Zorg voor een goed aanvullend pensioen voor later
Veel mensen maken zich zorgen over hun pensioen, en dat is geen wonder. Iedereen dacht tot voor kort dat het pensioen een vaste waarde had en de regels daarvoor stonden vast. Het blijkt niet zo te zijn. Je kunt niet altijd rekenen op pensioenfondsen en ook niet op de overheid. Wat vandaag veelbelovend is, kan morgen achterhaald zijn. Pensioenfondsen klagen en elk kabinet kan weer naar eigen inzicht regels en belastingen regelen. Iedereen lijkt te zijn vergeten dat de oude mensen van vandaag allemaal hun eigen pensioenpremies hebben betaald, die echter voor de vorige generatie oude mensen betaalden. Hun beloningen zijn besteed en nu staan ze op de rand. Wat kunt u als werknemer doen om een fatsoenlijk leven te leiden en later voor uzelf te zorgen?
Overheid en pensioen
Nu de pensioenleeftijd omhoog gaat en er nieuwe regels zijn voor pensioenfondsen, verliezen veel mensen het vertrouwen in de toekomst en het inkomen dat ze dachten te krijgen. Geen wonder. Veel bedrijven begrijpen de waarde van oudere werknemers nog steeds niet. Als er moet worden bezuinigd, zijn oudere (en dus vaak duurdere) werknemers nog steeds de eersten die hun baan verliezen.
WW of bijstand voor oudere werknemers
Voor oudere werknemers betekent een verhoging van de AOW doorgaans een langere periode van werkloosheid of bijstand en een meer bevredigend leven op oudere leeftijd. Het is moeilijk om een nieuwe baan te vinden als je ouder bent dan 40, laat staan 60.
Pensioenfondsen zeggen bezorgd te zijn
Veel pensioenfondsen hebben ons bonusgeld niet goed belegd en zijn flink achterop geraakt door de crisis. Om aan de nieuwe maatstaven van de regering te voldoen, moeten ze volgend jaar een paar procent minder betalen en de werknemerscompensatie verhogen.
Geleend geld wordt niet terugbetaald
Daarnaast heeft de overheid ook geld ‘geleend’ van het Ambtenarenpensioenfonds (ABP) en later niet terug betaald. Als ze dat pensioenfonds met rust hadden gelaten, zou een herziening van de uitkeringen nu niet nodig zijn.
Denk goed na over je goede aanvullende pensioen
Zo heeft iedereen tijd om goed na te denken. Als u ook na uw werkzame leven zeker wilt zijn van een goed inkomen, kunt u ervoor zorgen dat u niet afhankelijk bent van de staat en pensioenfondsen. Het is verstandig om zelf voor extra inkomsten te zorgen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden.
Inkomen bepaalt kansen
De eerste voorwaarde is echter dat je elke maand iets opzij moet kunnen zetten. Hoe lager het inkomen, hoe moeilijker het is om een deel ervan te sparen. Je kunt immers niet sparen voor een klein inkomen dat elke maand volledig wordt besteed. Er is alleen een pensioenfonds en een eventuele spaarrekening voor een redelijk inkomen straks.
Zelfstandige ondernemers regelen dit vaak zelf
Zeker, het kan voor zzp’ers en zzp’ers voordelig zijn om hun spaargeld al te investeren in de aankoop van grond, onroerend goed, bossen en andere waardevolle objecten. Hier moet je voorzichtig mee zijn. De bouwwaarde kan door de veranderende bouwwereld nog dalen, en zeker als de hypotheekrenteaftrek wegvalt, zal er even een daling zijn.
Sparen doet niet veel
Maar sparen op de bank levert niet veel op. Het kan u in de toekomst zelfs geld kosten als u het geld op een spaarrekening wilt houden. Beleggen is op dit moment ook niet helemaal veilig. Over grondeigendom moet je trouwens ook belasting betalen, al is dat voor landbouwgrond niet echt veel.
Onderhoud van land of bos
Natuurlijk is er vaak ook het onderhoud van het pand, maar met een beetje gezond verstand kan dit tot een minimum worden beperkt. Zo kunt u tegen een kleine vergoeding een stukje gras laten grazen voor dieren van vreemden, zodat u het niet hoeft te maaien. Een stuk hout kan handig zijn als je zelf hout verbrandt. Van tijd tot tijd, en vooral na een storm, komt er genoeg hout uit. Het hout kan ook verkocht worden, zeker als de stammen recht zijn en het hout ook gezaagd kan worden. Vraag er dus altijd naar voordat u een stuk hout koopt.
Vrij stabiel
Grond, bos en weiland behouden meestal hun waarde en u kunt ze later weer verkopen tot uw pensioen. U kunt het geld op de bank zetten en regelmatig toevoegen aan uw AOW en/of pensioen. Een andere optie is om dit land of bos te pachten. Daarna blijft het uw eigendom en ontvangt u jaarlijks huur van degene die het heeft gehuurd. Dan moet u nog wel belasting betalen over dat stuk grond. De huurder zorgt voor het perceel grond en heeft hier inkomsten uit. U heeft er geen omkijken meer naar. Op deze manier werkt het twee kanten op.
Vastgoed als buffer voor later
De woning kan verhuurd worden. Natuurlijk kost het hier en daar wat werk en geld, maar meestal loont het. Als je het een tijdje verhuurt en later weer verkoopt, kun je aardig wat besparen. Stel echter voor elke afspraak met anderen een goed en waterdicht contract op, zodat u zo min mogelijk risico neemt.
Niet meer zo afhankelijk van AOW en pensioen
Zo bent u niet volledig afhankelijk van de grillen van de overheid en pensioenfondsen. Terreinen en gebouwen kunnen soms in omvang afnemen, maar vaak ook in omvang toenemen. Grond in Nederland is schaars en zal over het algemeen zijn waarde behouden. Hier is altijd belasting over verschuldigd, maar zolang je geen bouwgrond koopt en de grond in het bestemmingsplan als landbouwgrond wordt omschreven, is het bedrag niet veel. Als het bestemmingsplan verandert en de grond ontwikkelgrond wordt, kun je zelfs veel geld verdienen door de grond per kavel te verkopen.
U kunt geld verdienen door te investeren, maar u kunt ook betalen
Beleggen kan ook een kans zijn om jezelf later van extra inkomsten te voorzien, maar dan moet je je wel thuis voelen in die wereld en weten waar je in belegt. Wie zonder voorkennis begint, verliest sneller winst en kan er beter niet aan beginnen. Beleggen brengt vaak meer risico met zich mee dan het kopen van onroerend goed of grond.
Diverse opties
Je kunt er waarschijnlijk zelf nog meer bedenken, maar het bovenstaande is toch de moeite van het bekijken waard. verschillende opties bekijken. Wie weet wat de overheid nog gaat verminderen. Niets is meer zeker, tenzij de financiële wereld zo volatiel blijkt te zijn en het even kan duren.
Lees verder
€