Zwart geld – witwassen van zwart geld met hulp van de Belastingdienst

Vrijwillig met pensioen in 2022? Er is veel zwart geld in omloop door zwarte arbeid en zwart spaargeld in het buitenland, maar pas op voor de fiscale boete die u riskeert. Tot voor kort was de kans op zwart geld klein. Met de aanslag op het bankgeheim lijkt daar nu verandering in te komen voor zwartsparen en zwartwerk met hoge boetes voor de werkgever. Gelukkig kunt u, als u dat wilt, uw geld eenvoudig witwassen met hulp van de Belastingdienst. Kijk hoe je het moet doen. Die gepakt door de belastingdienst zijn vaak veel duurder. Maar via Dubai en Singapore kun je ook buiten de belastingdienst blijven.

Wat is zwart geld?

Zwart geld klinkt een beetje vaag, maar heel veel mensen hebben zwart geld. Contant of op een buitenlandse rekening. Bijna niemand heeft er bezwaar tegen als de betaling zonder cheque wordt gedaan en er dus geen btw hoeft te worden betaald. Velen kennen een meester die goedkoper is omdat hij in het zwart wordt betaald. Of we kennen iemand die elke vakantie Luxemburg of Zwitserland bezoekt om geld op zijn bankrekening te storten. Niets om je zorgen over te maken, want het gebeurt veel. Daarom wordt de schaduweconomie in de wereld als zeer groot beschouwd. Er is sprake van zwart geld verdienen en zwart geld oppotten.

Duitsland, België, Luxemburg 2022

Landen als Duitsland, België en Luxemburg zijn niet meer de landen die je zou moeten zijn. Zij wisselen belastinggegevens uit met de Nederlandse Belastingdienst. Vroeger kon je hier altijd makkelijk komen. In deze landen betaalde u roerende voorheffing, maar deze stopte meestal.

Waar anders is het bankgeheim?

Maar er is iets mis met het bankgeheim: steeds meer landen zijn op zoek naar spaargeld met zwart geld. In Nederland aanvankelijk onder staatssecretaris Jan Kies de Jaeger, die na de val van het kabinet Balkenende tot minister werd bevorderd. Hij geeft het begrip zwart geld steeds vaker een criminele connotatie. Hij sluit nieuwe belastingverdragen met landen die de zwarte spaarder moeten doen blozen. Hij is ook degene die de boete voor zwart geld op een buitenlandse spaarrekening wil verhogen naar 300 procent. Er was geen interesse in ons land. Dat is tenminste wat de staatssecretaris ons altijd wil doen geloven.

Hoe kan ik zwart geld witwassen?

Geld witwassen is niet zo moeilijk. Iedereen die een horecazaak heeft, kan gemakkelijk de omzet verhogen om zwart geld van voorgaande jaren witter te maken. Zwartwerk is echter niet ongevaarlijk voor de werkgever, aangezien de boete voor zwartwerk kan oplopen tot meer dan 4.500 euro per persoon. Iedereen met zwart geld op een offshore spaarrekening kan toch gemakkelijk profiteren van de inkeerregeling. En ik weet het: soms heb je het particulier met een erfenis, soms heb je het al jaren, en natuurlijk doet het ook emotioneel pijn om zwart geld aan te geven. De Belastingdienst zal u allerlei lastige vragen stellen en daar moet u een goed antwoord op hebben. Gelukkig zijn er allerlei adviesbureaus die je hierbij kunnen helpen.

Herstelperiode voor zwart geld

Bij zwart geld kun je boetes en extra eisen van de Belastingdienst verwachten. De terugvorderingstermijn van zwart geld in het buitenland is maximaal 12 jaar. Dan gaat de verjaringstermijn in. Als u zwart geld op een buitenlandse rekening heeft staan, kunt u dit vrijwillig aangeven bij de Belastingdienst. U kunt dan een lagere boete krijgen dan wanneer HMRC achter u aan zou komen en u nog niet had gesolliciteerd.

Natuurlijk kunt u in 2022 ook contant betalen of goud kopen

Bedrijven zijn verplicht grotere contante aankopen te melden. Maar iemand die rustig contant geld uitgeeft zonder in de schijnwerpers te staan, zal niet zo gemakkelijk gepakt worden. Dat neemt niet weg dat veel meer dan een paar jaar geleden zwart geld in het vizier van de Belastingdienst was. Er is zelfs een morele oproep om zwart geld te melden onder het mom dat extra belastinginkomsten de belastingtarieven in ons land kunnen verlagen. Maar of veel mensen gevoelig zullen zijn voor dit soort argumenten, valt nog te bezien.

Slot

Steeds meer mensen zullen het doen om te kijken of ze wat extra advies kunnen krijgen. Wat is voor hen voordeliger: aangifte doen met risico op een boete, of gewoon geld in een land stoppen waar het bankgeheim nog duidelijk is. In die zin is het speelveld veranderd: het is niet meer aan te raden om geld zomaar in de kofferbak mee te nemen naar een naburig land. Maar wat wordt het: Dubai, Andorra of verder. Er zijn nog veel openstaande opties. Het is duidelijk.€