Zal de waarde van goud blijven stijgen?

De prijs van goud blijft stijgen. In elf jaar tijd is de waarde meer dan zes keer zo groot geworden. Zal de waarde van goud blijven stijgen?

De grootste belegger Warren Buffett waarschuwde in februari 2012 voor goud, maar zijn mening is natuurlijk ook niet heilig. Of het verstandig is om goud in te voeren, zal de toekomst leren.

De waarde van goud is te snel gestegen

De beoordeling is zo snel gegaan dat er op een gegeven moment een keerpunt moet komen. Experts zijn het erover eens, maar wanneer zal het gebeuren? Destijds was de waarde van goud verdubbeld, er werd al gezegd dat goud geen goede belegging meer is, maar door de jaren heen is de waarde weer verdubbeld. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe verstandig het is om in goud te beleggen.

Het moment van binnenkomst is bepalend

Omdat vooraf niet duidelijk is hoe de waarde zich zal ontwikkelen, is er nog steeds een groot risico om in goud te stappen. Kies je het verkeerde instaptijdstip? Dan kan de waarde van uw belegging binnen enkele maanden zeer snel dalen. Goud is in het verleden ook gebruikt als alternatieve belegging waarvoor beleggers het vertrouwen hebben verloren. Goud doet het de laatste jaren goed en de aandelenmarkt is slecht.

Kans op hoge winst of groot verlies

De waarde van goud zal naar verwachting sterk dalen als blijkt dat de groei stopt. Beleggers zijn te bang om te laat uit investeringen te stappen. Anderzijds kan de waarde jarenlang aanhouden.

Speculeren in goud

Gezien de sterke stijging van de waarde van goud is het een speculatieve belegging. U hoeft geen rendement van een paar procent per jaar te verwachten. Het zal scherp blijven stijgen of dalen. Dit maakt goud een onverstandige investering voor beleggers die weinig risico willen nemen.

Reden voor sterke waardering

Behalve dat goud als een investering wordt beschouwd, stijgt ook de prijs door de grote vraag naar goud. Het vertrouwen in verschillende valuta’s neemt steeds meer af, waardoor het nodig is op zoek te gaan naar een andere manier om rijkdom veilig te stellen. Door de onzekerheid met Griekenland in 2011 wordt de euro als een minder stabiele valuta beschouwd, en dit geldt voor meerdere valuta’s.

Moet ik beginnen met beleggen in goud?

U kunt een deel van uw geïnvesteerde kapitaal in goud investeren, maar u moet waakzaam blijven. Wanneer de koersen beginnen te dalen, kan het verstandig zijn om uw beleggingen zo snel mogelijk te verkopen. De herfst is waarschijnlijk groot. Geen enkele investering blijft jaar na jaar groeien zonder in een recessie te belanden. De stijging kan nog jaren aanhouden, maar morgen kan de goudmarkt volledig instorten. Door slechts een fractie van uw geld te beleggen, zijn verliezen nog steeds beheersbaar.

Zilver als alternatief

Ook de waarde van zilver is de afgelopen jaren gestegen, maar zilver heeft het tempo van goud niet kunnen bijhouden. Laat u goed informeren voordat u gaat beleggen.€