Zilver op de markt

Zilver, of “poorman’s gold”, is een edelmetaal dat lang voor Christus als betaalmiddel werd gebruikt. Dit edelmetaal heeft dezelfde eigenschappen als goud: het is zeldzaam en bestand tegen corrosie. De waarde van zilver is echter veel lager dan die van goud. De waarde van zilver fluctueert door de jaren heen en de waarde van het edelmetaal lijkt in 2015 te stijgen.

De geschiedenis van zilver

Zilver is het oudste edelmetaal dat de mens kent. Onderzoek toont aan dat zilver lang voor onze tijd van lood werd gescheiden. Er wordt geschat dat dit al in 4000 voor Christus werd gedaan. Ooit werd gedacht dat zilver hetzelfde metaal was als kwik. Eeuwen later bleek dat het twee totaal verschillende elementen zijn. De waarde van zilver was in die tijd onbekend, dus de mens maakte er allerlei dingen van. Denk niet alleen aan sieraden en servies, maar ook aan potten, borden en religieuze artefacten. Al snel werd echter ontdekt dat zilver een zeldzaam edelmetaal is en alleen in bepaalde gebieden voorkomt. Zilver heeft door de jaren heen veel rijkdom gecreëerd op verschillende gebieden.

Goud en zilver hebben een vaste waarde in Groot-Brittannië. Toen de overheid goud overwaardeerde en zilver onderwaardeerde, verloor zilver zijn waarde. De gouden standaard bevestigde dit later. Anno 2015 is goud nog veel meer waard dan zilver en dus duidelijk meer gewaardeerd dan zilver. De belangrijkste reden waarom zilver een lagere prijs heeft dan goud is echter het feit dat goud zeventien keer minder waard is dan zilver. Hoe minder iets is, hoe meer het waard wordt. Logisch, want er valt steeds minder te halen.

Muntgeld

Zilver werd ook gebruikt in guldens en Rijksdaalders. De belangrijkste reden hiervoor is dat zilver hard en duurzaam is en, niet in de laatste plaats, moeilijk te vervalsen is. Het is ook waar dat zilver als munt winstgevend was omdat het totale aanbod van zilver vrij groot was in vergelijking met de hoeveelheid jaarlijkse mijnbouw.

Deze munten waren echter evenveel waard als goud van hetzelfde gewicht. Dit komt omdat goud wordt gewaardeerd tegen zijn goudwaarde en zilver alleen tegen zijn nominale waarde. Op een gegeven moment was het gewicht van zilveren guldens meer waard dan het bedrag dat erop stond. Hierdoor moest de zilveren munt vervangen worden door een ander, goedkoper metaal. In 1967 werd de productie van zilveren munten in Nederland stopgezet.

Zilver op de markt

Er zijn drie veelvoorkomende manieren om zilver te kopen. Een daarvan is zilver exchange-traded funds, of ETF’s. Dit zijn aandelen in een bedrijf dat voornamelijk zilver bezit en houdt. Daarom is de prijs van dit bedrijf vooral afhankelijk van de prijs van zilver op dat moment. De fout kan zijn dat wanneer de waarde van zilver sterk daalt, het bedrijf zijn waarde verliest en failliet gaat.

U kunt ook zelf zilveren munten of baren bestellen. U betaalt er echter wel btw over, waardoor u voor een kleine hoeveelheid zilver vaak een hoge prijs betaalt. Ook diefstal is een groot risico, aangezien zilveren munten of baren vaak niet verzekerd kunnen worden.

Investeren in zilver is een derde optie. U kunt bij meerdere bedrijven beleggen in fysiek zilver. Dit is echter niet praktisch. Het risico op diefstal van deze bedrijven bij de aankoop van fysiek zilver is ook erg hoog, omdat in veel gevallen edelmetalen – zoals hierboven al vermeld – niet verzekerd kunnen worden. Dus als iemand uw zilver steelt, staat u met lege handen: het fysieke zilver is weg en u kunt geen vergoeding van uw verzekering claimen.

Een betere optie is om te beleggen via een online broker. De zilvermarkt is bijna twintig keer kleiner dan de goudmarkt, wat erg negatief klinkt. Niets is minder waar. Er is een snel groeiende industriële vraag naar zilver, waardoor de waarde ervan in de toekomst zal stijgen. In 2013 bleek dat de fysieke vraag naar zilver met dertien procent is toegenomen. Dit komt door de toenemende vraag naar zilverbaren en munten en de vraag naar zilveren sieraden en zilverwerk. Die vraag steeg met maar liefst 76 procent. Schommelingen in het edelmetaal blijven echter een risico voor de belegger. Vooral tijdens een recessie neemt de vraag naar zilver toe.€