Zelfstandig pensioen opbouwen

Sparen voor een pensioen voor een zzp’er is geen gemakkelijke opgave. Voor de ZZP-er zijn er in 2021 en 2022 allerlei aantrekkelijke fiscale oplossingen om een ​​goed pensioen te bereiken. Zo kunt u de voorziening voor uw pensioen aftrekken van uw belastbare winst. Profiteer van fiscale voordelen zoals de Fiscaal Superannuation Reserve, FOR om uw aanvullend pensioen te verhogen.

Pensioen opbouwen als ondernemer

Zelfstandig pensioen opbouwen

In de volksmond praten we over pensioen als we het hebben over een lijfrente inclusief AOW. De Belastingdienst heeft alleen een pensioen naast de AOW als er een arbeidsovereenkomst is. Een zzp’er en zzp’er heeft meestal geen ander dienstverband dan zijn BV, maar heeft toch allerlei mogelijkheden om zijn pensioen aan te vullen. Meestal omdat sommige beroepsgroepen een verplichte pensioenregeling hebben.

Verplichte pensioenregelingen

In een aantal gevallen is een zzp’er ook verplicht om zich aan te sluiten bij een bepaald pensioenfonds. Dit geldt bijvoorbeeld voor het notarieel pensioenfonds, ondernemingspensioenfondsen voor de houthandel, de metaalindustrie en het schildersbedrijf. Daarnaast zijn er beroepsregels, onder andere:

Fiscale pensioenreserve 2021 en 2022, wat is dat?

Voor veel zzp’ers is hun onderneming ook een pensioenreserve. De bedragen worden vaak nog beter teruggegeven aan het bedrijf dan om privéredenen gebruikt te worden. Dit kan betekenen dat de ondernemer tegelijkertijd zijn oudedagsreserve ondermijnt. Niemand weet immers van tevoren hoeveel het bedrijf kan geven bij pensionering. Om dit dilemma op te lossen is de fiscale leeftijdsreserve FOR in het leven geroepen. Met FOR kan een zelfstandig ondernemer die 18 jaar en ouder is en jonger dan de AOW-leeftijd is jaarlijks een ouderdomsreserve aanleggen uit zijn verdiensten. Het heffen van belasting over deze FOR wordt uitgesteld totdat deze is betaald. De toevoeging van FOR is optioneel. En de keuze om wel of geen FOR toe te voegen kan elk jaar gemaakt worden. Als u winst maakt, kunt u ongeveer 9,5% van uw winst opzij zetten voor uw pensioen. Deze aftrek wordt jaarlijks gemaximeerd en kan niet hoger zijn dan het vermogen van de onderneming.

De fiscale leeftijdsreserve geldt voor iedereen

Het is goed om te weten dat FOR voor elk individu gecreëerd kan worden. U en uw partner kunnen dus apart een ouderdomsreserve aanleggen. Voorwaarde is dat de Belastingdienst u beiden als ondernemer beschouwt en aan het urencriterium voldoet. Het urencriterium houdt nog steeds in dat u minimaal 1.225 uur per jaar en 50% van uw arbeidstijd in uw bedrijf moet werken. Het ziet ernaar uit dat de huidige regering deze eis binnenkort zal versoepelen. Tot slot, als u aangesloten bent bij een maatschap of vof, tellen bepaalde ondersteunende werkzaamheden in uren niet mee voor het urencriterium. Gedetailleerde informatie hierover kan worden verstrekt door de Belastingdienst.

Eindelijk krijg je als zelfstandig ondernemer een goed pensioen

Goed sparen voor je pensioen vraagt ​​meestal ook om een ​​goed advies. Als u geen verplichte pensioenregeling heeft, moet u als ondernemer daar zelf voor zorgen. U kunt ook kiezen voor een pensioen in eigen beheer, wat ook veel voordelen heeft: u heeft de touwtjes in handen en bent niet afhankelijk van of een groot anoniem pensioenfonds het goed heeft geregeld. Het is jouw beurt, neem het risico en pluk zelf de vruchten. En de zakenman is eraan gewend.

Lees verder