Zo verander je zorgeloos je bankrekening

Er zijn veel redenen om van bankrekening te veranderen. Elders is de rente beter, is de andere bank duurzamer of is internetbankieren eenvoudiger. De overstap is echter een punt van zorg. Waar moet je op letten voordat je deze overstap maakt? Ik zal deze vraag vanuit mijn eigen ervaring beantwoorden.

Voor de overstap

Voordat u van bank overstapt, dient u eerst te controleren of de overstap geschikt is. Je moet behoorlijk wat tijd vrijmaken om van bankrekening te kunnen wisselen. Er zijn veel dingen om te controleren en veel brieven om te ondertekenen. Zelfs het gebruik van een overstapservice kan wat stressvol zijn, dus je kunt het beste niet overstappen tijdens een drukke tijd.

Controleer altijd op
creditcards of andere diensten
toegevoegd aan de lopende rekening. Ze worden geblokkeerd als u uw account sluit of een omruilservice gebruikt. U kunt eenvoudig geld opnemen van een spaarrekening door u te identificeren bij de betreffende bank. Het is een beetje moeilijker met particuliere betaalrekeningen, vooral als er andere services aan zijn verbonden.

Maak vooraf een tweede account aan
lang voordat je overstapt. Op deze rekening kun je bijvoorbeeld al een groot deel van je geld overmaken zodat de overstap in kleine stappen plaatsvindt. Het kan ook interfereren met de overstap als er iets misgaat tijdens het maken van het nieuwe account terwijl je een snelle actie verwachtte.

Overstapservice

Dat
het makkelijkst
de overboeking naar een nieuwe rekening gebeurt via de omruilservice. Afschrijvingen, betalingen en incasso’s van uw oude rekening worden 13 maanden automatisch overgezet naar uw nieuwe rekeningnummer. Dit geeft je een jaar de tijd om alle boekingen over te zetten naar het nieuwe account. Sommige banken, zoals de ASN bank en Girobank, hebben een eigen wisseldienst. Als dit niet beschikbaar is, kunt u gebruik maken van een externe overstapservice zoals aan
http://www.overstapservice.nl/
.

Met afschriften en handtekeningen wordt u geïnformeerd over welke betalingen nog via de oude bankrekening worden gedaan, hiermee kunt u de diensten en personen voor het verstrijken van de termijn van 13 maanden informeren over uw nieuwe rekeningnummer. Na 13 maanden wordt het oude account verwijderd.

De grote
gebrek aan
een voorwaarde van de overstapservice is dat u tijdens de overstap geen gebruik meer kunt maken van uw oude betaalrekening. Alles gebeurt indirect via je nieuwe account. Dit is dus een diepe duik als je nog erg gewend bent aan het oude banksysteem. Daarom is het, zeker voor rekeningen met grote inkomsten en uitgaven, ook aan te raden om in dergelijke gevallen handmatig over te schakelen. Besluit u de oude rekening niet op te zeggen, dan zal de nieuwe bank vrijwel altijd een boete opleggen als zij een overstapservice aanbiedt.

Handmatig wisselen

Een ingewikkeldere manier om over te stappen is om alle betalingen zelf van de ene naar de nieuwe rekening over te boeken. U kunt zelf controleren wat het belangrijkste is en u kunt de schakelaar controleren. Het maakt het geleidelijk in kleine stapjes en daardoor minder spannend, je hebt controle over wat er gebeurt.

Gebrek aan
Voordat je echter je oude account verwijdert, moet je heel goed controleren of je alles hebt overgezet. Er is geen mechanisme om betalingen van de oude rekening naar de nieuwe rekening over te boeken. Als u nog afschriften of tegoeden op uw oude bankrekening heeft staan ​​nadat u deze heeft verwijderd, bestaat de kans dat u een boete krijgt of geld verliest. Dit betekent dat wanneer je handmatig schakelt, je heel goed moet controleren wat je doet. Het advies is om alle tegoeden en afschriften van vorig jaar te controleren en alle mensen en diensten op de hoogte te stellen van uw nieuwe rekeningnummer. Bij overheidsinstanties is het nu vrij eenvoudig met DigiID.

Checklist: wat niet te vergeten.

Hier heb ik een kleine lijst gekopieerd die ik zelf heb gebruikt tijdens de overgang, het bevat de belangrijkste verklaringen en handtekeningen. Het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar de mijne is erg algemeen, en ik denk dat het een goed idee is om er naar te kijken voordat je overstapt.

Ik ben misschien genoeg vergeten, maar dit zijn enkele punten om te overwegen. Kijk altijd naar de afschriften en handtekeningen van de oude bankrekening, welke betalingen moeten worden overgemaakt, het zal per persoon individueel zijn.€