Zet het spaargeld op een spaardeposito of niet

Als de rente op uw spaargeld aan veel veranderingen onderhevig is, wilt u misschien uw spaargeld verplaatsen om de beste rente te krijgen. Soms krijg je de hoogste rente als je je geld voor een bepaalde tijd vastzet: een spaardeposito. Het is altijd een kwestie van giswerk of het verstandig is of niet, want in de tussentijd kan de rente stijgen of dalen. Hier zijn enkele punten om te overwegen.

spaardeposito

Eerst moet u beslissen of u het geld een tijdje kunt missen. Het is altijd verstandig om wat geld op een gewone spaarrekening te zetten waar u snel en gemakkelijk bij kunt voor het geval er iets kapot gaat en vervangen moet worden. Als u uw geld op een spaardeposito zet, kunt u tussentijds vaak wel geld opnemen, maar dan betaalt u
opnamekosten
. Doe dit alleen in geval van nood, want een spaardeposito kan meer kosten dan het oplevert.

interesse

Als je het geld voor een langere periode opzij kunt zetten, is het verstandig om te kijken naar de rentetarieven van andere banken dan de bank waar je al een rekening hebt. Soms levert een gewone spaarrekening bij een kleinere bank u een hoger rendement op dan uw geld op slot zetten
Bank
.

Als geld veiligstellen een hogere rente oplevert dan een gewone spaarrekening, is het interessant om te overwegen een spaardeposito te openen. Bedenk of u de extra rente de moeite waard vindt. Wil je je geld altijd beschikbaar hebben, of wil je een paar tienden procent meer rente krijgen omdat je het nog niet nodig hebt.

Spaarrekening

Houd er ook rekening mee dat de rente op reguliere spaarrekeningen kan gaan stijgen. Als u uw geld een jaar lang op 3 procent vastzet, kan de rente op uw spaarrekening in dezelfde periode stijgen van 2,75 procent naar 3,5 procent.

Of de rente zal stijgen of dalen kan nooit met zekerheid worden gezegd, omdat dit van veel factoren afhangt. Maar als de rente al enige tijd stijgt, mag worden aangenomen dat deze trend zich voorlopig zal voortzetten. Dit gebeurt natuurlijk ook tijdens een recessie.

Hoe lang

Hoe langer u uw geld vastzet, hoe hoger de rente zal zijn. Of u het geld over vijf jaar nog nodig heeft, kan nu moeilijk in te schatten zijn. Bovendien is het onmogelijk te voorspellen wat de rente over twee, vijf of tien jaar zal doen.

In het najaar van 2011 hoop ik dat
interesse
de economische onrust zal de komende tijd toenemen en banken moeten meer liquide middelen hebben vanwege aangescherpte kapitaaleisen. Maar je weet nooit wanneer deze trend zal veranderen.

Groen spaardeposito

Een bijzondere vorm van spaardeposito is het Groene spaardeposito. De rentetarieven zijn lager, maar er zijn verschillende voordelen. Uw geld wordt geïnvesteerd in milieuvriendelijke projecten. Om dit aan te moedigen, gaf de overheid u een belastingvermindering van 0,7 procent op uw inkomsten
belastingkrediet
.

Kolom 3

Maar u heeft ook een extra vrijstelling in kolom 3 voor dit groen sparen: de eerste € 55.476 hoeft u niet te betalen
vermogenswinstbelasting
betalen. Deze vrijstelling komt bovenop de normale
vrijstelling
vanaf 20.785 euro. Als u als fiscale partner gezamenlijk aangifte doet, zijn de vrijstellingen dubbel.

Dit bespaart u 1,2 procent als u normaal vermogenswinstbelasting betaalt. Deze regeling blijft bestaan, al overweegt het kabinet om dit systeem te stroomlijnen.

Als je een spaarrekening hebt gekozen, groen of niet, controleer dan of je rekening onder de
depositogarantiestelsel
val. Als de bank failliet gaat, is het geld gedekt tot 100.000 euro per rekeninghouder.€