Zilver, de gebroeders Hunt investeren in zilver
Zilver en de speculaties van de gebroeders Hunt zijn legendarisch groot. De superrijke broers Hunt dachten in de jaren zeventig nog rijker te worden door in zilver te speculeren. Hoe deze zilveren speculatie eindigde, is een raadsel, want speculatie loopt vaak niet goed af. Zilver is nog steeds interessant om in te investeren. Het is een beperkt edelmetaal en zal schaars zijn. Zilver is het nieuwe goud. Bovendien is de hoeveelheid fysiek zilver op aarde beperkt.
Zilver is beperkt
Er zijn grenzen aan de hoeveelheid zilver op aarde. De wereldreserves voor zilver bedragen ongeveer 600.000 ton, maar de vraag blijft groeien. Het is een speculatieve markt waar veel geld mee te verdienen valt. De gebroeders Hunt hebben bewezen dat zilverspeculatie de afgelopen eeuw wel eens mis kan gaan.
De gebroeders Hunt en speculatie
De familie Texan Hunt was begin jaren zeventig ongeveer de rijkste van de Verenigde Staten. Ze bezaten vele miljarden dollars. Ze realiseerden zich ook snel dat met een beetje sturing aan de vraagzijde de prijs van zilver aanzienlijk zou kunnen worden verhoogd. Dus begonnen ze veel zilver te kopen. In de periode van 1973 tot eind 1979 kocht Hanti zo’n 6.000 ton zilver in. Op dat moment was dat ongeveer 46% van het beschikbare wereldaanbod. Na hun aankoopcampagne steeg de prijs van zilver van $ 1,95 per ounce in 1973 tot $ 50 in het begin van de jaren tachtig. De koopwoede van de broers leidde tot een ware wereldwijde zilvercrisis. De prijs schoot omhoog. Anderen begonnen ook te kopen. In maart 1980 was de prijs $ 54 per ounce zilver, 28 keer hoger dan in 1973.
Zilvermijnen begonnen meer te produceren
Omdat de stijgende zilverprijs zilvermijnen ook winstgevender maakte, verhoogden deze mijnen hun aanbod en productie aanzienlijk. Ze dachten dit extra aanbod te kunnen vermarkten omdat er voldoende vraag was. Ze werkten op volle toeren aan de zilverproductie. De media sprongen aan boord, waardoor veel particulieren wakker werden en het oude zilver lieten wegsmelten. Veel kluizen werden geopend, er kwamen veel extra zilveren voorwerpen op de markt. Veel zilveren bestek, lang uit de la, kreeg ineens weer waarde en werd aangeboden. Bovendien heeft de FED, vanwege de onrust op de zilvermarkt, verdere restrictieve voorschriften opgelegd aan het bezit van zilver. Het aanbod van zilver was nu groter dan de vraag, en de gebroeders Hunt hadden er meer van in bezit dan was toegestaan.
De bal valt op de zilvermarkt
Alsof er een bom was gevallen, stortte de hele zilvermarkt in als pruimenpudding. Iedereen wilde van het zilver af, iedereen wilde door dezelfde uitgang. De grootste impact was op 27 maart 1980. De prijs zakte naar $ 10,8 per ounce. De broers Hunt gingen failliet. Al met al een klassiek voorbeeld van een varkenscyclus met de toegevoegde saus waarmee Hanti de boel probeerde te manipuleren. Dus werden ze veroordeeld voor samenzwering om de markt te manipuleren.
Zilverprijs op 29 september 2008 (Black Monday)
Ook na 1980 is zilver nog steeds een populaire belegging waarvan de prijs sterk kan fluctueren. Ter vergelijking: op zwarte maandag 29 september 2008, toen de AEX bijna 9% daalde, was zilver $ 13,15 per ounce. Op 5 mei 2011 en 3 juni 2011 was de prijs van zilver al meer dan $ 36 per ounce. 2015 was ook niet zo goed, maar zilver is zo schaars dat de prijs de komende jaren weer kan stijgen. Ter illustratie, in augustus 2015 lag de prijs van zilver rond de 15 dollar, wat minder is dan de helft van de waarde van 2011. Medio januari 2019 was het $ 15,20, maar in september 2020 steeg het weer naar
$ 28. Zilver reageert vaak later dan goud, maar wanneer de prijs van zilver verandert, kan de volatiliteit erg hoog worden.
Slot
De Khanty hadden een groot deel van de zilvermarkt in handen. Nu is een dergelijke actie verboden. Het is echter het beste om het gedrag van de lemming nog een keer te herhalen. De prijs van zilver is sinds 2004 gestegen en weer gedaald. De kunst is dus om op het juiste moment de markt te betreden. Veel partijen zullen proberen hun deel te krijgen. Er is zelfs een sterke interesse om meer vraag naar zilver op de markt te brengen om de prijs nog hoger te krijgen. Simpele tools als turbo’s en sprinters of snelheidsritten zorgen daarvoor voor relatief weinig geld. Tot de bal weer valt. Vanwege zilverstortingen of regelrechte dalingen op de aandelenmarkten. Maar je kunt natuurlijk ook profiteren van de prijsdaling als je short gaat. Zilver, iets voor jou?
Lees verder
€