Zijn obligatiebeleggingen veilig?

Als er een grote schok op de aandelenmarkt plaatsvindt, zullen de meeste mensen niets met de investering willen doen omdat er veel risico aan verbonden is. Er zijn echter verschillende soorten beleggingen die verschillende risico’s met zich meebrengen. Hoe veilig is het om in obligaties te beleggen?

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een schuldinstrument aangegaan door een overheidsinstantie, bedrijf of instelling om een ​​lening te verkrijgen. Als een van deze organisaties financiering nodig heeft, kunnen ze die krijgen door een obligatielening uit te geven. De persoon die de obligatie koopt, ontvangt hiervoor rente. Bij een obligatielening wordt geld geleend van kopers. De lening is opgedeeld in stukken, meestal € 1.000 (nominale waarde). Hierdoor heeft de obligatiehouder (koper) een vordering op de organisatie. De organisatie moet het schuldbedrag terugbetalen en daarnaast een voucher uitgeven.

Obligatie voor verschil met aandelen

In het geval van aandelen bezit u als eigenaar een deel van het onroerend goed in het bedrijf. Ook heb je als aandeelhouder wat te zeggen omdat je mede-eigenaar bent van het bedrijf. Dit is niet het geval voor obligatiehouders. Aandeelhouders riskeren hogere winsten. Ze moeten eerst controleren of ze een retour krijgen. Met obligaties kunt u uw aankoop nauwkeurig berekenen. Als het bedrijf failliet wordt verklaard, zullen de aandeelhouders als laatsten hun geld ontvangen. Het is echter waarschijnlijker dat obligatiehouders worden terugbetaald omdat ze schuldeisers zijn.

Obligatieprijs op de beurs

Obligaties worden verhandeld op de beurs. Een obligatieprijs is de prijs die voor een obligatie moet worden betaald en is afhankelijk van vraag en aanbod, met name de rentetarieven.
Voorbeeld:
een obligatie met een coupon van 3% zal niet verkopen voor € 1.000 als er ook een obligatie is met een coupon van 5%. Er zullen nog steeds kopers zijn voor de 3%-obligatie, maar ze zijn bereid er een lagere prijs voor te betalen. Zij halen geen rendement uit de (lagere) rente, maar uit de stijging van de prijs van de obligatie.

Obligatierendement

Het totale rendement van de obligatie hangt dus af van zowel de couponrente als de koerswinst of -verlies. In het laatste geval heeft u meer voor de obligatie betaald dan de nominale waarde.

Obligatierisico

Wanneer u geld leent aan iemand, loopt u het risico dat de ander het geleende bedrag niet terugbetaalt. Dit heet debiteurenrisico. Zoals gezegd worden obligaties uitgegeven door de overheid (staatsobligaties), bedrijven en instellingen. Het risico hangt af van hoe de organisatie ervoor staat. De Nederlandse overheid gaat niet snel failliet, dus staatsobligaties zijn de veiligste gok.

Hoe veilig is het om in obligaties te beleggen?

Het risico van beleggen in obligaties hangt af van hoe betrouwbaar de instelling waarvan de obligaties zijn gekocht, is in het terugbetalen van de obligatielening. Bij staatsobligaties bent u dus relatief veilig.€