Zilver, argumenten om te kopen

De huidige verhouding van zilver tot goud geeft aan dat de prijs van zilver sterk zal stijgen of de prijs van goud sterk zal dalen. Het is echter waarschijnlijk dat beide edelmetalen in prijs zullen stijgen, maar zilver aanzienlijk meer dan goud. Maar er zijn meer goede redenen om zilver te kopen.

Verhouding van zilver tot goud

Goudprijzen hebben meestal betrekking op zilverprijzen in de verhouding “10 of 15 keer zilver = goud”. Momenteel moet de prijs van zilver echter bijna 40 keer worden vermenigvuldigd om de prijs van goud te bereiken. Als de prijs van zilver weer stabiliseert op de leeftijd van 1:15, zou de prijs van zilver 79 euro per ounce moeten zijn, als de goudprijs ongewijzigd blijft.

De zilvermarkt is relatief klein

Zilver is volgens Milton Friedman het belangrijkste monetaire metaal in de geschiedenis, niet goud. En niets ter wereld heeft meer potentie om uw vermogen te laten groeien dan zilver, volgens Theodore Butler, een van ’s werelds toonaangevende zilveranalisten.

Door de financiële crisis kopen veel mensen op dit moment zilver, wat zou moeten leiden tot prijsstijgingen vanwege de kleine omvang van de zilvermarkt.

Zilverbezit in centrale banken is klein

Centrale banken zoals de Fed, de Europese Centrale Bank (ECB) of andere centrale banken hebben te weinig of geen zilver in hun kas om op te speculeren.

Voor goud ziet het er heel anders uit. Centrale banken hebben aanzienlijke goudreserves en kunnen de prijs van goud verhogen of de prijsstijging tegenhouden door middel van verkopen. Aan de andere kant is een dergelijke “manipulatie” met de prijs van zilver onwaarschijnlijk.

Winstgevende zilverwinning is beperkt

Er is nog maar heel weinig zilver over in de zilvermijnen van dit land. Er wordt aangenomen dat de economische winning van zilver over ongeveer 20 jaar zal eindigen. Dit geldt zolang het verbruik constant blijft. Als het verbruik stijgt, gaat het sneller.

Het tot dusver gevonden zilver bevond zich meestal in zeer ondiepe grond, dus kan worden aangenomen dat met het huidige niveau van de technologie het meeste zilver al is gevonden in het toegankelijke deel van de aardkorst.

Een hogere zilverprijs zal de industriële vraag naar zilver waarschijnlijk niet temperen

Zilver kent veel industriële toepassingen en is nodig in bijvoorbeeld elektronica of zonnecellen. Het heeft uitstekende fysieke eigenschappen waarvan wordt aangenomen dat ze het voortgezette gebruik daar rechtvaardigen. Ook als het duurder is.

Hoewel het zilver dat in de industrie wordt gebruikt, over het algemeen groot is, is het klein in termen van producthoeveelheid. Dit betekent dat zelfs een hogere prijs de vraag naar zilver niet zal verminderen. Zo is het zilver dat nodig is om één mobiele telefoon te produceren zo klein in vergelijking met de totale productiekosten van de mobiele telefoon, dat de fabrikant bereid is te betalen tot tweemaal de prijs van zilver tot nu toe.

Vraag in veelbelovende industrieën groeit sterk

Zilver wordt vooral gebruikt in de industrie in kansrijke sectoren:

De verwachting is dat de vraag de komende jaren niet alleen stabiel, maar ook zeer hoog zal zijn en snel zal groeien. Dit komt mede door de opening van nieuwe markten.

Zilver is optisch goedkoper dan goud

Zilver ziet er optisch veel goedkoper uit dan goud en kan daarom ook worden gekocht door mensen met zogenaamd kleinere portemonnees. Potentiële goudkopers worden vaak afgeschrikt door de optisch hogere prijs per ounce goud.

Handelen in “papieren” zilver is groter dan handelen in fysiek zilver

“Papierzilver” en echt, fysiek beschikbaar zilver hebben al verschillende prijzen. Er wordt veel meer zilver “op papier” verhandeld dan fysiek. En als de tijd komt dat iedereen de certificaten wil laten bezorgen, zal de prijs van fysiek zilver dat daadwerkelijk beschikbaar is omhoogschieten omdat er niet genoeg van dat aanbod voor iedereen is.

Vanwege de enorme behoefte aan ruimte houden sommige beleggers nu zilveraandelen aan. Zodra deze trend ook maar enigszins verandert, zal er veel vraag zijn in de markt omdat de conversie van bestaande certificaten naar fysiek zilver stopt.

Zilver en goud zijn de enige inflatieveilige beleggingen

De hoeveelheid kapitaal die wereldwijd op zoek is naar een veilige belegging als gevolg van de Amerikaanse en Europese schuldencrisis blijft groeien. Mensen moeten ergens heen met hun geld. Goud en zilver zijn, naast inflexibel vastgoed, de enige effectieve afdekkingen tegen inflatie gebleken.

Explosieve stijging goud- en zilverprijs

De prijzen van goud en zilver zijn de afgelopen jaren sterk gestegen.

Lange levertijden duiden op een tekort

Fysiek zilver, dat wil zeggen zilver dat je thuis in de vorm van munten of baren in een kluis kunt bewaren, is al schaars geworden. Veel leveranciers hebben lange doorlooptijden, aankopen vereisen vaak preregistratie en munthandelaren stellen doorlooptijden vast omdat fabrikanten ook lange doorlooptijden hebben vanwege de grote vraag. Dit duidt op een zeer hoge vraag.

Zilver en goud zijn niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar voor alle beleggers. Als er maar twee keer zoveel mensen goud en zilver kopen als nu, zal hun prijs verdubbelen.

Zilver is minder nep dan goud

Zilverbaren worden beduidend minder nagemaakt dan goudbaren, net als zilveren munten. Daarom kan zilver in tijden van crisis beter geaccepteerd worden dan goud, omdat je nooit weet of de baartjes of munten toch vals zijn. Vervalsingen van goud lonen sneller uit door de hogere prijs per gram en komen daardoor beduidend vaker voor dan vervalsingen van zilver.

Shortposities in zilver zullen de prijzen opdrijven

US COMEX zilver shortposities zijn enkele van de meest opgeblazen shortposities waar dan ook… Vroeg of laat zal dit leiden tot hedging-aankopen die de prijs van zilver zullen opdrijven.€