Zijn variabele hypotheekrentes goedkoper of niet?

Een variabele hypotheekrente is doorgaans goedkoper dan een langlopende vaste hypotheekrente. Met een variabele rente hypotheek loopt u meer risico, omdat de marktrente ook kan stijgen. Een variabele rente is positief als de rente daalt en negatief als de rente stijgt. Hoeveel risico loopt u met rente op uw woning?

Variabele hypotheekrente of vaste rente voor uw hypotheek?

Als u een hypotheek wilt afsluiten, is het de vraag of u een hypotheek met variabele rente of een hypotheek met vaste rente wilt afsluiten. De beste keuze hangt af van uw inkomenssituatie en de vooruitzichten voor de rentemarkt. Een vlottende hypotheekrente betekent immers een vlottende hypotheekrente die de Euribor-golven volgt. Tegen dat tarief lenen veel banken in Europa elkaar geld en kan de rente flink op en neer gaan. Als Euribor fors stijgt, betekent dit vrijwel direct hogere maandlasten op een variabele hypotheek.

De hypotheekrente vastzetten of niet

Ook kunt u uw hypotheekrente voor een bepaalde tijd vastzetten, zelfs voor maximaal dertig jaar. Deze periode noemen we de rentevaste periode. Hoe lang u uw hypotheekrente vastzet, hangt vooral af van de rente die u vraagt ​​en uw voorkeuren.

Variabele rente en inkomen

Terwijl de economie in recessie is, zijn de rentetarieven meestal laag. Zolang je deze lasten kunt dragen, is er niets aan de hand. Daarnaast kan de rente ook dalen, waardoor u direct profiteert van lagere maandlasten op uw woning. U kunt het beste met uw hypotheekbank overleggen of een variabele rente ook voor u de beste optie is. Controleer of uw inkomen voldoende is om schokken op te vangen en bepaal hoeveel risico u bereid bent te nemen.

Hypotheek met vaste rente goedkoper?

De meeste mensen kiezen voor meer gemoedsrust in hun portemonnee. Ze kiezen voor een rentevaste periode. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de periode waarin de hypotheekrente onveranderd blijft. Nu moet je kiezen hoe lang je de rente wilt blokkeren. Het kan een jaar zijn, maar ook tien jaar, twintig jaar of langer. Meestal is op het moment van het afsluiten van een hypotheek de vaste rente hoger dan de variabele rente, maar die verdien je in de periode van stijgende rente weer terug. Als het einde van uw rentevaste periode nadert, onderhandelt u met de bank over een nieuw rentepercentage. Maar dat alleen zonder het risico te lopen elke maand met een andere rente te maken te krijgen.

Prognose ontwikkeling hypotheekrente

Niemand weet wat de hypotheekrente gaat doen, maar er zijn vaak trends in de economie die bepaalde ontwikkelingen aannemelijk maken. Als de wereldeconomie bijvoorbeeld groeit, zal de rente naar verwachting ook stijgen. Dus als dat zo is, weet je hoe laat het is en is een vaste rente voor je hypotheek een betere keuze. Tegelijkertijd leven we duidelijk in onzekere tijden waarin de economie ineens kan mislukken. In dat geval zal de rente blijven dalen. Tijd en goed hypotheekadvies zijn daarom essentieel om te bepalen of een variabele hypotheekrente of een vaste rente op de lange termijn ook voor u voordeliger is. Ook internet helpt je bij het maken van deze keuze.

Welke looptijd kiest u voor een hypotheek?

De hamvraag is wat de looptijd van uw hypotheek wordt en de looptijd van de vaste rente. Een variabele rente staat voor één maand vast, maar als u een rente voor een bepaalde periode wilt afspreken, zijn er meerdere looptijden mogelijk. Een lagere hypotheekrente betaalt zich meestal over een langere periode terug. Als u uw hypotheekrente 10 of 20 jaar vastzet, heeft u jarenlang geluk. Op een gegeven moment gaat de hypotheekrente omhoog en dat zie je zeker terug in de 10 tot 20-jarige hypotheekrente. Een verdubbeling van de hypotheekrente binnen enkele jaren is zeker niet uit te sluiten.

Lees verder