Zuinig leven: bespaar met je gezin

Om de kosten in het gezin te kunnen drukken, is het belangrijk dat beide partners op één lijn zitten. Dit werkt niet als een van de partners een gat in de arm heeft. Het is ook belangrijk om uw kinderen zuinigheid bij te brengen. En dit is waarschijnlijk de moeilijkste taak, omdat kinderen nu iets willen hebben. Dit artikel richt zich op het werken met een partner om financiële doelen te bereiken en hoe kinderen leren omgaan met geld.

Samen met je partner financiële doelen bereiken

Gelukkig zijn jij en je partner anders. Als alles goed gaat, vullen jullie elkaar aan. Maar als het gaat om inkrimpen, kan het lastig zijn als je probeert te sparen en je partner een gat in zijn arm heeft. Je moet met elkaar overleggen om elkaar ervan te overtuigen dat een zuinige levensstijl alleen samen kan.

Je sterke en zwakke punten herkennen

Geldproblemen kunnen grote ruzies veroorzaken. Ontdek samen wat uw sterke en zwakke punten zijn. Beide beantwoorden de volgende vragen en vergelijken ze.

Aan de hand van deze vragen (en je weet waarschijnlijk zelf meer) kun je erachter komen of jij en je partner dezelfde ideeën over geld hebben. Als je een verschil van mening hebt, probeer dit dan zo redelijk mogelijk op te lossen. Probeer beide om de voordelen van zuinig leven te zien: geen schulden, geld vrijmaken voor leuke dingen, enz.

Lange termijn planning

Langetermijnplanning is erg belangrijk als het om geld gaat. Zo sla je het rapport op. Maak een lijst met toekomstplannen. Dit omvat hobby’s, opleiding, je huis, carrière, vrijwilligerswerk, je karakter, je baan opzeggen, pensioen, medische kosten, het afbetalen van schulden.

Accumulatiedoelen stellen

Begin met een klein doel, zoals een vakantie. Zet hiervoor geld opzij. Als het lukt, doe dan hetzelfde met langetermijndoelen zoals onderwijs, kinderen en pensioen.

Maak geen ruzie over je financiën

Probeer geen ruzie te maken als je het niet eens bent over financiën. Schakel indien nodig een derde partij in die u kunt helpen:
Gemeente, Schuldenhulp Nederland, Stichting Schuldenwijzer, Stichting Nooit Meer Rood Nederland, Nibud
.

Je kunt ook overwegen om 3 accounts aan te maken: één account voor beide partners en een gezamenlijke account. Dit laatste kan bedoeld zijn om geld te paren.

Leer uw kinderen omgaan met geld

Het is belangrijk om uw kinderen van jongs af aan uit te leggen wat geld is en wat het doet in het leven. Stel je de volgende situatie voor.