Woonboot: voordelen, nadelen en kosten

Wonen op een boot of in een watervilla is stijlvol en vaak geromantiseerd. Wat zijn de voor- en nadelen van een woonboot? Hoeveel kost een woning echt? En is het mogelijk om een ​​hypotheek af te sluiten om een ​​woonboot te financieren?

Soorten woningen

Het huis heeft verschillende vormen en maten. Ze zijn onder te verdelen in twee categorieën: woonboten met een betonnen romp en woonboten met een stalen romp. Wat is het verschil tussen de twee? Een woonboot met betonnen romp biedt uitzicht op het water, aangezien de leefruimte zich meestal boven de waterlijn bevindt. Aan de andere kant bevindt het huis met een stalen carrosserie zich onder de waterlijn.

Hoeveel kost een woning?

De kosten van een woonboot zijn afhankelijk van het type woonboot, ligging, uitzicht, directe omgeving en woonruimte. Woonbootprijzen beginnen bij ongeveer € 138.000; bij woonboten moet je denken aan minimaal € 250.000. De huizenprijzen stijgen omdat woonboten aan populariteit winnen, terwijl de inventaris van woonboten per saldo gelijk blijft.

Een hypotheek voor een woonboot

Een woonboot kan net als een gewone woning worden gehypothekeerd. Sommige banken hebben speciale “woonboot”-hypotheken. De rente is soms wat hoger. De bank verlangt een taxatierapport van een erkende woonboottaxateur en stelt eisen aan ligplaatsvergunningen en dergelijke. Voorbeeld woonboothypotheek:

ING Bank: Watervilla hypotheek

De ING Watervilla Hypotheek is bedoeld voor de financiering van woonboten, waterarks en watervilla’s. Deze hypotheekvorm is te combineren met een andere hypotheekvorm, zoals een bankspaar- of beleggingshypotheek.

Voordelen van woonboten

Wat zijn de voordelen van wonen op het water? Veel vrijheid en privacy maken het leven op het water aantrekkelijk. Je leest een boek, zwaait met je benen op het dek, luistert naar het getjilp van de vogels die op het dek zitten. Heerlijk, zo’n ontspannen leven.

Je hebt geen last van buren en je hebt geen last van lawaai. U heeft altijd een mooi, vrij uitzicht over het water en woont dicht bij de natuur. Als het zomer is, neem je als het ware een verfrissende duik in het water vanuit je slaapkamerraam.

Regelgeving woningbouw

Woonboten, woningen en watervilla’s zijn minder gebonden aan bouwkundige regels dan huizen, wat natuurlijk ook als een voordeel wordt gezien.

Nadelen van een woonboot

Er is echter ook een donkere kant. Het krijgen van een hypotheek kan moeilijker zijn. Hypotheekrente is doorgaans duurder dan een “gewone” woning. Andere nadelen van het leven op een boot zijn: overlast voor waterrecreanten (fietsers, boten), onderhoud en problemen met muggen en ander ongedierte.€