Zuinig leven: bespaar met je gezin
Om de kosten in het gezin te kunnen drukken, is het belangrijk dat beide partners op één lijn zitten. Dit werkt niet als een van de partners een gat in de arm heeft. Het is ook belangrijk om uw kinderen zuinigheid bij te brengen. En dit is waarschijnlijk de moeilijkste taak, omdat kinderen nu iets willen hebben. Dit artikel richt zich op het werken met een partner om financiële doelen te bereiken en hoe kinderen leren omgaan met geld.
- Samen met je partner financiële doelen bereiken
- Leer uw kinderen omgaan met geld
Samen met je partner financiële doelen bereiken
Gelukkig zijn jij en je partner anders. Als alles goed gaat, vullen jullie elkaar aan. Maar als het gaat om inkrimpen, kan het lastig zijn als je probeert te sparen en je partner een gat in zijn arm heeft. Je moet met elkaar overleggen om elkaar ervan te overtuigen dat een zuinige levensstijl alleen samen kan.
Je sterke en zwakke punten herkennen
Geldproblemen kunnen grote ruzies veroorzaken. Ontdek samen wat uw sterke en zwakke punten zijn. Beide beantwoorden de volgende vragen en vergelijken ze.
- Gebruik je je creditcard veel?
- Gebruikt u veel contant geld?
- Heeft u in het verleden veel schulden gehad?
- Hoe ziet uw verzekering eruit?
- Betaal je systematisch?
- Bewaart u belastingaangiftes?
- Koop je eten op je werk?
- Beperkt u uw koopgedrag?
- Hoe herken je grote aankopen?
- Spaar jij elke maand?
- Ga je werken als je kinderen hebt?
- Doneert u veel geld?
- Ben je vaak rood?
Aan de hand van deze vragen (en je weet waarschijnlijk zelf meer) kun je erachter komen of jij en je partner dezelfde ideeën over geld hebben. Als je een verschil van mening hebt, probeer dit dan zo redelijk mogelijk op te lossen. Probeer beide om de voordelen van zuinig leven te zien: geen schulden, geld vrijmaken voor leuke dingen, enz.
Lange termijn planning
Langetermijnplanning is erg belangrijk als het om geld gaat. Zo sla je het rapport op. Maak een lijst met toekomstplannen. Dit omvat hobby’s, opleiding, je huis, carrière, vrijwilligerswerk, je karakter, je baan opzeggen, pensioen, medische kosten, het afbetalen van schulden.
Accumulatiedoelen stellen
Begin met een klein doel, zoals een vakantie. Zet hiervoor geld opzij. Als het lukt, doe dan hetzelfde met langetermijndoelen zoals onderwijs, kinderen en pensioen.
Maak geen ruzie over je financiën
Probeer geen ruzie te maken als je het niet eens bent over financiën. Schakel indien nodig een derde partij in die u kunt helpen:
Gemeente, Schuldenhulp Nederland, Stichting Schuldenwijzer, Stichting Nooit Meer Rood Nederland, Nibud
.
Je kunt ook overwegen om 3 accounts aan te maken: één account voor beide partners en een gezamenlijke account. Dit laatste kan bedoeld zijn om geld te paren.
Leer uw kinderen omgaan met geld
Het is belangrijk om uw kinderen van jongs af aan uit te leggen wat geld is en wat het doet in het leven. Stel je de volgende situatie voor.
- Leg uit dat geld niet op je rug groeit: Betrek kinderen in financiële discussies als ze oud genoeg zijn.
- Leer een goed bestedingspatroon aan: neem uw kinderen mee als u gaat winkelen en leg uit hoe u aankoopbeslissingen neemt. Laat een voorbeeld zien.
- Leer kinderen sparen:
- Besteed 10% aan het goede doel
- 30% geld om vrij te besteden
- 30% korte besparing
- 30% lange besparing
- Rollenspel met kinderen met monopoliegeld.
- Leer tieners om met echt geld om te gaan (homebook).
- Leer tieners hoe ze zelf geld kunnen verdienen (banen, babysitten, bijbaantjes, enz.)
- Het is beter geen zakgeld te geven – het kan uit de hand lopen als kinderen steeds meer geld vragen.
- Leer kinderen omgaan met groepsdruk; leer uw kinderen altruïstisch gedrag.
€
€