Zeven spaartips om meer uit je spaargeld te halen

Als de rente van uw spaarrekening lager is dan de inflatie, bent u eigenlijk niet aan het sparen. Hoe langer je geld op een spaarrekening laat staan, hoe meer de koopkracht van geld afneemt en hoe minder je er goederen mee kunt kopen. En als u veel geld heeft, moet u ook belasting betalen over de fictieve vermogensteruggave. Dit zou geen probleem moeten zijn als de inflatie niet te hoog is en je niet lang hoeft te wachten om weer geld uit te geven. Het is tenslotte ook fijn om contant geld bij de hand te hebben om direct uit te geven. Maar het kan nog steeds bijten. Hoe zorg je ervoor dat je meer uit je spaargeld haalt dan dat je op je spaarrekening laat gaan?

Waarom sparen?

Vraag jezelf eerst af waarom je spaart. Dit is van belang voor de vorm van sparen die u kiest. U kunt bijvoorbeeld extra sparen voor uw pensioen. Of je spaart voor een grote uitgave, zoals een lange reis, een bruiloft of een huis. In dat geval ligt het moment waarop u het geld nodig heeft niet zo ver in de toekomst. Maar misschien zet je gewoon geld opzij als buffer voor een onverwacht grote uitgave of “iets leuks” er later mee. Vooral de laatste optie is interessant omdat bij een lage rente ‘later’ ook ‘nu’ kan zijn. Welke tips kunnen u een beter rendement op uw spaargeld opleveren?

Spaartip #1: Schulden afbetalen

Schulden aflossen levert meestal geld op omdat de rente op schulden bijna altijd hoger is dan de rente op spaargeld. U moet dit controleren, want dit is niet altijd het geval. De rente op studieleningen is vaak erg laag. Het voordeel van het aflossen van schulden is dat uw rentelasten dalen. U houdt dus elke maand meer van uw inkomen over. Dan staat u al snel voor de keuze om te betalen, te sparen of meer uit te geven.

Spaartip 2: Besparen op storting

Een escrow is een spaarrekening waarop uw geld voor een bepaalde tijd vast staat. Het kan in principe niet worden opgenomen. De bank betaalt u terug met een hogere rente. Hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger de rente. Sparen met een deposito heeft voor- en nadelen, die afhankelijk zijn van uw toekomstige financiële situatie en de renteontwikkeling.

Spaartip #3: Investeer in aandelen

Beleggen in aandelen levert over een langere periode doorgaans een hoger rendement op dan sparen op de bank. De dividenduitkering is vaak meer dan de spaarrente. Hoewel de waarde van de aandelenindex over een langere periode een stijgende lijn laat zien, zijn er ook periodes van forse waardedaling. Daarom wordt het hogere rendement gecompenseerd door het risico dat u een deel van het belegde geld verliest wanneer u de aandelen verkoopt. Beleggen is dus vooral een optie als het geld minimaal tien jaar niet nodig is. Daarnaast moet u beslissen of u zelf wilt beleggen of dit door een vermogensbeheerder wilt laten doen. Een fondsbeheerder betaalt geld dat uw beleggingsrendement vermindert.

Spaartip #4: Investeer in je huis

Wanneer u in uw huis investeert, belegt u in wezen in een product met een stabiele waarde, ook al kan de prijs van het huis van tijd tot tijd aanzienlijk stijgen of dalen. Het grootste nadeel is dat het geld in je huis blijft hangen. U ontvangt deze pas als de woning is verkocht. Er moeten echter nog wel wat investeringen worden gedaan. U kunt ook een deel van uw hypothecaire lening aflossen.

Energie-efficiëntie

Als je in een oud huis woont met een hoog energieverbruik, kan het voordelig zijn om te investeren in energie-efficiëntie en een beter energielabel te krijgen. Een HR-ketel, dubbele beglazing, zonnepanelen of een geïsoleerd dak zijn allemaal rendabele investeringen. Het mes snijdt aan twee kanten: je energierekening gaat omlaag en een beter energielabel verhoogt de waarde van je woning.

Onderhoud

U zet al geld opzij voor groot onderhoud aan uw eigen woning. Een lage rente op een spaarrekening kan een goed moment zijn om niet te wachten. Door de kwaliteit van uw huis aanzienlijk te verbeteren, stijgt ook de waarde van uw huis.

Spaartip #5: Investeer in jezelf

De investering met het hoogste rendement zit in jezelf. De overheid heeft dit al voor een groot deel gedaan door je naar school te sturen. Maar ook op latere leeftijd is het nooit te laat om te leren. Wellicht kun je jezelf op het werk ontwikkelen door middel van een opleiding die leidt tot een hogere functie. Je bent een dikke koper als je baas ervoor wil betalen. Maar je kunt ook een opleiding kiezen waarmee je je hobby professioneler kunt benaderen. Het rendement van deze investering hangt af van uw inspanningen. Als het niet werkt zoals je je had voorgesteld, heb je er in ieder geval ervaring mee.

Spaartip #6: Investeer in anderen

U kunt een deel van uw spaargeld schenken aan uw (jonge) kinderen om de hypothecaire lening af te lossen. Maar je kunt ze ook je geld lenen om een ​​huis te kopen. Dan krijgt u een hogere rente dan uw spaarrekening en onderhoudt u uw (peuter)kind. U kunt uw geld ook doneren aan een goed doel of vereniging waar u lid van bent. Op deze investeringen krijgt u geen financieel rendement, maar u kunt er wel een goed gevoel bij krijgen. Daarnaast win je er ook nog eens bij als je vereniging het goed doet.

Spaartip #7: Besteed geld aan leuke ervaringen

Een mooie reiservaring of iets anders op je bucketlist zijn van die momenten in het leven die losbreken uit het dagelijks leven en herinneringen zijn die je met plezier zult herinneren. Dus als je niet spaart voor een specifiek doel, is het misschien een goed idee om gewoon geld uit te geven aan een goede ervaring. Houd er rekening mee dat ervaringen meestal langer een gevoel van geluk geven dan dingen kopen. Onthoud met dit advies dat geld geen doel op zich is, maar een middel om van te leven.

Tot slot: rendement is meer dan rente

De eerste vier spaartips zijn puur financiële keuzes. U krijgt er wel voor terug, maar u verliest onmiddellijk de toegang tot sparen of risico. Met de laatste drie tips zijn de rendementen iets moeilijker te gelde te maken. Maar deze keuzes kunnen je leven verrijken. Het is ook veel waard.€