen van een rekening moet u in ieder geval uw adres en origineel paspoort kunnen overleggen. U moet ook een referentiebrief van een bank of advocatenkantoor hebben waarin wordt bevestigd dat u over voldoende kapitaal beschikt. Voor het openen van een rekening moet in de meeste gevallen een bepaald bedrag worden gestort. Daar zit meestal tienduizend euro in. Bij het openen van een bedrijfsrekening moet u ook het oprichtingscertificaat, de statuten, een bestuursbesluit waaruit blijkt dat het bestuur de opening van de rekening goedkeurt, en het aandelenregister overleggen. Vaak moeten ze vertaald worden in het Duits of Engels.€