Wilt u zelf (of via een bank) beleggen?

Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger, dan ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is het de vraag of je zelf gaat beleggen, of je kiest voor een intermediair of je bank laat beleggen. Kiest u voor aandelen, opties, bedrijfsobligaties of obligaties en hoeveel bent u van plan te beleggen?

Wat zijn de investeringsmogelijkheden?

Investeringen worden zo veilig mogelijk gedaan, dat spreekt voor zich. Je investeert niet voor niets, je hebt er verwachtingen van, bijvoorbeeld om financieel beter te worden, om winst te maken. De veiligste manier om te beleggen is op een spaarrekening. Niet iedereen is bekend met andere soorten beleggingen. Als u zelf wilt beleggen, is het verstandig om u te verdiepen in beleggingen en manieren van beleggen. Sommigen volgen de menigte en het is niet altijd veilig. U gebruikt ook uw eigen oordeel en intuïtie bij het beleggen, hoewel het nuttig is om een ​​beleggingsadviseur in te schakelen. Als u zelf wilt beleggen, moet u gevoel voor beleggen hebben. Beleggen via een bank is laagdrempelig.

Beleggen via een tussenpersoon

Zelf beleggen is prima, maar alles in eigen hand nemen door te beleggen is juridisch onmogelijk. De belegger moet beleggen via een tussenpersoon. De tussenpersoon handelt namens de belegger. Een tussenpersoon is een bank of makelaar, zij kopen en verkopen effecten voor een persoon. Meestal kiest de belegger zijn bank als tussenpersoon, wat een veilig en betrouwbaar gevoel geeft. Terwijl een bank veel andere financiële diensten verleent, houdt een makelaar zich voornamelijk bezig met effectenhandel. Dan is er nog de remissar die de orders doorgeeft aan de commissaris. Remissar ontvangt een commissie van de bank of makelaar. Elke makelaar ontvangt geld voor bemiddelingsdiensten in de vorm van een commissie of salaris voor elke transactie.

Investerings- en effectencommissie

Naast investeringen beheren banken, remisers en brokers ook activa. Afhankelijk van de omvang van de activa ontvangt de bank, remiser of broker het geld ervoor. Ze ontvangen een effectencommissie voor het bemiddelen in effecten en zijn geïnteresseerd in het vergroten van het vermogen van hun beleggingscliënt zodat ze meer geld ontvangen. Naast de bank, remiser en broker is er ook een provisievrije vermogensbeheerder.

Onafhankelijke fondsbeheerder van de Commissie

De provisievrije vermogensbeheerder ontvangt geen effectenprovisie. Deze vermogensbeheerder ontvangt een beloning die afhankelijk is van de uitkomst van de beleggingen.

Investeren, met welk bedrag?

Er is geen indicatie van hoeveel u gaat investeren. Dit hangt natuurlijk af van je capaciteit. Beleggen met een klein bedrag is echter nadelig: u betaalt hiervoor een relatief hogere provisie dan wanneer u met een groter bedrag belegt.

Aandelen, (bedrijfs)obligaties en opties

Als beginnende belegger krabt u zich misschien achter de oren: welk type belegging kies ik? Aandelen, bedrijfsobligaties, gewone obligaties of opties. Doe dus onderzoek voordat u daadwerkelijk gaat beleggen. U kunt de bank zowel om advies als informatie vragen. De bank informeert beleggers over beleggingsvormen en veilig beleggen en geeft beleggingsadvies. Ook de bank heeft er baat bij als u als belegger goed bestuurd wordt. De bank zal haar eigen interne fondsen aanbevelen, maar er zijn meer opties dan deze fondsen. Om aandelen te kopen, belt u de bank (afdeling effecten) en vraagt ​​u naar de huidige prijs. Banken hebben actuele tarieven. Dan kun je kiezen tussen beperkt of best.

Lees verder