Zwart geld – (on)mogelijkheden

Zwart geld klinkt als iets uit misdaaddrama’s en thrillers. Geld verdiend met drugshandel is zwart geld, net als geld dat wordt verdiend met andere criminele activiteiten zoals wapensmokkel, prostitutie en contractmoorden. Hoewel het verwant is, heeft zwart geld niet altijd bloed. De meeste mensen die zwart geld hebben, vinden het echter vrijwel onmogelijk om er iets mee te betalen.

Zwart geld is geen bloedgeld

Als u een tuinierbedrijf heeft en samen met een familielid of kennis een tuin plant voor uw vrienden, kunt u “contant” zijn betaald. Dit betekent dat het werk niet wordt aangegeven bij de Belastingdienst en u dus geen belasting over dit geld betaalt. Het is dus zwart geld. De Belastingdienst wil van alles een stukje. Nu zal het geen heel groot bedrag zijn, maar het aanleggen van een tuin kost al snel tweeduizend euro. Tweeduizend euro zwart geld.

Tweeduizend tegen twee miljoen

Er is een verschil tussen een vriendelijke tuinman die een tuin plant voor zijn vriend en een drugsbaron die een container cocaïne uit Colombia haalt. Als je drugs dealt, stromen er miljoenen binnen. Al die miljoenen gaan onbelast. De reden is natuurlijk dat niemand graag belasting betaalt, en drugscriminelen ook niet. Maar de belangrijkste reden is dat het moeilijk te zeggen is dat een zending cocaïne nog steeds onderworpen is aan inkomstenbelasting. Dus drugsdealers melden het niet, verdienen geld als water en verstoppen het ergens in de kelder of begraven het in de tuin.

Wat te doen met zwart geld?

Met zwart geld kun je in principe leuke dingen doen. U kunt bijvoorbeeld elke avond uit eten gaan, regelmatig nieuwe kleding kopen, de beste films kopen, de duurste computerapparatuur, een nieuwe flatscreen, regelmatige behandelingen in de salon of om de week een nieuw kapsel krijgen. . Maar voor grotere uitgaven wordt het al snel moeilijker. Een huis kopen is geen optie, net als een nieuwe auto of een verbouwing.

Banken

Er is geen bank die accepteert dat een miljoen zonder verklaring op een rekening wordt gestort. Hiervoor moet je iets anders zoeken. Natuurlijk zijn er de bekende Zwitserse en Luxemburgse bankrekeningen. Banken die het bankgeheim bewaren en dus hun mond moeten houden over het geld dat iemand binnenbrengt. Het voordeel van deze banken is dat je rekening niet op naam staat, maar op nummer. Op die manier zul je nooit kunnen volgen. Natuurlijk, omdat de wetten in deze landen zo gereguleerd zijn, kan er geen officieel onderzoek worden ingesteld naar de persoon achter het wetsvoorstel.

Maar hoe geld witwassen?

Er is maar één optie en dat is witwassen zoals dat heet. Zwart geld moet op de een of andere manier legaal in de bovenwereld worden gebracht en heeft talloze constructies. Zo kunt u zich concentreren op een netwerk van bedrijven en instellingen dat alleen op papier bestaat, en winsten maken die nooit echt zijn gerealiseerd. Als je bedrijven snel genoeg failliet laat gaan, valt er niets meer te bewijzen. Ook is het mogelijk om kleine bedragen wit te wassen, bijvoorbeeld door in een restaurant of café een hogere omzet op de boeken te plaatsen dan er daadwerkelijk is gespeeld. In dat gat dat valt, stop je een paar duizend euro zwart geld.

Ontdekkingsschema

Gelukkig zijn ze niet zo onaardig tegen de belastingdienst. Ze weten natuurlijk heel goed wat een last het moet zijn om zoveel geld te hebben en er niets mee te kunnen doen. Daarom is er een regeling voor vrijwillige openbaarmaking van zwart geld bedacht. Mensen die spijt hebben van hun zwarte geld, kunnen het één keer aangeven. Daarna wordt er belasting betaald – die al snel een derde van het vermogen dekt – maar aan de andere kant wordt het geld legaal bekeken en op een bankrekening gestort.€