Zakelijke spaarrekening
Particulier Sparen: U vindt hier voldoende informatie over. Maar over zakelijk sparen vindt u heel weinig informatie. Een zakelijke spaarrekening is bedoeld voor bedrijven, eenmanszaken en zzp’ers.
Waarom een zakelijke spaarrekening?
Veel bedrijven, eenmanszaken of zelfstandigen openen een zakelijke spaarrekening. Het nut ervan komt vooral tot uiting in de boekhouding. Bedrijven moeten inkomstenbelasting betalen. Dit gebeurt vaak elk jaar. Er is ook omzetbelasting verschuldigd, soms per kwartaal of per jaar. Maar omzetbelasting wordt meestal maandelijks betaald.
Met name kleinere bedrijven, eenmanszaken en zzp’ers moeten jaarlijks aangifte inkomstenbelasting doen en doorgaans een kwartaalomzetbelasting. Om ze te kunnen betalen is het handig om dat geld apart te houden en te sparen voor deze belastingen. Een zakelijke rekening biedt uitkomst: hier stel je gereserveerde belastingen in en worden particuliere en zakelijke diensten gescheiden gehouden.
Rentedragende zakelijke spaarrekening
Voorheen was een zakelijke rekening helemaal niet aantrekkelijk: de rente die mensen kregen was veel lager dan een particuliere spaarrekening. Hierdoor stapten vooral individuele bedrijven en zelfstandigen over op een particuliere spaarrekening. Banken zien hun zakelijke klanten verdwijnen en zijn daarmee begonnen. De rentetarieven die nu worden aangeboden zijn vaak even hoog of soms zelfs iets hoger dan bij een particuliere spaarrekening. Dit is wat het zo aantrekkelijk maakt voor kleine bedrijven.
Variabele of vaste rente
De meeste zakelijke spaarrekeningen hebben een variabele rente. Dit betekent dat de rente op elk moment kan worden gewijzigd. De rente is afhankelijk van de economie en zal dienovereenkomstig fluctueren. Ook voor zakelijke ondernemers is er duurzaam sparen. De rente stijgt hier door de jaren heen. Meestal is de startrente vrij laag, maar na tien jaar kan deze twee keer zo hoog zijn als de huidige rente. Sommige zakelijke spaarrekeningen hebben een basisrente en een bonusrente. Het basistarief is het minimumtarief, het bonustarief wordt vaak verward met het laagste saldo per kwartaal. Er zijn ook zakelijke spaarrekeningen die werken met schaalverdelingen. Daarna ontvangt u binnen de gestelde limiet rente over het spaarbedrag.
Opnamebeperking
Let bij het afsluiten van een zakelijke spaarrekening goed op de inschrijflimieten. In de meeste gevallen is de opname gratis, maar in sommige gevallen is deze beperkt. Er kunnen boetes of extra kosten van toepassing zijn. Soms worden opnames ook bestraft met een lagere rente. Een zakelijke spaarrekening met opnamelimieten is eigenlijk niet zo handig als u regelmatig geld van de spaarrekening nodig heeft. Een spaarrekening met een opnamelimiet is vaak niet echt aantrekkelijker: de rente is vaak gelijk of soms zelfs lager dan een rekening zonder opnamelimiet.
Minimale en maximale investering
Een minimale investering is vaak niet van toepassing. De maximale investering begint vaak bij 1 miljoen euro, het verschilt van bank tot bank.
Garantieregeling
De meeste zakelijke spaarders vallen onder een garantieregeling: de Nederlandse Spaargarantie. Er moet echter aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
- Heeft minder dan 50 werknemers in dienst
- Activia heeft in totaal minder dan 4,4 miljoen euro
- De netto-omzet is minder dan 8,8 miljoen euro
- Aan twee van de drie bovenstaande punten is gedurende ten minste twee opeenvolgende boekjaren voldaan
Voor een zzp’er of eenmanszaak is het verstandig om goed onderzoek te doen naar het type zakelijke spaarrekening. De rente moet goed zijn en bij voorkeur zonder opnamelimieten. Kleine bedrijven hoeven niet te kijken naar de maximale investering: die halen ze meestal niet. In de meeste gevallen vallen ook kleine ondernemers onder de Nederlandse spaargarantie.€