World Online en Nina Brink: Aandelen zijn binnen een maand waardeloos

World Online was het grootste en meest veelbelovende internetbedrijf van Nederland. Als het bedrijf onder leiding van Nina Brink echter met veel tamtam naar de beurs gaat, gaat alles mis. Beleggers kopen massaal aandelen die na een maand bijna niets waard zijn. Zeven jaar later, in mei 2007, volgt een rechterlijke uitspraak. Hieronder vindt u een overzicht van de evenementen.

Op vrijdag 17 maart 2000 ging internetbedrijf World Online naar de beurs.
Nina Brink
was de vrouw achter het bedrijf, ze had al eerder met haar creatie naar de beurs willen gaan. In 1999 werd ze uitgeroepen tot de belangrijkste internetpersoonlijkheid van Nederland.

Beurs

Eind 1999 vond de beursgang van
De wereld online
aangekondigd. World Online werd gezien als het grootste en meest veelbelovende internetbedrijf van Nederland. Beleggers reageerden enthousiast. Vanaf de aankondiging tot 17 maart bleven de prijzen van andere internetbedrijven snel stijgen.

Aandelen in internetbedrijven leken big business. Mede door deze hoge koersen werd de koers van het aandeel vastgesteld op tweeënveertig euro. De waarde van de activa was slechts een fractie van de waarde die beleggers in World Online zouden hebben achtergelaten.

Acties

Veel mensen wilden aandelen kopen en er werd massaal ingeschreven, veelal met geleend geld. World Online bestond nog geen vijf jaar, maar meer dan een miljoen Nederlanders kochten aandelen in het bedrijf. Ineens was World Online meer dan twintig miljard gulden waard. Beleggers vonden winstgevend tweeënveertig euro, aangezien de prijzen met tachtig euro stegen in de grijze handel, die tot 17 maart in Londen was.

Cursus

Op 17 maart opende de actie met 50,20 euro, er was een groot feest. Een anonieme grootaandeelhouder gebruikt de prijs om snel rijk te worden. Hij verkoopt miljoenen aandelen. In de vroege namiddag bereikt World Online de hoogste prijs voor de dag en alle volgende dagen.

De koers zakte die dag net boven de uitgifteprijs van tweeënveertig euro. Beleggers hebben een week later een derde van hun vermogen verloren en een maand later twee derde. Nina Brink moet aftreden.

Nina Brink

Later kwam Nina Brink met het feit dat ze eind 1999 al een groot deel van haar aandelen had verkocht aan een Amerikaanse investeringsmaatschappij.
Baystar
. Baystar verkocht in de eerste dagen na de beursgang enkele miljoenen aandelen. Nina Brink had recht op een deel van de winst die Baystar met haar aandelen maakte en was daardoor zelf veel beter af.

beschuldigen

Dit roept de vraag op of Nina Brink en Baystar de hoofdschuldigen zijn achter de enorme daling van het aandeel. Maar er zijn nog veel meer vragen over de hele beursgang. Hebben andere chauffeurs het juiste gedaan? Maakt ABN Amro zich schuldig aan het opstellen van een misleidend prospectus? En er mogen geen regels meer zijn op de beurs of in de overheid om een ​​bedrijf met een onduidelijk prospectus niet te noteren.

Uitspraak

Uitspraak volgde op 3 mei 2007. Volgens de rechtbank hebben investeerders
bedrogen
. World Online had potentiële investeerders moeten informeren dat Nina Brink haar aandelen vlak voor de beursgang had verkocht. In het prospectus had ook moeten staan ​​dat Nina Brink tijdens haar carrière meerdere keren failliet is gegaan. Dankzij deze uitspraak kunnen bedrogen beleggers eindelijk hun vorderingen indienen.€