Woninghypotheek of startkapitaal: waar let je op?

Er zijn meer mogelijkheden om een ​​huis te kopen dan je voor iemand die nieuw is op de woningmarkt zou denken. Dankzij de vele regelingen die onder verschillende namen worden aangeboden, zoals starterslening, startersrenteregeling en koopgarantie, is de woning de eerste jaren goedkoper door uitgestelde rentebetalingen of krijgt de starter korting op de marktwaarde. Het is belangrijk om goed te kijken en de omstandigheden te vergelijken, want alleen de zon komt voor niets op, ook in het land van de huizen van de eigenaren!

Inhoud:

Vele soorten opstartfinanciering/acquisitie-opties

Een beginner met de wens om een ​​huis te kopen is een bijzondere kandidaat op de woningmarkt. Dit vooruitzicht heeft doorgaans een startsalaris dat naar verwachting de komende jaren aanzienlijk zal stijgen als gevolg van loopbaanontwikkeling. De wens om een ​​huis te kopen wordt meestal gedreven door het idee dat het kopen van een huis op de lange termijn winstgevender is dan het huren van een huis. Het startsalaris is echter nog te laag om een ​​geschikte woning te kopen en volledig te financieren met een hypotheek. Wat moeten we doen?

De overheid bevordert graag het eigenwoningbezit. Daarnaast zijn er verschillende partijen die de starter als serieuze kandidaat voor medegastheer beschouwen. Hierdoor zijn er verschillende regelingen ontstaan ​​op het gebied van initiële financiering van koopwoningen:

De
Investering in huis
Officiele naam
Aankoopsubsidie
, was een landelijke subsidieregeling van de overheid. Het werd echter geannuleerd op 29 maart 2010, toen het beschikbare budget was uitgeput.

Let op: Er zijn adviesbureaus die de naam Eigendomsbijdrage gebruiken (misbruiken?) om hun product voor seed-financiering op de markt te brengen. Kijk dus eerst welke partij het aanbod doet voordat je ergens bij betrokken raakt omdat je denkt met de overheid te maken te hebben en dus het idee hebt dat het met de overheid is. vereisten komt wel goed.

Initiële hypotheekvoorwaarden en aankoopopties

De vele regelingen die op de markt zijn en zullen zijn, variëren afhankelijk van de omstandigheden. We zetten de belangrijkste op een rij:

Het is belangrijk om te bepalen welke van deze kenmerken van toepassing zijn op financiering. Lees ook de andere termen goed door en ontdek welke voor- en nadelen ze hebben. Neem de tijd, maar informeer bij bijvoorbeeld de Vereniging van Eigenaren, de Consumentenbond of uw rechtsbijstandverzekering, zodat u direct precies weet waarvoor u zich moet aanmelden!

In de jouwe
de gemeente krijgt meestal gratis consulten
over de mogelijkheden daar. Trouwens, er zijn
subsidie ​​adviseurs
die u, zelfstandig of als nabestaande, kan adviseren welke regeling in uw geval gunstig is. Beschouw het advies niet als een advies dat blindelings moet worden gevolgd, aangezien de adviseur mogelijk zaken heeft gedaan met bepaalde dienstverleners en daarom niet volledig onafhankelijk is.

Lage huizenprijzen zijn gunstig voor starters op de woningmarkt

Naast de verschillende regelingen zijn er nog andere aspecten die van invloed zijn op de betaalbaarheid van starterswoningen. In periodes dat koopwoningen goedkoop zijn, is het voor een beginner ook makkelijker om een ​​huis te kopen. Bottom line: Een huis dat niet beschikbaar was in de onstuimige dagen van startersinkomen heeft waardevermindering, b.v.
financiële crisis
mogelijk voor iemand die voor het eerst in zijn leven een huis wil kopen. Dit geldt uiteraard alleen voor nieuwkomers op de woningmarkt die nog een baan hebben of al een paar jaar een succesvol bedrijf hebben. Een negatief effect van de financiële crisis is de werkloosheid, en dit gebeurt zeker ook onder starters.

Hypotheekvoorwaarden zijn makkelijker voor beginners

Per 1 januari 2013 heeft het kabinet de hypotheekvoorwaarden voor starters versoepeld. Als ze van plan zijn om met hun werkgever samen te werken
meer inkomen verdienen
ze kunnen een grotere hypotheek krijgen. Deze inkomensstijging is over enkele maanden te verwachten, maar ook over jaren. De regeling stelt banken en andere hypotheekverstrekkers in staat hypotheken te verstrekken aan meer starters door middel van maatwerkoplossingen. Het feit dat hypotheekverstrekkers er helemaal geen reclame voor maken, suggereert dat ze deze regeling niet graag gebruiken. En dat is jammer voor een beginner die op zoek is naar een huis om tegen betaalbare voorwaarden te kopen.

Geld lenen van je ouders

Ouders hebben vaak meer geld dan hun jongvolwassen kinderen. Een afbetaald huis – een huis met een afgeloste hypotheek – en kinderen die na hun studie gaan werken en geen geld meer betalen zijn vaak aspecten die hen meer rijkdom opleveren. Ja
je ouders willen je een renteloze lening geven
die een woning kan opleveren die u nog niet kunt financieren. Sommige banken bieden ook producten op dit gebied aan, zoals de Generatie Hypotheek van de Rabobank. Andere producten zoals Obvion ‘Startersbox’ en ‘Florius Startplan’ worden niet meer aangeboden. Florius zou dit vanaf augustus 2010 niet meer doen omdat: “De opties die in het oorspronkelijke plan waren opgenomen, zoals extra leenmogelijkheden met ouderlijke garanties, niet meer passen bij zijn kredietbeleid en verantwoordelijkheid voor de verplichting. voor zorg. Kijk in ieder geval goed naar de voorwaarden in dit segment.

Een huis kopen met startersregeling of wachten en geld besparen?

Met al deze koopmogelijkheden die onder normale omstandigheden niet mogelijk zouden zijn, is het goed om kritisch te blijven. “Voor elk voordeel is er een nadeel”, geldt deze regel ook voor deze. De startersregeling geeft je mogelijkheden, maar je krijgt er altijd iets voor terug:
rente die u later nog moet betalen
, de terugkoopvoorwaarde van het bedrijf, die ongunstig kan blijken te zijn, waardoor u weer geld verliest. En ga je op den duur echt meer verdienen in die veelbelovende eerste baan dan nu? Ook kan het zijn dat u overwerkt, ernstig ziek of werkloos wordt, met tijdelijk of zelfs permanent inkomensverlies tot gevolg. Of je kunt je verantwoordelijke en stressvolle baan gewoon niet op de lange termijn aan en besluit minder te werken voor minder loon.

Afhankelijk van welke regelingen voor u beschikbaar zijn of niet, is het verstandig om een ​​andere optie in gedachten te houden. Dat wil zeggen: koop dat huis (nog) niet, maar blijf voorlopig huren en bespaar eerst.

Het maximale hypotheekbedrag daalt

Starthypotheken en leningen zijn nog interessanter geworden door wijzigingen in de regels voor nieuwe hypotheken. Sinds 2014 is het maximale bedrag dat u kunt lenen voor een hypotheek geleidelijk verlaagd. Kortom, in 2014 mocht u maar 104% van de woningwaarde lenen. En daarna daalt dat percentage elk jaar met 1%. Het is 100% van de marktwaarde in 2018 en zal dat ook de komende jaren blijven. Dankzij deze nieuwe regeling, ook wel ‘Loan to Value’ genoemd, krijgt u:
alle bijkomende kosten
over de te koop staande woning, zoals notaris, makelaar, taxatie, inrichting en evt. zichzelf transformeert. In het verleden betaalden huizenkopers deze extra kosten door meer op de hypotheek te lenen dan alleen voor de woning zelf nodig was. Die tijd is voorbij en komt misschien nooit meer terug.

Lees verder