Woningprijsprognose 2021 (woningmarkt 2021)

Wat doen de huizenprijzen in 2021 en de woningmarkt in 2021 na verder herstel in 2020? Wat zijn de voorspellingen en verwachtingen voor de hypotheekrente en de woningmarkt in 2021? Wel of niet een eigen woning kopen en een hypotheek afsluiten? Stijgen de huizenprijzen? Het effect van de verlaging van de lage hypotheekrente is nu al zichtbaar in de cijfers. Ook starters kunnen profiteren van de huidige woningmarkt, al wordt dit moeilijker naarmate de huizenprijzen stijgen. Hogere huizenprijzen betekenen een krimpende restschuld, kunnen de omzet stimuleren (voor wie van groot naar klein gaat) en zijn goed voor wie zijn woning met winst wil verkopen. Bieden boven de vraagprijs blijft in 2021 riskant. De woningmarkt van 2021 is een verkopersmarkt en het corona(virus) heeft wat dat betreft weinig verschil gemaakt.

Inhoud

De ontwikkeling van de huizenprijzen is sterk afhankelijk van de regio en locatie

Iedereen heeft het over huizenprijzen, maar wat echt telt, is wat voor soort huis het is. Als je het over huizenprijzen hebt, bedoel je de gemiddelde prijs van een koopwoning of flat. En dan vaak het gemiddelde van heel Nederland. Eigenlijk is het niet erg handig voor jou. We zien dat de prijzen in bepaalde regio’s nog betaalbaar zijn, terwijl in bijvoorbeeld Amsterdam, maar in toenemende mate in Rotterdam en Den Haag er schaarste is en het erg moeilijk is om betaalbare woonruimte te vinden. Nederland laat een ander beeld zien. Waar de huizenprijzen daalden, daalden ze niet overal in hetzelfde tempo. Waar de huizenprijzen stegen en het aantal transacties toenam, was dat vooral in de Randstad. De doorlooptijd voor het te koop aanbieden van een woning is het kortst in Amsterdam, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het langst stond een koophuis in Drenthe, Groningen en Friesland. In 2021 wordt dit andere beeld ook minder verwacht, omdat mensen die in de Randstad geen betaalbare woonruimte kunnen vinden, verhuizen naar andere delen van Nederland en meer in de wijdere periferie gaan zoeken. Buiten de Randstad lijken de huizenprijzen verder te convergeren. De huizenmarkt van 2021 zal nog verbeteren, maar niet overal even sterk.

Huizenprijsprognose 2021 en woningmarkt 2021 populair

Vooral aan het begin van het jaar hebben verschillende experts een prognose variërend van prijsstabilisatie tot gematigde groei. De realiteit is dat er dingen veranderen die de prijs van onroerend goed beïnvloeden. Overheidsmaatregelen, ontwikkelingen hypotheekrente, groei consumentenvertrouwen en economische ontwikkeling.

Jubelton voor donaties en lage overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is 2%, maar voor starters 0% vanaf 2021 is de hypotheekrente ook laag. Het effect zal duidelijk zichtbaar zijn. Er zijn veel meer bezoeken en mensen willen het huis dat ze willen niet missen. Een lagere overdrachtsbelasting helpt zeker. Dit is logisch, want de korting maakt een aanzienlijk verschil voor de portemonnee, vooral als het gaat om een ​​relatief duur onroerend goed. Twee procent korting op een woning ter waarde van € 350.000 is nog steeds € 7.000 minder belasting. Een verlaging van de overdrachtsbelasting zal de vraag naar woningen doen toenemen en daarmee een positief effect hebben op de huizenprijzen. Het nadeel is natuurlijk dat het eigenwoningbezit voor sommige mensen onbetaalbaar wordt. Dan is er nog de jubelton (jaar 2021) ter waarde van ruim 105.000 euro, wat erg aantrekkelijk is bij schenken. Wie zelf geld tekort komt en een beroep kan doen op deze schenking, heeft meer kans om geschikte huisvesting te vinden en te financieren.

Lage hypotheekrente in 2021

De hypotheekrentes waren in 2020 erg laag en in 2021 worden lage hypotheekrentes verwacht, wellicht iets hoger dan in 2020, maar nog steeds relatief laag. De hypotheekrente stijgt pas als de economie aantrekt en de ECB de rente later in 2021 verhoogt, maar grote renteverhogingen verwacht niemand. Een hogere hypotheekrente is minder gunstig voor de woningmarkt, maar aan de andere kant kun je beter niet te lang wachten met het afsluiten van een hypotheek, in plaats van te wachten tot de hypotheekrente echt stijgt. Dit effect (angst om iets te missen, fomo) zorgt voor opwaartse druk op de huizenprijzen in 2021, aangezien velen zich op de huizenmarkt begeven om niets te missen. De extra vraag vanaf 2020 zet door in 2021 en zorgt voor een tekort aan betaalbare woningen.

Inflatie in 2021

De inflatie is zeer beperkt en ook in 2021 verwacht het Centraal Planbureau een gematigde inflatie. Als grondstoffen duurder worden en dus duurder om huizen te bouwen, zal de waarde van huizen stijgen en in ieder geval hun hoge prijs behouden. Afschrijvingen zijn nog niet zichtbaar in de prognoses, integendeel. De inflatie zal naar verwachting in 2021 aantrekken als de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld.

Restschuldfinanciering 2021 met afschrijving over 15 jaar

Wie nog een restschuld heeft, heeft vaak moeite om financiering te krijgen en wacht mogelijk met verhuizen. Om iets aan de stroom te doen, heeft de overheid de aftrekbare periode van rente over uitstaande schulden verlengd tot 15 jaar. Dit maakt het makkelijker om de resterende schuld te financieren en zal verhuizingen vergemakkelijken. Overigens geldt de restschuldregeling met 15 aftrekposten voor woningen die vóór 2018 zijn verkocht en waarvoor u in 2021 nog een restschuld draagt. Dit stimuleert de doorstroming in 2021 en daarmee stijgen de huizenprijzen in 2021. Dit kan leiden tot verdere tekorten in sommige gebieden.

Woningmarkt in 2021

De verlaging van de overdrachtsbelasting is positief voor de prijzen. Negatief is de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Positief is dat de hypotheekrente laag is, wat extra kopers aantrekt. Met name hogere verdieners hebben in 2021 een lagere hypotheekrenteaftrek van 43%, maar de meeste fiscale veranderingen in 2021 ten opzichte van 2020 zullen klein zijn. zeker een voordeel. Ten slotte is huren zeker niet altijd goedkoop, en kopen kan veel goedkoper.

De kans is groot dat de woningmarkt in 2021 doorgaat

Natuurlijk zijn er altijd risico’s, maar er zijn nu duidelijke trends die de huizenprijzen in het hele land doen stijgen en de vraag naar koopwoningen doen toenemen. Wie voorheen alleen in de Randstad naar betaalbare woningen zocht, gaat nu steeds meer buiten de Randstad zoeken, waardoor de huizenprijzen elders in het land blijven stijgen. Kijk ook bij woningbouw om te zien of daar iets staat. 2020 was een goed jaar voor verkopers op de woningmarkt en 2021 lijkt hetzelfde te zijn. Voor beginners zal het niet makkelijk zijn en de prijzen zullen ook in 2021 hoog blijven. Ook als de hypotheekrente wat omhoog zou gaan.

Lees verder

Woningmarkt in 2021

Lees verder