Zet een vast bedrag opzij voor leuke dingen

Je wilt minder geld uitgeven aan de zogenaamde leuke dingen. Om het voor de lange termijn te behouden, moet je een doel stellen. Ook is het belangrijk dat het bedrag niet te laag is. Anders loopt u het risico uw goede voornemen voor het nieuwe jaar onmiddellijk op te geven.

Opmerking

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Natuurlijk blijft u zelf verantwoordelijk voor de (financiële) keuzes in uw leven. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goed startpunt voor vragen over geld. Handel bij problemen op tijd en vraag advies aan betrouwbare en gekwalificeerde adviseurs.

Waarom stel je een doel?

Je hebt een reden om het bedrag dat je aan leuke dingen kunt besteden te beperken. Als je hebt besloten om deze stap te zetten, betekent dit dat je waarschijnlijk tot de conclusie bent gekomen dat je moet sparen. Voor succes op de lange termijn kunt u het beste een bedrag instellen dat u per maand kunt besteden. Misschien wilt u hiervoor een aparte portemonnee maken. Zoals: als er geld uit deze portemonnee is verdwenen, dan heb ik mijn maandelijkse toelage uitgegeven. Ook is het zo dat je plastic geld makkelijker uitgeeft dan fysiek geld. Dus als u wilt besparen, kan deze ouderwetse methode worden aanbevolen. Ook is bekend dat als je bijhoudt wat je uitgeeft, je bijna automatisch minder geld uitgeeft. Schrijf dus op wat je uitgeeft. Al is het maar een simpel notitieboekje: neem het overal mee naartoe.

Een andere kijk op je omgeving

Waarom wil je eigenlijk minder uitgeven aan leuke dingen? Wat bedoel je met leuke dingen? Het onderhouden van al deze gadgets kost soms ongelooflijk veel tijd en geld. Koop je bijvoorbeeld een e-book reader, dan is het fijn dat je nu veel documenten kwijt kunt op dit handige apparaat. De aanschafprijs is echter niet gering. Als je alleen een paar Engelse portemonnees wilt lezen en ze vervolgens wilt doorgeven of weggooien, kun je ook naar een kringloopwinkel gaan en voor een klein bedrag een portemonnee kopen. Je moet veel zakgeld kopen voordat je aan het bedrag komt dat zo’n redelijk handige e-reader kost. Bij gebruik van zo’n reader moet u eerst tijd investeren om vertrouwd te raken met de software. Dus al deze gadgets zijn glanzend en mooi, maar ze kosten nogal wat tijd en geld. Soms is de oude methode voldoende.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Om op schema te blijven met uw goede voornemens voor het nieuwe jaar, is het belangrijk om regelmatig uw voortgang te zien. Dat kan met een kaart op je telefoon, een grote transparante spaarpot op een prominente plek of een kaart aan de muur. De zogenaamde piekbuis is heel duidelijk. Deze buisvormige spaarpot is gemaakt van transparant materiaal met strepen om aan te geven hoeveel erin zit. Er zijn ook digitale spaarvarkens die je krijgt als je een spaarrekening opent, die laat zien hoeveel er al op staat. Dus ook duidelijk.

Word minder materialistisch

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat hoe meer televisie je kijkt, hoe materialistischer je wordt. Zelfs als u veel tijd besteedt aan het analyseren van advertenties, wordt u beïnvloed. Het is het beste om niet te veel voor de buis te hangen. Kies een leuke, goedkope en lonende hobby waar je ook leuke mensen ontmoet. Je kunt ook vrijwilligerswerk doen. Dan sla je twee vliegen in één klap: je komt tussen de mensen en doet ook nog iets voor de samenleving. Dit alles bijna voor niets.€