Zeven manieren om extra korting op je hypotheekrente te krijgen

De hypotheekrente gaat in 2022 omhoog. Er zijn zeven manieren om slim extra korting op je hypotheekrente te krijgen. De hypotheekrente kan zowel voor een bestaande hypotheek als voor een nieuwe hypotheek verlaagd worden. Een lagere hypotheekrente bespaart u veel geld gedurende de looptijd van de hypotheek. Banken schreeuwen het niet van de daken, maar als je het goed doet, kun je bijvoorbeeld ook in aanmerking komen voor hypotheekkorting, thuisbankkorting of een lagere premie. Maar hoe doe je het?

Voordeliger met een slimme extra hypotheekkorting

Uw hypotheek kan goedkoper zijn

Een hypotheek op uw woning is een hypotheek voor een groot aantal jaren. De woonlasten, en vooral de hypotheeklasten, hebben een grote invloed op de maandlasten van een gezin. Daarom is het verstandig om te kijken hoe u ook een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Gemeten over de hele looptijd kan de kostenbesparing op uw hypotheek groot zijn. Natuurlijk is het verstandig om veel banken te vergelijken, maar sommige banken bieden ook extra kortingen aan actieve klanten.

1. korting op hypotheekrente: hypotheekoverdracht

Als u al een hypotheek heeft, maar u betaalt een hoge hypotheekrente, dan is het duidelijk of de hypotheek voor minder kan worden afgesloten. In veel gevallen moet u boeterente betalen aan de bank die u verlaat, maar deze boeterente is volledig fiscaal aftrekbaar en vrij snel terugverdiend als de nieuwe hypotheekrente laag is.

Korting voor 2 hypotheekrente: betaalpakketkorting voor actieve mensen

Veel banken geven een extra korting op de hypotheekrente als je actief bent bij de bank. Als u een actieve betaalrekening bij de bank heeft, kunt u een betalingspakketkorting krijgen. Die kan oplopen tot 0,25% (bijv. ING), dan geeft ABN AMRO een thuisbankkorting van 0,2%. Welke korting krijgt u van uw bank?

3. hypotheekrentekorting: duurzaamheidskorting

Duurzaamheid, een energiezuinige woning, wordt steeds meer meegewogen in de waarde van uw woning. Een duurzame woning zal waarschijnlijk meer waarde behouden en in waarde stijgen dan een woning die helemaal niet bij de tijd is. Sommige banken geven u duurzaamheidskorting op uw hypotheek als uw woning aan de voorwaarden voldoet. Zo geeft ABN AMRO een duurzaamheidskorting van de hypotheekrente van 0,2% als de woning energiezuinig is en een maximale EPC-norm van 0,4 heeft (of een energie-index tussen 0 en 0,7).

Korting bij 4 hypotheekrente: kies NHG hypotheek

De Nationale Hypotheek Garantie NHG biedt extra zekerheid aan de bank. De bank compenseert dit door u een lagere hypotheekrente aan te bieden. De korting die u op deze manier kunt krijgen, verschilt van bank tot bank. Het verschil tussen een NHG-hypotheek en een andere hypotheek kan enkele tienden van procenten zijn.

5 procent korting op de hypotheek: verlaag uw hypotheek door extra af te lossen

Risico kost geld, als de bank uw hypotheek risicovol vindt, betaalt u een hogere hypotheekrente. U moet een extra vergoeding betalen. Dit betekent ook dat het extra aflossen van uw hypotheek uw hypotheek in een lagere risicoklasse kan brengen, waardoor u recht heeft op een extra rentekorting. Houd er rekening mee dat niet alle banken hetzelfde aantal risicoklassen hanteren. Als u bij de ene bank extra korting krijgt omdat u extra heeft afgelost en uw hypotheek verlaagd, dan blijft u bij een andere bank in dezelfde risicoklasse en krijgt u geen extra korting.

Korting 6% op je hypotheek: Profiteer van stijgende huizenprijzen en overwaarde

De huizenprijzen stijgen, waardoor veel huizen in Nederland overgewaardeerd zijn. Als de waarde van uw woning stijgt, neemt het risico voor de bank weer af, omdat er een verhoogd vertrouwen is dat de bank bij een gedwongen verkoop direct haar geld terugkrijgt. Ook dan wordt uw woning daadwerkelijk afgewaardeerd en komt u mogelijk in aanmerking voor rentekorting.

Korting voor 7 hypotheekrente: aflossingsvrije hypotheek omzetten

De kans is groot dat een aflossingsvrije hypotheek een hogere rente heeft dan een aflossingsvrije hypotheek. Dat merk je als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek wilt afsluiten of als je hypotheekrente herzien wordt. Banken geven er de voorkeur aan dat u elke maand aflost en de druk opvoert door een rentepremie toe te voegen op een aflossingsvrije hypotheek. Het kan daarom zinvol zijn om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een aflossingshypotheek of een aanvullende hypotheek af te lossen.

Conclusie: een goede vergelijking is nog steeds nodig

De juiste hypotheekrentevergelijking is nog steeds belangrijk, de concurrentie tussen hypotheekverstrekkers is groot, maar de hypotheekrentes zijn niet overal hetzelfde. Deze vergelijkingen bevatten niet altijd alle extra kortingen die u kunt krijgen als u een hypotheek afsluit bij uw thuisbank (thuisbankkorting, pakketkorting) of duurzaamheidskorting. Wie alle kortingen meetelt, kan flink besparen op de hypotheekrente. Houd daar dus rekening mee en betaal niet meer voor uw hypotheek dan nodig is.

Lees verder