Zelf uw bank- of betaalrekening wijzigen

Steeds meer redenen om over te stappen naar een andere bank. Bij een andere bank kunnen niet alleen de terugkerende kosten lager zijn, maar kun je tegenwoordig ook rente ontvangen over het positieve saldo. Overstappen naar een andere bank is echter veel werk. Velen laten het aan de bank over of laten het zelfs met rust. Als je het echter systematisch aanpakt, is het nog steeds gemakkelijk zelf te doen en zeker in minder tijd dan de bank ermee kost. Het is echter niet van de ene op de andere dag opgelost. Zeg het oude bankrekeningnummer pas op als alles is verwerkt.

Zelf van bank veranderen

Een eenvoudig stappenplan

Eigenlijk lijkt het gewoon een hoop werk omdat er zoveel relaties zijn om te informeren over je nieuwe bankrekeningnummer. Daarnaast ontvang en betaal je in maandelijkse termijnen. De methode is echter vrij eenvoudig.

  1. Eerst stel je een rustig moment in waarop je met alles wilt beginnen.
  2. Als je eenmaal hebt aangegeven wat je moet informeren,
  3. wijzigingen doorgeven.
  4. Ten slotte wacht u op bevestiging.

Wanneer een wijziging van bankrekeningnummer doorgeven?

Je begint na te denken als je aan alles wilt beginnen. Dit is niet iets wat je per ongeluk doet. Plan het in ieder geval niet als je gaat verhuizen, bijvoorbeeld. Voor betalingen en cheques kies je best een rustig moment, dus niet aan het einde van het jaar ivm drukke feestdagen. U draagt ​​de wijzigingen gefaseerd over in plaats van in één keer omdat u betalingen en inkomsten verspreid over de maand heeft. Het is daarom belangrijk om te noteren op welke dag van de maand u geld ontvangt of betaalt. Zodra de betaling is afgeschreven of het geld is ontvangen, is het tijd om de wijziging bekend te maken. Houd er dus rekening mee dat het minimaal een maand kan duren. Om het proces nog overzichtelijker te maken, kun je eerst de wijzigingen doorgeven aan de relatie die je moet betalen, en tenslotte aan de instellingen waarvan je geld ontvangt.

Relatie boekhouding

Dan ga je inventariseren. U kunt dit het beste doen door naar uw bankafschriften van het afgelopen jaar te kijken.

Verzoek om wijziging bankrekeningnummer

Na betaling maakt u de wijzigingen per brief (zie voorbeeld) of telefonisch over. Geef aan wanneer u de brief hebt verzonden of gebeld. Als een telefoontje voldoende is, vergeet dan niet te vragen wanneer deze wijzigingen van kracht worden en vraag onmiddellijk om een ​​schriftelijke bevestiging.

Vergeet ook niet eerst de relaties op de hoogte te stellen die u moet betalen en tot slot de instellingen waarvan u geld moet ontvangen. Dit maakt het hele proces zo duidelijk mogelijk. Als u geld nodig heeft op de nieuwe rekening, kunt u altijd geld overmaken naar deze rekening.

Een brief met een verzoek om het bankrekeningnummer te wijzigen

Let op de volgende brief om vertragingen in het proces te voorkomen:

Voorbeeldbrief met verzoek tot wijziging bankrekeningnummer

BEDRIJF
Afdeling Contracten
Postbus XX
postcode en adres

STAD, datum

Onderwerp: Wijziging klantnummer bankrekeningnummer: XXXX

Geachte heer mevrouw!

Ik ben bij u bekend onder klantnummer NUMBER en bankrekeningnummer REKENINGNUMMER. Met deze brief wil ik u vragen om direct mijn bankrekeningnummer te wijzigen. De juiste gegevens zijn als volgt:

BANK, BANKREKENINGNUMMER, notitie PLAATSNAAM

Graag bevestig ik dat u dit in uw administratie heeft aangepast.

respectvol

…………………………………………. .. …..
handtekening naam
ADRES
postcode en adres
GEBOORTEDATUM
mogelijk burgerservicenummer

Mederekeninghouder:

…………………………………………. .. …..
handtekening naam
ADRES
postcode en adres
GEBOORTEDATUM
mogelijk burgerservicenummer

Bevestiging van wijzigingen

Vraag altijd om een ​​schriftelijke bevestiging. Heeft u deze binnen anderhalve week nog niet ontvangen, dan kunt u het beste telefonisch informeren of de brief is ontvangen en wanneer u de bevestiging kunt verwachten. Zodra u een schriftelijke bevestiging ontvangt, of misschien zodra het geld is bij- of afgeschreven, kunt u dit bedrijf direct van uw lijst verwijderen.

Betalingen met het nieuwe bankrekeningnummer

Houd er rekening mee dat betalingen en inkomsten over het jaar worden gespreid. Houd er daarom rekening mee dat als u een wijziging heeft aangebracht, de betaling of ontvangst op het nieuwe bankrekeningnummer wordt gestort. Als u weet dat er een wijziging is doorgevoerd, moet u het geld alsnog op de nieuwe rekening laten overmaken om de betaling te kunnen doen. Dit hoeft natuurlijk niet meer als de laatste bestelling(en) zijn verwerkt. Alleen dan kunt u uw werkgever uw salaris laten overboeken naar de nieuwe rekening. Als u deze methode gebruikt, houdt u de periode waarin u de dubbele kosten van het aanhouden van twee bankrekeningen moet betalen zo kort mogelijk.

Wijzig het bankrekeningnummer bij de belastingdienst

Veel mensen zijn afhankelijk van de teruggaven die ze van de belastingdienst krijgen. De werkwijze van de Belastingdienst is echter zo omslachtig dat er zeer zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Anders loopt u het risico enkele maanden zonder dit inkomen te zitten. Wat kunt u verwachten en waar moet u op letten?

Procedure bij de Belastingdienst

Het is geen ingewikkelde procedure. U bezoekt de website van de Belastingdienst, zoekt op Rekeningnummer wijzigen, downloadt het formulier Opgave rekeningnummer particulieren, print het uit, vult het in, ondertekent het en stuurt het naar de Belastingdienst in Apeldoorn.

Belastingdienst stopte de betalingen

Zodra de Belastingdienst uw schriftelijk verzoek heeft ontvangen, stopt deze direct alle betalingen. Ondanks dat het als individu belangrijk is om te weten, staat het niet op de website vermeld. Houd er dus rekening mee dat u extra geld heeft voor het geval het langer duurt dan verwacht om uw geld weer terug te krijgen van de belastingdienst. Dit voorkomt stagnatie van betalingsverplichtingen.

Wijzig goedkeuring van de belastingdienst

De Belastingdienst stuurt u een tweede formulier, dat u ook moet ondertekenen en terugsturen om te bevestigen dat u uw rekeningnummer wilt wijzigen. Dit onderdeel van de procedure is noodzakelijk omdat u hiermee fraude door derden kunt voorkomen. Door deze methode wordt het echter moeilijker om de aanvraag snel te verwerken. En aangezien betalingen worden opgeschort, is een snelle verwerking natuurlijk essentieel.

Vertraging in retourzending

Houd er ook rekening mee dat postbezorging moeilijk kan zijn, wat ook geen invloed heeft op de snelheid. Ten eerste duurt het tegenwoordig langer om post te ontvangen. Daarnaast kan het ontwerp van de retourenvelop voor de Belastingdienst een snelle afwikkeling niet vergemakkelijken. In de retourenvelop van de Belastingdienst is het retouradres van de Belastingdienst te zien in een klein venster in de linkerbovenhoek van de envelop. Op de achterkant van de envelop kunt u centraal uw postcode en huisnummer invullen. Het komt vaak voor dat het postbedrijf ten onrechte de achterkant beschouwt als het adres waar de envelop naartoe moet om de retourenvelop binnen enkele dagen te ontvangen.

Lees verder