Winkelen is leuk voor jezelf, maar verwoestend voor krappe portemonnees

Winkelen betekent: het plezier van het winkelen om iets te zoeken en/of te kopen. Het gaat hier niet om het kopen van de nodige boodschappen in supermarkten, maar om gezellig winkelen, het liefst met familie, wat vrienden in winkelcentra waar ook genoeg mensen komen. Een kopje koffie, een drankje en iets te eten zoals een snack of patat zijn de leuke dingen die een middagje samen shoppen extra leuk maken. Daar is niets mis mee, maar winkelen kost vaak geld zonder het te beseffen en niet iedereen kan zorgeloos gaan winkelen. Wat mogelijk is, hangt meestal af van uw maandinkomen. Voor mensen met een kleine portemonnee kan winkelen erg gevaarlijk zijn.

Winkelen betekent vaak meer uitgeven dan verwacht

Wie gewoon ’s middags gaat winkelen zonder een doel voor ogen, komt altijd wel iets leuks, grappigs of “hoe dan ook nodig” tegen. Vaak zijn dit dingen die niet veel geld kosten, maar sommige kunnen toch onopgemerkt blijven in de krant. Voor mensen met veel geld is dit meestal geen drama, maar voor veel mensen kan het heel moeilijk zijn. Niet iedereen kan even makkelijk weerstaan ​​aan de advertenties en vaak mooie producten die in de winkel worden verkocht.

Betalen met echt geld geeft je meer inzicht

Iedereen die daadwerkelijk uit de beurs betaalt, ziet op een gegeven moment de bodem en weet dan dat hij al genoeg heeft uitgegeven. Vooral kleine bedragen zijn bedrieglijk. Je herinnert je ze slechter dan de grote bedragen, maar zelfs die kleine bedragen slurpen je portemonnee. Het gebruik van een debetkaart is natuurlijk gemakkelijk, maar het is moeilijk om bij te houden wat je al hebt uitgegeven.

Betaalpas kan niet worden gevolgd

Vooral mensen die zelfs kleine bedragen met een pinpas betalen, houden niet altijd bij hoeveel er na een leuke middag op hun bankrekening is bijgeschreven. Kleine bedragen worden snel vergeten. Dan wordt het heel moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Aan het einde van de maand is er soms niet eens genoeg geld om goed en waardevol voedsel te kopen. In dat geval is het verstandig om daartegen maatregelen te nemen.

Winkel om te profiteren

De kunst is dus om op pad te gaan met een besteedbaar budget in gedachten en niet te gedreven te worden door het geluksgevoel van de aankoop. Dit geluksgevoel duurt immers meestal niet lang, terwijl het ontbreken ervan op de bank aan het einde van de maand voor veel ongemak en meerdere slapeloze nachten kan zorgen. Die korte geluksmomenten zijn het op den duur niet waard.

Je kunt ook leuk winkelen met dunne portemonnees

Maar een krappe portemonnee betekent niet dat je niet meer kunt winkelen. Het kan ook, maar maak er een sport van om binnen je budget de nodige aankopen te doen en dan nog iets leuks over te houden voor iets voor jezelf, een kop koffie, een drankje of iets anders waar je naar op zoek bent.

Uw portemonnee op één lijn brengen door te winkelen op beurzen en rommelmarkten

Winkelen is immers niet verkeerd zolang je op je portemonnee let. Euro’s zijn snel uitgegeven, maar ook snel vergeten, en voor je het weet ben je meer kwijt dan je eerst dacht.

Denk goed na voordat je geld uitgeeft

Er zijn vrouwen die een tweedehands designerjurk of broek voor hun kind kopen op een braderie of rommelmarkt, om er vervolgens achter te komen dat hun kind simpelweg te veel kleren heeft en ze te groot wordt voordat het allemaal uit is. Dan is goedkoop duurkoop en is het besparingseffect nihil, of je bent nog duurder uit dan wanneer je de benodigde kleding alleen nieuw in een reguliere winkel had gekocht.

Samen winkelen is leuk, maar in je eentje kan het verwoestend zijn

Winkelen met vrienden is zeker leuker dan alleen winkelen, maar het kost vaak meer geld dan alleen uitgaan. Samen zie je immers meer en mensen wijzen elkaar op leuke dingen, koopjes etc. waardoor er een grotere koopbehoefte ontstaat. De aankoop is dan snel geregeld en aan het eind van de middag ben je meer geld kwijt dan je eerder wilde uitgeven.

Aankopen op aanraden van anderen

Wat de een koopt, stimuleert de ander om verder te kijken en het is geen onvoorstelbaar risico dat je thuiskomt met dingen die je normaal gesproken helemaal niet zou hebben gekocht. Degenen die zich van deze gevaren bewust zijn, lopen minder snel in dergelijke vallen.

Economisch winkelen

Om bijvoorbeeld zuinig te kunnen winkelen, kun je een lijst maken met kleding, kleine huishoudelijke artikelen, schoenen of vakantieartikelen die je thuis nodig hebt en bepalen hoeveel je eraan wilt of kunt besteden. Het werkt net als een gewone boodschappenlijst. Neem niet mee wat niet op de lijst staat, ook niet als je dingen ziet die je in de toekomst zou kunnen gebruiken en die nu in de uitverkoop zijn.

Controleer de aanbiedingen goed voordat je iets koopt

Zoek van tevoren uit welke winkels aanbiedingen hebben over de genoemde onderwerpen. Ga ook naar de markt en kijk of je daar beter of goedkoper terecht kunt. Focus op de dingen die je nodig hebt, niet op de schreeuwende aanbiedingen van dingen die je leuk vindt, want winkels en markten gebruiken alle verkooptrucs om je te verleiden tot kopen. Misschien vind je winkelen op deze manier minder leuk, maar aan het eind van de maand zit je in ieder geval niet met een financiële kater.

Mannen en winkelen

Meer vrouwen winkelen dan mannen. Vrouwen vinden het vaak leuk om samen uit te gaan en tijdens het winkelen over van alles te praten. Mannen gaan meestal alleen winkelen als ze iets nodig hebben, en doelloos zoeken, passen, kijken en oordelen is voor de meeste mannen zelfs weerzinwekkend.

Mannen houden vaak niet van drukke winkelcentra

Het woord ‘winkelen’ verwijst meestal naar winkelen in stadscentra en winkelcentra. Hoe dan ook, naar plekken met een leuk publiek. De meeste mannen hebben daar niet altijd de behoefte aan en hebben liever dat hun vrouw uitgaat met hun dochters, zussen of vriendinnen.

Winkelen met betekenis

Winkelen is leuk, maar doe het verstandig zodat je er plezier aan blijft beleven en het niet belastend is voor je bankrekening. Houd bij wat en hoeveel u uitgeeft. Zo kom je aan het einde van de maand niet onverwacht voor negatieve verrassingen te staan.€