Zilverprijs: Investering in Zilveren Munten

Er wordt steeds meer geïnvesteerd in zilveren munten. Er kan goed geld verdiend worden door zilveren munten te kopen en verkopen. De waarde van zilver stijgt De prijs van zilver stijgt al een aantal jaren op rij. Dit komt doordat beleggers meer geïnteresseerd zijn geraakt in fysiek zilver. Ze hebben het vertrouwen in aandelen grotendeels verloren. Zo zijn de Canadian Maple Leaf en de American Silver Eagle erg populair.

De vraag naar fysiek zilver neemt wereldwijd toe. Dit gebeurt vaak in de vorm van zilveren munten. Er zijn verschillende landen die zilveren munten uitgeven om een ​​deel van hun zilverreserves te verkopen. De VS geven bijvoorbeeld een Silver Eagle-munt uit. Het begon met de circulatie van deze munt in 1986 en van 1986 tot 2007 werden er jaarlijks tussen de vijf en tien miljoen munten verkocht. In 2008 en 2009 werden nieuwe records gebroken en werden bijna dertig miljoen zilveren munten verkocht. Er zijn andere landen die zilveren munten uitgeven, zoals Groot-Brittannië, dat Groot-Brittannië verkocht en Canada, dat uitkwam met de Canadese Silver Maple Leaf.

Toegenomen interesse in beleggen in fysiek zilver

Er zijn verschillende redenen waarom de vraag naar zilveren munten is toegenomen. De belangrijkste reden is de kredietcrisis in 2008. Deze crisis werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Daardoor verloren veel Amerikaanse banken veel geld en dat had grote gevolgen voor de internationale aandelenmarkten. Veel aandelen kelderden in waarde en beleggers verloren veel geld. Dus gingen ze op zoek naar alternatieve vormen van beleggen en kwamen onder meer met goud en zilver. Naarmate de vraag toenam, stegen de goud- en zilverprijzen. Dit maakte goud en zilver een nog aantrekkelijkere belegging. De afgelopen jaren werden regelmatig nieuwe records gebroken. Beleggers beleggen gedeeltelijk in fysiek zilver. Zilveren munten zijn hiervoor de perfecte vorm, want dan weten beleggers direct precies hoeveel zilver ze in handen hebben.

Investeren in zilveren munten

Er zijn verschillende ontwikkelingen in de markt voor zilveren munten. Zo heeft de US Mint, de American Mint, in oktober 2010 besloten een extra premie in rekening te brengen bij de Silver Eagle. Vanaf dat moment moest er vijftig cent extra worden betaald voor de aankoop van elke munt. In Amerika zelf is deze munt nog steeds populair, maar Europese investeerders zijn dan ook eerder geneigd om naar alternatieven te zoeken. Aantrekkelijke alternatieven zijn de Canadian Maple Leaf en de Oostenrijkse Wiener Philharmoniker. Ook Duitse zilveren munten zijn erg populair.

Hoger btw-tarief in Nederland voor het kopen van zilveren munten

Het is voor Nederlandse beleggers moeilijker geworden om in zilveren munten te beleggen. Dit komt doordat de Nederlandse overheid de btw op het kopen van zilveren munten heeft verhoogd. Ze heeft dit gedaan omdat ze te maken heeft met een daling van het inkomen. Vooral de PVV (PVV) heeft de reductie van kunst afgedwongen. Ook is de btw verhoogd van zes procent naar negentien procent. Het lage btw-tarief werd vooral gebruikt om bepaalde gebruiken te promoten die de overheid belangrijk vond. Door de btw-verhoging moesten we meer betalen voor theaterkaartjes, maar ook voor kunstaankopen. Zilveren munten worden beschouwd als een collectors item, dus ook het btw-tarief ging omhoog. Daardoor moest er vanaf 1 januari 2011 meer betaald worden voor zilveren munten. Ondanks dit extra bedrag blijven zilveren munten een aantrekkelijke belegging zolang de prijs van zilver blijft stijgen.€