Zijn guldenzegels nog geldig naast eurozegels?
Op 1 januari 2002 werd de euro de nieuwe munteenheid in Nederland (maar ook in veel andere Europese landen). Hierdoor werd de waarde van de zegel voortaan ook in euro’s uitgedrukt. De vraag rijst of dit ook van invloed is op bestaande postzegels in Nederlandse valuta die al zijn verkocht maar nog niet zijn gebruikt.
Nog geldige zegels van 1977
Postzegels uitgegeven vanaf 1977 zijn nog steeds geldig. Je plakt ze dus eenvoudig op brieven, pakjes etc. Het is belangrijk om de juiste waarde op de brief te zetten. Met andere woorden, u moet uw e-mail voldoende blootgeven. Hiervoor moet u de waarde van uw guldenmarken omrekenen naar euro’s. Dit doet u door het bedrag in guldens te delen door 2,20371 (de omrekeningskoers), waardoor u de waarde van de respectievelijke guldenmarks in euro’s krijgt.
PostNL geeft een handig boekje uit waarin je kunt lezen hoeveel geld je hebt om je post te openen. Je kunt het ook gratis downloaden van PostNL. Een gewone brief die in Nederland wordt verzonden en niet meer dan 20 gram weegt, moet worden gefrankeerd met minimaal 54 eurocent. Dit betekent dat je 0,54 keer 2,20371 = 1,19 (afgerond naar boven 1 gulden en 20 cent) moet inleggen.
De zegels van tegenwoordig hebben cijfers, 1 of 2, maar op oude zegels wordt de waarde vaak uitgedrukt in centen. Het voordeel van het numerieke systeem is dat het niet meer geplakt hoeft te worden, zoals bij oude postzegels gebeurde als gevolg van de wisselkoers. Heeft u oude zegels met twee waardes, zoals vaak het geval is bij kinderzegels, dan dient u bij het bepalen van de waarde geen rekening te houden met het extra bedrag. Heb je niet genoeg guldens om de waarde te krijgen die je nodig hebt? Geen probleem, je kunt gewoon eurozegels toevoegen tot je de juiste waarde hebt.
Overigens heeft PostNL onlangs besloten dat guldenzegels tot 1 november 2013 gebruikt kunnen worden.
Gevolgen van de nieuwe munt voor de handelswaarde van Nederlandse postzegels
Als gevolg van de introductie van een nieuwe munteenheid begon de waarde van de Nederlandse postzegels te dalen. Ze werden minder populair bij verzamelaars en er zijn ook veel edities verschenen, mede door de toename van investeringen en verzamelactiviteiten in de jaren ’80 en ’90. Daardoor is de prijs waartegen Nederlandse postzegels tegenwoordig worden verkocht beduidend lager dan zijn waarde.
U kunt er dus financieel voordeel bij hebben als u goedkoop guldenzegels koopt en daarmee uw post terugbetaalt. Het wordt vooral veel gebruikt door webwinkels/winkels, zzp’ers, maar natuurlijk ook door de zakelijke particulier die veel te versturen heeft. De eerste groep heeft vooral te maken met het feit dat ze veel pakketten versturen, die vaak duur zijn. Zo kunnen ze hun bedrijf ten goede komen door het volgende te doen. Een bijkomend voordeel is dat Nederlandse postzegels nog steeds op grote schaal te koop zijn.
Crisisadvies om geld te besparen
Thuis in je huis of bij familie of vrienden checken of je een vel postzegels van de Nederlandse gulden hebt. Je hebt vast wel eens meegedaan aan een kinderpostzegelactie of misschien heb je zelf postzegels verzameld. De waarde van uw collectie zal vaak laag zijn, de verzendwaarde kan hoger zijn. Om te voorkomen dat je per ongeluk een zeldzame postzegel plakt, kun je natuurlijk altijd eerst langs een postzegelhandelaar gaan of een postzegelcatalogus doorbladeren. U kunt natuurlijk alleen ongestempelde (in postzegeltermen: postfrisse) zegels gebruiken.€