Zelfstandigenhypotheek Knab en Aegon: maximale hypotheek voor zzp’ers

U heeft uw droomhuis gezien en wilt deze financieren met een hypotheek. U wilt natuurlijk zoveel mogelijk lenen, want zo kunt u optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. De meeste banken en andere kredietverstrekkers vragen zzp’ers echter vaak om hun eigen geld mee te nemen. Bij veel banken mag u tot 90 procent van de aankoopwaarde van uw woning lenen, hoewel ze vaak zeggen dat u – als uw inkomen voldoende is – het maximale hypotheekbedrag mag lenen dat wettelijk is toegestaan ​​(101 procent van de aankoopwaarde van uw woning). huis). in 2017 en 100 procent in 2018). Met een zzp-hypotheek van Knab en Aegon krijg je als zzp’er de maximale hypotheek.

Wat is de maximale hypotheek?

De maximale hypotheek is het maximale bedrag dat u kunt lenen om een ​​woning te kopen. De wet stelt de regels voor dit bedrag. Zo mag u in 2016 maximaal 102 procent van de waarde van uw toekomstige woning lenen. Dit percentage wordt elk jaar met één procent verlaagd, tot 100 procent in 2018. Naast de aankoopwaarde van uw woning bepaalt uw financiële positie als zzp’er het maximale bedrag dat u kunt lenen. U moet immers de maandelijkse kosten van uw hypotheek kunnen dekken. Denk aan uw inkomsten, uitgaven en uw perspectief als ondernemer.

Hoe krijg je als zzp’er de maximale hypotheek?

Veel banken vragen freelancers om hun geld in huis te zetten. Hoewel ze stellen dat je het wettelijk vastgestelde maximale hypotheekbedrag kunt lenen, krijg je in de praktijk niet meer dan 90 procent van de waarde. Dat lijkt misschien veel, maar als uw droomhuis € 275.000 waard is, is dat nog zo’n € 27.500 die u zelf moet betalen en krijgt u geen renteaftrek. Dit bedrag staat vast voor de looptijd van uw hypotheek (meestal 30 jaar). U kunt het niet gebruiken voor uw bedrijf en u kunt het niet gebruiken wanneer u het nodig heeft. Om dit probleem te voorkomen, biedt Woonfonds een hypotheek aan voor 100 procent van de waarde van de woning, mits je inkomen voldoende is. Aegon Bank en internetbank Knab bieden al geruime tijd een hypotheek aan, waarbij u in principe ook het volledige bedrag kunt lenen.

Hoe werkt het?

Op de Woonfonds zzp hypotheek wordt een renteopslag toegepast. Knab en Aegon vertegenwoordigers, afhankelijk van uw inkomen en het aantal jaren als ondernemer sluit u bij Aegon Bank een hypotheek af voor maximaal 85 of 90 procent van de aankoopwaarde van uw woning. Het resterende deel van de lening wordt gefinancierd door Knab. Hiervoor heeft de bank een aanvullend onderpand nodig. Deze zekerheid bestaat uit een bedrag dat u vier tot acht jaar bij hen op een geblokkeerde spaarrekening zet. Het bedrag is het verschil tussen uw hypotheek (85 of 90 procent van de aankoopwaarde van uw woning) en het wettelijk maximale hypotheekbedrag (102 procent in 2016). Het saldo van de reserves komt jaarlijks gedeeltelijk vrij, zodat het na vier tot acht jaar weer volledig kan worden gebruikt. De looptijd van de spaarrekening is afhankelijk van het type hypotheek. Bij een lineaire hypotheek is de looptijd vier jaar en bij een annuïteitenhypotheek acht jaar. Een lineaire hypotheek geeft 25 procent per jaar vrij en een annuïteitenhypotheek geeft 12,5 procent per jaar vrij.

Wat zijn de voordelen?

Het voordeel van een zelfstandigenhypotheek van Aegon en Knab is dat u optimaal kunt profiteren van de renteaftrek. Uiteindelijk leen je het maximale bedrag dat je op je woning kunt lenen en is de rente over die lening fiscaal aftrekbaar. Let op: de hypotheekrenteaftrek wordt met 0,5 procent per jaar verlaagd naar 38 procent in 2041. Ook is het zo dat de maximale hypotheek jaarlijks met één procent wordt verlaagd tot maximaal 100 procent in 2018. Een misschien nog groter voordeel voor u als ondernemer is dat u geen eigen geld in huis hoeft te steken. Op deze manier kunt u uw geld gebruiken om in uw bedrijf te investeren of in minder tijd de kost te verdienen.

Wat zijn de nadelen?

Als zzp’er moet je voldoende geld hebben om vier tot acht jaar het benodigde kapitaal op een Knab-spaarrekening te zetten. Afhankelijk van het aantal jaarverslagen dat u kunt overleggen, is dit (in 2016) 12 tot 17 procent van de waarde van de woning die u wilt kopen. Voor een woning van € 200.000 is dit tussen de € 24.000 en € 34.000. Kiest u voor een lineaire hypotheek, dan kunt u na een jaar al tussen de € 6.000 en € 8.500 hebben. Bij een annuïteitenhypotheek ligt dit bedrag beduidend lager: tussen de € 3.000 en € 4.250.

U moet dit geld niet alleen hebben. Er moet echt over gepraat worden. Je moet er dus voor zorgen dat je er de komende vier tot acht jaar niet mee te maken krijgt. En dat is precies waar het om gaat, want je inkomen als (startende) zzp’er kan enorm variëren.

Een ander nadeel is dat je een zakelijke rekening op Knab moet openen om het bedrag te kunnen storten. Hoewel deze rekening niet echt duur is (in 2016 betaal je €5 per maand), is het wel een meerprijs. Of je moet je zakelijke rekening bij een andere bank opzeggen en overstappen naar Knab. Dit verhoogt alleen maar de administratieve lasten.

Kom ik in aanmerking?

U komt in aanmerking voor een zelfstandigenhypotheek van Knab en Aegon als u twee jaar of langer zelfstandig ondernemer bent. Als u twee jaar als ondernemer werkt, moet u naast de cijfers van twee boekjaren ook een inkomensverklaring van het derde boekjaar overleggen.

Waar kunt u de maximale hypotheek nemen.

Een Knab en Aegon ZZP-hypotheek sluit u af via een onafhankelijke hypotheekadviseur, in plaats van rechtstreeks bij Aegon of Knab zelf. Knab en Egon kozen echter hun eigen hypotheekadviseurs. Op de website van Knab kunt u kennismaken met de adviseurs.€