Zo financier je onbetaald verlof

Neem een ​​pauze van uw drukke werkleven om op adem te komen. Of je pasgeboren baby en nieuwe moeder is nu de eerste prioriteit. Maar ook een ziek familielid of een inspirerende reis kan de voorkeur hebben. Uw werkgever heeft het door u aangevraagde onbetaald verlof goedgekeurd. Maar hoe verdien je inkomen in de periode dat je niet aan het werkproces deelneemt?

Hoe financiert u onbetaald verlof?

Een korte pauze in je werkleven. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Omdat je thuis wilt zijn met je pasgeboren baby. Of omdat je lang moet reizen, bijvoorbeeld om anderen in het buitenland te helpen. Of omdat dierbaren bij u in de buurt voor nu 100% ondersteuning zouden moeten krijgen. Nu gaat het erom hoe u dit onbetaald verlof gaat financieren.

Voordat je op vakantie gaat

Uiteraard is het verstandig om plannen voor onbetaald verlof eerst met je werkgever te bespreken. Want de wet regelt alleen zorgverlof en kinderopvangverlof, maar niet alle andere redenen voor onbetaald verlof. Daarnaast toont het respect om de werkgever in ieder geval tijdig te vragen en te informeren. Wil je onbetaald verlof opnemen, kijk dan eens hoe aantrekkelijk het is om vakantiedagen in te zetten.

Hoeveel inkomen heb je nodig?

Tijdens onbetaald verlof wordt uiteraard geen salaris ontvangen, terwijl kinderbijslag, alimentatie en eventuele belastingteruggave gewoon doorlopen. Kijk dus eerst welke vaste lasten en welk inkomen je hebt en op welke uitgaven kan worden gekort. Deze berekening geeft u het te financieren bedrag per maand.

Stel dat uw nettoloon €2.150 is en u €500 per maand aan uitkeringen en belastingteruggave heeft. Je vaste lasten zijn 1300 euro. Meestal gaat de rest van uw inkomen (€ 1350) onder meer naar de normale dagelijkse uitgaven. Plan je nu een lager bedrag voor de post ‘dagkosten’, bijvoorbeeld € 600 per maand in plaats van € 1.350, dan heb je tijdens je onbetaald verlof toch € 1.400 per maand nodig. Voordat u met onbetaald verlof gaat, is het raadzaam om goed naar uw inkomsten en uitgaven te kijken. Zie jezelf niet alleen als rijk. Langdurig onbetaald verlof betekent niet alleen minder inkomen, maar kan ook leiden tot een lagere belastingteruggave.

Spaargeld of levenslang geld

In bovenstaand voorbeeld kost 5 maanden onbetaald verlof ongeveer 7.000 euro. Zit je in een Levensloop- of Levensloopregeling, dan kun je het spaargeld uit de Levensloop- of Levensloopregeling gebruiken om die 5 maanden door te komen. Controleer de voorwaarden van uw regeling om te bepalen hoeveel geld u kunt gebruiken.

(De Levensloopregeling is per 1 januari 2012 afgeschaft met een overgangsperiode tot 1 januari 2022.

Maak van zuinig leven een sport

Hoewel je misschien minder geld hebt op vakantie, heb je meer tijd. Een mooie kans om die extra tijd om te zetten in geld. Dus als u op reis of thuis bent, doe dan bepaalde dingen die u anders misschien zou uitbesteden. Bijvoorbeeld fietsenreparatie, onderhoudswerkzaamheden aan uw huis of tuinhek. Ruim je huis op en zet alles online te koop. Maar je kunt vaak op veel andere dingen besparen: ga voortaan naar de goedkoopste supermarkten en kledingwinkels. Pak de fiets in plaats van de auto of zet hem even aan de kant. En het drinken van kraanwater kan je veel geld besparen door frisdrank en fruityoghurt te verdunnen. Het mooie van zo’n zuinige periode is dat je de opgedane ervaring ook kunt gebruiken als je later een normaal inkomen hebt. En als je kinderen hebt, geef je ze op deze manier het goede voorbeeld. Kun je ze ook meteen uitleggen dat deze kortstondige bezuiniging brulde toen opa nog een kleine jongen was, en dat er soms alleen broodjes werden gemaakt met “tevredenheid”.

Lees verder