WOZ-tegoed; verschil met een conventionele lening

De WOZ-waarde van de woning wordt berekend door de gemeente. Op basis van deze waarde is het mogelijk om een ​​WOZ-krediet te krijgen. Vroeger waren bij dit soort leningen dure taxatierapporten nodig, maar met WOZ Waarde kan het voor veel minder! De waarde van WOZ is dus een instap in WOZ-tegoed.

De gemeente stelt regelmatig vast
De waarde van WOZ
Eigenaar bezette woning: Dit is de waarde van de woning en de grond die eraan vastzit. Dit doet de gemeente om de gemeentelijke belastingen en/of onroerende voorheffing vast te stellen. Een WOZ-taxatie is gratis: in tegenstelling tot een taxatierapport dat wordt opgemaakt voor een makelaar of kredietverstrekker.

WOZ is onder de marktwaarde

De waarde van de WOZ wordt berekend door de gemeente: ze doorloopt daarbij niet alle woningen, maar neemt een aantal woningen mee waarvan de waarde bekend is en die vergelijkbaar zijn met de getaxeerde woning. Dit kan betekenen dat de modelwoningen geen zinvolle verbouwingen hebben ondergaan, terwijl de getaxeerde woning dat wel heeft gedaan. Hierdoor kan de WOZ-waarde van de woning lager zijn. om een ​​te krijgen
WOZ-tegoed
soms nadelig: hoe lager de waarde, hoe minder WOZ-krediet er wordt verstrekt.

De waarde van WOZ is hoger dan de marktwaarde

Het omgekeerde kan natuurlijk ook: meerdere voorbeeldwoningen zijn door verbouwingen meer waard dan de getaxeerde woning, waardoor de WOZ-waarde van de getaxeerde woning hoger is dan de werkelijke marktwaarde. Zeer fiscaal voordelig: de huiseigenaar moet er meer belasting over betalen. Dit is gunstig voor het verkrijgen van krediet: het WOZ-krediet zal hoger zijn dan bij een lagere WOZ-waarde.

Bezwaren tegen de waarde van WOZ

Als de huiseigenaar het niet eens is met de WOZ-waarde omdat deze hoger of lager is dan de marktwaarde, kan er bezwaar worden gemaakt; dan vindt er een nieuwe beoordeling plaats. Voordat de eigenaar dit doet, zal hij zich eerst moeten afvragen of hij een WOZ-lening wil afsluiten. Soms is het voordeliger om een ​​paar tientjes meer belasting te betalen, maar wel een grotere lening te kunnen krijgen. Het is daarom raadzaam om eerst goed naar de WOZ-melding te kijken en te bespreken of de WOZ-tegoed wel of niet wordt opgenomen.

Alleen credit

Bij de aankoop van een woning wordt een taxatierapport opgemaakt om de waarde van de woning te bepalen. Na een aantal jaren is de waarde van de woning meer gestegen en in het beste geval: dan is het
overschot
. Op basis van deze overwaarde kan een nieuwe lening worden aangegaan die kan worden gebruikt voor renovatie en aanpassing van de woning of het perceel. Hoewel veel mensen geld lenen voor andere doeleinden, verwachten kredietverstrekkers dat de lening wordt gebruikt om een ​​huis te kopen. Een lening aangaan kost geld: er moet een taxatieakte worden opgemaakt en de huiseigenaar moet naar de notaris, daar horen ook kosten bij.

WOZ-tegoed

De WOZ-lening bespaart veel kosten: er is geen taxatierapport, de gemeente stelt deze gratis op. Ook komt er geen notaris bij te pas, de WOZ-lening kan direct bij de bank of kredietverstrekker worden opgenomen. Ook zijn de voorwaarden minder streng; het is niet nodig dat het geleende geld ook aan huisvesting wordt besteed. Dit maakt het voor veel mensen makkelijker om die mooie auto te kopen, op die leuke vakantie te gaan, de meubels te kopen die ze willen, of dat grote feest te geven. Om deze reden nemen mensen eerder een WOZ-lening aan.

Geld lenen, geld betalen

Zoals altijd bij leningen: geld lenen kost geld. Naast het geleende geld moet u rente betalen. Bedenk vooraf altijd waar het geleende geld aan wordt besteed en of het een zinvolle investering is die ergens waarde aan toevoegt. WOZ-krediet is misschien goedkoper, maar WOZ-krediet kost uiteindelijk ook geld. Als je twijfelt over een WOZ-lening, kun je beter een goed gesprek aangaan met de kredietverstrekker. Het is ook handig om eerst alle dingen op een rijtje te zetten.€