Zelf online een hypotheek afsluiten, zonder hypotheekadvies

Zelf online een hypotheek krijgen, zonder hypotheekadvies, is misschien nog ver weg, maar bij sommige banken kan het wel. Als u voldoende kennis heeft en kosten wilt besparen, kunt u zelf een hypotheek afsluiten. Je moet een test doen, een kennis- en ervaringstest. Wat zijn de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm?

Hypotheek online afsluiten

Hypotheek zonder hypotheekadvies

U hoeft in principe niet per se hypotheekadvies in te winnen. Zonder dit advies kunt u hypotheken aanvragen en overstappen. Sommige banken geven dit, andere banken hebben altijd hypotheekadvies nodig. De volgende acties zijn mogelijk zonder hypotheekadvies:

Op dit moment ontbreekt een grote bank als ING of Rabobank in deze lijst. Misschien is het een kwestie van tijd.

Kennis- en ervaringstest

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verlangt van u dat u aantoont dat u hier voldoende kennis van heeft. Logisch dat een hypotheek in het algemeen een complex product is, de financiële gevolgen van het maken van een verkeerde keuze kunnen groot zijn, dus als je zelf een hypotheek wilt afsluiten, moet je kunnen aantonen dat je het werk goed kunt doen. Deelnemende banken bieden daarom op hun website een kennis- en ervaringstoets aan. Gemiddeld heb je 20 minuten nodig om de vragen te beantwoorden. Als u bent bijgeschreven, stuurt de bank u een code naar uw e-mailadres om verder te gaan. Vragen omvatten een test over:

Wilt u samen met iemand anders een hypotheek afsluiten, dan moeten jullie allebei de test apart doen. De toets is gratis.

De voordelen van zelf een hypotheek afsluiten

Misschien wel het belangrijkste voordeel zijn de kosten. Online hypotheekadvies kan honderden euro’s kosten en varieert van 1.500 tot 3.000 euro. U bespaart dus direct een flink bedrag. Een ander voordeel is dat u het allemaal zelf kunt doen zonder dat u met een adviseur hoeft te praten. Ten slotte kunt u relatief snel een nieuwe hypotheek afsluiten of een bestaande hypotheek wijzigen. Maar er zijn ook nadelen.

Nadelen van online een hypotheek afsluiten

Een aantal nadelen op een rij:

Hypotheek regeling kosten

Houd er rekening mee dat ook als je het hypotheekadvies overslaat en zelf online je hypotheek afsluit of overschakelt, je toch allerlei verwerkingskosten aan de bank moet betalen. Dit staat los van hypotheekaktekosten, taxatiekosten en notariskosten. Dit kan voor veel mensen een goede reden zijn om geen advies in te winnen en hun hypotheek zelf te doen. Sommige kosten zijn ook fiscaal aftrekbaar.

MoneYou hypotheek grootte

Hoe weet je wat er mogelijk is? Zo heeft MoneYou (onderdeel van ABN AMRO) een hypotheekpartner. Dit kan in vier stappen worden bepaald:

Dit evenement geeft een eerste inzicht, maar u kunt ook zelf een hypotheek afsluiten op MoneYou. U stuurt uw gegevens en uw hypotheekkeuze online en als alles in orde is kunt u naar de notaris. U betaalt afsluitkosten en geen bemiddelings- of advieskosten.

Zelf uw hypotheek aanvragen en wijzigen

Zo is het mogelijk om zelf een hypotheek af te sluiten en bespaart u op korte termijn kosten. Dit is een uitstekende oplossing voor wie duidelijk over voldoende kennis beschikt en dit heeft bewezen met resultaat in de kennis- en ervaringstoets. Maar je loopt een gedegen advies mis en als er een fout wordt gemaakt, kun je niemand aansprakelijk stellen. Kortetermijnwinsten kunnen omslaan in verliezen als er fouten worden gemaakt of betere oplossingen worden genegeerd. De keuze is natuurlijk aan jou.

Lees verder