Wonen in het buitenland en toeslagen in 2020: AOW, WW etc
Gaat u in 2020 emigreren of woont u al in het buitenland en ontvangt u ook een uitkering als AOW, WAO, Anw of kinderbijslag, dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Het is natuurlijk belangrijk om te weten of uw uitkering wordt verlaagd, omdat u in een ander land woont. Mogelijke gevolgen van emigratie kunnen het beëindigen of aanpassen van uw uitkering zijn. Het kan ook zijn dat het tijdelijk doorgaat.
Voordelen in het buitenland
- Wet exportbeperkingen (BEU)
- Speciale contracten
- Vrijwillige verzekering
- Toeslag en wonen in Marokko of Turkije
- Remigratierecht
- Landen met speciale regelingen
- Vragen over uw situatie?
Wet exportbeperkingen (BEU)
Als u in Nederland woont of werkt, bent u verzekerd voor sociale verzekeringen die zorgen voor de opbouw van AOW-pensioenen en het recht op andere uitkeringen of uitkeringen, zoals een nabestaandenuitkering of kinderbijslag. Emigreert u naar het buitenland en werkt u niet meer in Nederland – omdat u in het buitenland gaat werken of met pensioen gaat of arbeidsongeschikt bent – dan valt u niet meer onder de verschillende sociale verzekeringen en dat kan gevolgen hebben. uw recht op bepaalde uitkeringen.
Heeft u nog recht op de volledige uitkering als u in het buitenland gaat wonen? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of de beperking geldt voor het land waarnaar u emigreert. Deze beperkingen kunnen in overeenstemming met:
Wet exportbeperkingen (BEU)
verwijst naar verschillende voordelen, namelijk:
- Algemeen overlevingsrecht (Anw)
- Algemene Ouderdomswet (AOW)
- Ziektewet (ZW)
- Werk en Inkomen Wet werkvermogen (WIA)
- Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
- Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ)
- Algemene Kinderbijslagwet (AKW)
Ontvangt u een uitkering of toeslag Anw, AOW, ZW, WIA, WAO, WAZ of AKW en gaat u naar het buitenland of heeft u dit al gedaan, dan wordt beoordeeld of u aan de voorwaarden voldoet. Dan moet u aan een van de volgende eisen voldoen:
- U woont/gaat wonen in de Europese Unie (EU) en/of de Europese Economische Gemeenschap (EEG-landen: Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein of IJsland);
- U woont/gaat wonen in het Caribisch gebied van het Koninkrijk der Nederlanden;
- Je werkt/gaat buiten de genoemde regio’s werken in het algemeen belang, bijvoorbeeld in ontwikkelingswerk of in een diplomatieke hoedanigheid;
- U woont/werkt in een land waarmee Nederland een bijzondere overeenkomst heeft met diverse overeenkomsten.
je ontmoeten
nee
één van deze eisen – omdat u in bijvoorbeeld Suriname of Marokko gaat wonen – dan betekent dit dat uw uitkering na drie maanden definitief stopt. Als u een ander soort uitkering ontvangt, zoals de Wajong of een uitkering op grond van de Toeslagenwet of de Wet werk en bijstand, gelden andere regels, maar over het algemeen zijn deze uitkeringen ook niet overdraagbaar naar een niet-verdragsluitende staat .
Speciale contracten
In de meeste landen is er een
speciaal contract
zodat (een deel van) de uitkering daar gewoon kan worden geïncasseerd. Er zijn echter ook landen met
nee
er zijn verdragen zoals de VS, Canada, Gambia, India, Kosovo, Mali en Pakistan. Voorbeelden van landen waar dergelijke overeenkomsten bestaan, zijn Argentinië, Brazilië, Ecuador, Israël, Jordanië, Thailand, de Filippijnen, Japan, Mali, Botswana en Kaapverdië.
Vrijwillige verzekering
Als u voor langere tijd in het buitenland gaat wonen, kunt u:
vrijwillige verzekering
AOW en Anw zodat u er aanspraak op kunt blijven maken.
Toeslag en wonen in Marokko of Turkije
Veel mensen die in 2020 buiten Europa wonen, krijgen te maken met
Wet van het land van verblijf
. Deze wet stelt dat een aantal uitkeringen voor landen buiten de Europese Unie gebaseerd zijn op de hoogte van de kosten in het land waar de ontvanger woont. Het omvat ook Kinderbijslag, Kinderbudget, Anw, WIA en WGA. Deze wet geldt ook voor mensen die zich hebben gevestigd in landen als Turkije en Marokko.
Remigratierecht
Voor mensen die terugkeren naar hun land van herkomst,
Remigratierecht
geldt, die voorziet in twee uitkeringen: de basisverzekering en de remigratie-uitkering. De
basis regel
verwijst naar een eenmalige betaling voor de kosten van emigratie, die over het algemeen kunnen worden gebruikt om de kosten van vervoer, bagagevervoer en opslag van bezittingen te betalen. De
remigratietoeslag
verwijst naar de maandelijkse verblijfsvergoeding voor personen van 45 jaar en ouder. Deze regels gelden ook voor mensen die als vluchteling in Nederland zijn aangekomen.
Landen met speciale regelingen
Als gevolg van de verdragen gelden voor meerdere landen bijzondere regels. U kunt bijvoorbeeld vaak een Ziektewetuitkering meenemen. Ook een
zwangerschap
– of
Geboortetoelage voor kinderen
kan vaak naar het buitenland. De belangrijkste behandelde landen zijn Canada en de Verenigde Staten. Dit geldt ook voor Pakistan, Chili, Mali en Gambia.
Bonussen zijn over het algemeen niet overdraagbaar naar het buitenland. Door een aantal bijzondere regels zijn er echter landen die vrijgesteld zijn. Naast bovengenoemde landen zijn dit Marokko, Tunesië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, Israël, Kaapverdië, Brazilië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.
Daarom houden uitkeringen en toeslagen niet op bij emigratie, het is duidelijk dat:
Wet van het land van verblijf
het betaalde bedrag kan lager zijn omdat het wordt getoetst aan het kostenniveau van het land waar u woont.
Vragen over uw situatie?
Gaat u emigreren en wilt u weten wat dit betekent voor uw recht op (bestaande) uitkeringen? Dan kunt u het beste contact opnemen met SVB, UWV of de Rijksvoorlichtingsdienst, zij kunnen u doorverwijzen naar de juiste instantie.
Lees verder
€