Zakgeld contant of op bankrekening

Veel minderjarigen in Nederland hebben tegenwoordig een eigen bankrekening en een op de drie heeft zelfs een Europese kaart. Zakgeld kan via een periodieke overboeking direct op deze rekening worden overgemaakt, maar heeft dat zin? Wat ouders moeten weten over zakgeld.

Contant via overschrijving?

Of zakgeld contant moet worden overgemaakt of per bankoverschrijving op een rekening moet worden gestort, kunt u het beste aan de ouders overlaten, afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van het kind:

Zakgeld overmaken van ouders vraagt ​​echter ook een zekere discipline: vaak blijft het geld op de rekening onaangeroerd en betalen ouders nog kleine dingen uit eigen zak aan hun kroost. Bij twijfel spreekt het in het voordeel van contant geld: zakgeld moet beschikbaar zijn, en het is meer in de zak dan op de bankrekening.

Omgaan met geld: geld uitgeven hoort er ook bij

Het is een veelgehoorde opmerking van veel volwassenen dat kinderen alleen onnodige dingen kopen met hun zakgeld. Maar dit is een misvatting: door zakgeld leren kinderen omgaan met geld en daar hoort ook geld bij. Helaas vinden volwassenen het vaak moeilijk te accepteren dat kinderen geld verspillen aan onnodige dingen zoals snoep. Ze willen graag dat jongeren zelfbeheersing leren, maar daar is zakgeld niet voor.

Een mens leert door te doen

Beter leren budgetteren en grenzen stellen aan jezelf, is iets dat kinderen anders doen: als je het aan het begin van de week of maand helemaal opblaast, heb je de rest van de tijd droog zaad. Als dit in de praktijk meerdere keren is voorgekomen, heeft het kind een lesje geleerd. Voorwaarde is wel dat de ouders in zo’n geval niet ingrijpen uit medelijden of omdat ze een conflict met hun kind willen vermijden. Want dan is het leereffect natuurlijk nul komma nul.

Een voorbeeld van een functie ouder

In alle discussies over zakgeld moeten ouders altijd duidelijk zijn: hun voorbeeldfunctie is minstens zo sterk. Als ze hun geld onverstandig gebruiken (af en toe onnodige snuisterijen kopen of winkelen zonder plan), blijft dat ook bij de kinderen. Met onze ouderwetse boodschappenlijst kunnen kinderen leren alleen te kopen wat ze echt nodig hebben. Alleen wat is geschreven wordt gekocht en niets anders! Voor veel mensen is winkelen tegenwoordig bijna een tijdverdrijf geworden. Het is duidelijk dat kinderen dit gedrag gewoon imiteren.

Zakgeld: hoeveel op welke leeftijd?

Onderstaande zakgeldtabel is slechts bedoeld als een grove leidraad voor ouders die zelf niet kunnen inschatten hoeveel zakgeld hun kinderen moeten betalen.

Leeftijd Zakgeld
2 tot 5 jaar 50 cent tot 1 euro per week
6 en 7 jaar 1,5 tot 2 euro per week
8 en 9 jaar 2 tot 2,5 euro per week
10 en 11 jaar 13 tot 15 euro per maand
12 en 13 jaar 18 tot 20 euro per maand
14 en 15 jaar 23 tot 26 euro per maand
16 en 17 jaar 32 tot 42 euro per maand
18 jaar 55 tot 65 euro per maand