Zo beheer je je geld beter!
Wil je je geen zorgen maken over het maandelijks terugkrijgen van je geld? Heeft u schulden, stapelt deze zich op en maakt u zich daar zorgen over? Wil je sparen voor een specifiek doel? Of wil je aan het eind van de maand geld opzij zetten voor leuke dingen of een buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven? Wat je motieven ook zijn, het is altijd verstandig om met geld om te gaan en het goed te doen. Dit geeft meer financiële ruimte, maar ook innerlijke rust, omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken over geldzaken.
Betaal je schulden af
Schulden hebben kan een zware last zijn. Je lost niet alleen schulden af. Het zal lang duren. Het lijkt misschien een onmogelijke opgave en het vraagt ook veel discipline en doorzettingsvermogen om je schuld(en) af te betalen. Zet elke maand een vast bedrag opzij om uw schuld af te lossen. Wijk hier niet van af omdat je denkt dat aflossen met kleinere bedragen er niet zal komen. Als je meerdere schulden hebt, is het een goed idee om met de kleinste schuld te beginnen. Los het dan eerst alleen op
Dat
schuld en probeer niet meerdere schulden tegelijk af te lossen. U zult merken dat het afbetalen van uw eerste kleine schuld u vertrouwen geeft en u motiveert om door te gaan naar de volgende schuld. Verlaag uw schuldaftrek niet omdat u nu minder schulden heeft, maar ga ook niet te zelfverzekerd uw maandbedrag verhogen. Ga gewoon verder zoals je begon. De eerste schuld is immers afbetaald, dus deze methode werkt!
Vermijd leningen
Als je een lening aangaat, betaal je daar uiteindelijk een flink bedrag aan rente over. Je leent geld en geeft het vervolgens weer uit, waardoor je weer een schuld hebt. Niet handig want de eerste tip gaat over het afbetalen van schulden. Dat geldt ook voor principes als ‘nu kopen en later betalen’, gespreid betalen en rekening-courantkredieten. Ook hier betaal je rente en moet je meer geld terugbetalen dan je hebt geleend. U kunt met uw bank afspreken dat u niet in het rood mag staan. Dan is de verleiding niet groot om meer uit te geven dan op uw rekening staat. Net als bij andere schulden, kan de wetenschap dat de lening nog openstaat hoofdpijn en stress veroorzaken. Het is verstandiger eerst te sparen en dan te kopen, niet andersom.
Zorg ervoor dat u uw rekeningen (op tijd) betaalt
Het verdient de voorkeur om facturen direct na ontvangst te betalen. Rekeningen moeten sowieso betaald worden en door ze tijdig te betalen vermijdt u betalingsherinneringen, aanmaningen en de extra kosten die ermee gepaard gaan. Spreek met de betrokken instanties af dat zij de bedragen die maandelijks terug komen automatisch kunnen innen. Dit bespaart u veel moeite en zo bent u altijd op tijd. Betaal zelf ook! Schrijf elke maand een vast bedrag (ook al is het maar een paar euro) over naar je spaarrekening. Laat het via internetbankieren ook automatisch gebeuren om maandelijks op een bepaald tijdstip een periodieke overboeking te doen. Zo bouw je toch een spaarpotje terwijl je het niet echt in je portemonnee voelt zitten.
Budget planning
Het nauwkeurig bijhouden van waar uw geld naartoe gaat, is belangrijk om een idee te krijgen van uw inkomsten en uitgaven. Maak bijvoorbeeld een Excel-sheet met een overzicht van hoeveel geld er aan de ene kant binnenkomt en alle bedragen die je aan de andere kant uitgeeft. Dat kunnen vaste lasten zijn zoals huur, gas-, water- en elektrakosten en internet-, telefoon- en televisieabonnementen, maar ook bedragen die je uitgeeft aan andere zaken zoals uit eten gaan of kleding kopen. Door ze in kaart te brengen, creëer je een overzicht van je bestedingspatroon en krijg je een concreet beeld van wat er met je geld gebeurt.
Voorkom onnodige uitgaven
We hebben niet echt alles nodig wat we kopen. Misschien heb je een tijdschriftabonnement dat je bijna nooit leest, of ga je naar een sportschool waar je zelden of nooit komt. Stop deze abonnementen zo snel mogelijk, omdat je ze (bijna) niet gebruikt. Heb je de kleren gekocht omdat je ze nodig had of gewoon omdat je dat shirt zo leuk vond? Houd bij voor welke zaken je hebt betaald maar welke eigenlijk niet nodig zijn door je Excelsheet gedeeltelijk bij te werken. Door het bewust voor een langere periode te doen, zul je zien dat het makkelijker wordt om onnodige uitgaven te herkennen en dus minder vaak te doen.
Kijk en vergelijk
Sommige dingen heb je gewoon nodig, maar die kunnen waarschijnlijk veel goedkoper. Denk bijvoorbeeld aan uw zorgverzekering. hoeveel betaal je Zijn er zorgverzekeraars die hetzelfde aanbieden tegen een lagere premie? Je zou kunnen overstappen en tientallen euro’s per maand besparen. Als u een spaarrekening heeft, kunt u rente opbouwen. Vergelijk verschillende banken en rekeningsoorten met elkaar. Elders kunt u een hogere rente krijgen dan uw huidige bank. U kunt dan uw spaargeld overboeken naar een rekening bij een andere bank. Wat zit er in je kanaalbundel? Hoeveel kost het? Zijn andere aanbieders goedkoper? Of heb je zenders in je bundel waar je amper naar kijkt? In dit geval is overstappen naar een andere dienstverlener of het wijzigen van het zenderpakket een optie om geld te besparen. Je kunt ook controleren of je telefoonabonnement compatibel is met het aantal bellen, sms’en en internetgebruik. Zo niet, upgrade of downgrade.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe u veel geld kunt besparen door uzelf meer inzicht te geven in hoeveel en specifiek waar u uw geld aan uitgeeft. Sommige dingen kunnen goedkoper zijn totdat u als gebruiker het verschil niet merkt. Als je deze tips wat langer toepast, zul je zien dat ze werken en wordt het voor jou makkelijker om op deze weg door te gaan.
€
€