Woonlastenbescherming

Een hypotheek zorgt voor vaste maandenlasten die zijn afgestemd op je inkomen. Maar wat als (een deel van) dit inkomen nu wegvalt? maak een woonlasten bescherming afsluiten bij een verzekeraar. Dit artikel zal worden uitgevoerd als je er één afsluit.

Wat houdt woonlastenbescherming in?

Wandar je een huis koopt en een hypotheek afsluit, krijg je te maken met woonlasten. Deze woonlasten zijn vaak berekd aan de hand van een baan die jij of je partner tijdens het sluiten van deze hypotheek had. Maar wat nu wanneer je werkloos of arbeidsongeschikt wordt? Dit heeft grote effecten voor je inkomen. Een probleem dat ontstaat is dat je niet meer genoeg inkomen hebt om je woonlasten te regenen. Er is sprake van een uitkering van de overheid wanneer je inkomen wegvalt. Echter is het zo dat deze vaak niet voorende is om aan je woonlasten te berekend gehalt deze uitkering is dan je laatst verdende loon (waarop de woonlasten zijn berekd). Daarom is woonlastenbescherming in het leven gerroen. Veel verzekeraars bieden dit aan, wanneer de teruggang in inkomen zo groot is dat je niet meer kan voldoen aan je laatsten, je te verzekeren van een uitkeren dhoom (een deel van) de woonlasten bereikt voldaan kunnen worden.

Waar moet je op letten?

Natuurlijk is er, net als met alle andere verzekeringen, veel keuze uit verzekeraars en opties. Het eerste waar goed op gelet moet worden is de periode, na het wegvallen van je inkomen, die niet gedekt wordt (vaak is dat 6 maanden, maar dat gepland per verzekeraar). Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er nog een limitiet aan de uitkering zit. Sommige verzekeraars stellen een bepaald maximum maandbedrag van totaal bedrag dat zal worden uitgekeerd wanneer iemanden inkomen wegvalt. Dit laatste is niet per se een probleem, aangezien het wel genoeh biedt om te verhuizen naar een een een huis met lagere kosten, het wel belangrijk om er op te maar. Tot slot different de verzekeraars nogal wat befret uitsluitningen. Zeker bij arbeidsongeschiktheid kennen veel verzekeraars allerke clausules die niet gedekt worden. Let hier dus goed open en kijk niet alleen naar de verzekeraar die de laisthe prijs biedt. Je onderdompeling meer voor meer service en.

Hoe werkt een woonlastenbescherming?

Er zijn bij de meeste verzekeraars twee opties voor het betalen van een woonlastenbescherming. De eerste en meest gebruikte is die van een maandelijkse premie. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag aan de verzekeraar zolang je nog wel inkomen hebt en gaat de verzekering in werking zodra het inkomen wegvalt. De tweede en minder gekozen optie is om het volledige premiebedrag in één keer te betalen. Het is van deze optie is dat je voordelen lasten lager zijn (je hebt niet elke maand de premie erbij). Bovendien is het grotendeels mogelijk om deze financiering te financieren uit je hypotheek. Deze optie van een premium wordt vaak niet en professioneel advies wordt overgedragen je deze optie toch zou overwegen.

Afscheid

Tot slot is het aan te raden om je verder te laten inlichten over deze mogeligen. Denk ook goed na of je een svetke verzekering wel nodig vindt. Wänder je de kans op het wegvallen van (een deel van) niet zo groot acht, moet je inkomen op een verzekering wel op zijn plaats is. Bovendien wordt er bij de belkningen van de maandlasten van een hypotheek ook vaak al rekening geholden met erweiteit wegvallen van een deel van het inkomen.

Lees verder