Zilver met welk zilvergehalte koop je?

Fysiek zilver is een gewild edelmetaal en de prijs van zilver is sneller gestegen dan de prijs van goud. Hoe weet u wat voor soort zilver u koopt? Wat is het zilvergehalte, wat is het zilvermerk van wat je hebt gekocht. Zilver is het nieuwe goud. U kunt ook zilver online kopen. Zilver heeft veel toepassingen in sieraden en industrie en zal duurder worden, net als goud. Let op de huidige prijs van zilver en de huidige waarde van zilver.

Zilver roest niet

Zilver is niet alleen puur wit van kleur, maar roest ook niet. Oxidatie is zichtbaar door verkleuring. Uiteindelijk wordt onbeschermd zilver zwart na langdurige blootstelling aan lucht. Omdat zilver licht en zacht is, is het ideaal voor het verwerken van alle soorten gebruiksvoorwerpen. Drinkbekers en bestek zijn bekend. In de zeer vroege geschiedenis was zilver populair voor sieraden en munten. Goud was vaak te duur als grondstof. Overigens is puur zilver in zijn pure vorm te zacht om in een sieraad of schaaltje te verwerken. Daarom wordt zilver meestal gelegeerd met andere metalen zoals koper.

Laat ontbijt

Vanaf de 14e eeuw werd in Europa steeds meer gebruik gemaakt van het looien van zilverproducten. Met speciale hamers, bruinende staalsoorten, werd het zilver gepolijst en in de gewenste vorm gedreven. Als het goed wordt gedaan, krijgt zilverwerk, zoals mooie theepotten en bonbonnières, een bijzondere glans en worden krassen en andere onvolkomenheden geminimaliseerd. Ook wordt de toplaag harder en is daardoor beter beschermd. Overigens was de 14e eeuw ook een periode waarin tonnen zilver in smeltovens verdwenen om buitenlandse oorlogen te financieren. Later werd ook veel kostbaar zilverwerk omgesmolten. In de 17e eeuw liet de Zonnekoning Lodewijk XIV zijn prachtige zilvervoorraden omsmelten om de Spaanse Successieoorlog te financieren. Eeuwige zonde.

Zilver als medicijn

Net als goud wordt zilver ook in de geneeskunde gebruikt. Colloïdaal zilver wordt al lang gebruikt om ontstekingen te bestrijden en te beschermen tegen ziekteverwekkers. Zoals penicilline avant la lettre. Het leek zelfs een zeer mooie toekomst te hebben aan het eind van de jaren dertig, toen het in de VS als geneesmiddel werd geregistreerd. Tegenwoordig mag het niet meer, maar wordt het nog wel verwerkt tot voedingssupplementen.

Andere toepassingen van zilver

Ongeveer een kwart van de wereldproductie wordt gebruikt voor sieraden en soortgelijke producten. De meeste hebben industriële toepassingen. En dan moet je denken aan de foto-industrie, spiegels of bijvoorbeeld condensatoren. Zilver is immers een uitstekende geleider van elektriciteit.

Wat is het zilvergehalte en het zilvermerk?

Zilverwerk heeft ook markeringen die het percentage zilver aangeven. We onderscheiden drie groepen met zilvertekens en zilvertekens:

Hoe hoger het zilvergehalte, hoe hoger het getal en hoe hoger de zilverprijs.

Slot

Voor degenen die in zilver willen beleggen, is er nu een breed scala aan derivaten beschikbaar, zoals Sprinters van ING Bank en bepaalde certificaten.

Lees verder