Window dressing: het financiële kwartaal of jaar is voorbij

Het einde van een kwartaal of jaar is financieel een zeer interessante tijd op de aandelenmarkten. Aandelenbezit wordt opgeschud, met als gevolg hogere aandelenkoersen en afrekening. Window dressing komt vaak voor omdat aandelen en beleggingsfondsen die goed presteren, beter zullen verkopen. Voor veel handelaren is het de moeite waard om aan het einde van het kwartaal goede resultaten te laten zien. Het einde van het vierde kwartaal is absoluut de moeite waard, want dan maak je de balans op om te zien hoe de aandelenmarkt het heeft gedaan in vergelijking met vorig jaar. Maar je wordt natuurlijk een beetje in de maling genomen door deze prijsstijgingen.

Raambekleding is de hele tijd

Exchange, dat is window dressing op de beurs

Veel beurshandelaren en fondsen willen aan het einde van het kwartaal en zeker aan het einde van het jaar goede cijfers laten zien. Om dit te bereiken schudden ze graag de voorraadpakketten door elkaar. Hoe beter de performance, hoe meer toekomstige klanten is het uitgangspunt. Soms lijkt het belangrijkste het resultaat tussen twee benchmarks te zijn: het begin en het einde van het kwartaal en natuurlijk het begin en het einde van het jaar. Het schudden en schuiven van deze pakketjes op hun plaats wordt “window dressing” genoemd. Slecht presterende aandelen verlaten het fondsmandje, terwijl goede snel binnenkomen. De prijzen gaan nog meer omhoog. Het advies is dus: betreed het fonds nooit op de laatste dag van het kwartaal. Je loopt het risico dat je je snel uitkleedt, omdat windowdressing een dag later kan eindigen.

Portfolio pompen

Niet alleen raambekleding is een populaire methode om goede resultaten te behalen. In de praktijk blijkt dat handelaren en fondsen de prijzen nog meer proberen op te drijven, met andere woorden Portfolio Pumping in goed Engels doen. Het plaatsen van een grote beste kooporder op het juiste moment, een populaire kooporder tegen elke prijs, geeft een belangrijk signaal af aan andere handelaren. Zeker als het om een ​​grote bestelling gaat. Andere stockwatchers interpreteren dit vaak als een tijd waarin het aandeel of de aandelenmarkt zal blijven stijgen. En als één schaap over de dam komt, zullen er meer volgen.

De laatste vijf minuten, dan vindt de naveiling plaats op de beurs

De laatste dertig en zeker de laatste vijf minuten van de beurshandel zijn typerend voor Portfolio Pumping. In feite is er de laatste vijf minuten een aandelenveiling waaraan alleen professionele handelaren kunnen deelnemen. Als ze verwachten en willen dat de prijzen stijgen of moeten stijgen, zullen ze proberen om het in die vijf minuten te laten gebeuren. Soms in zeer kleine hoeveelheden. Hogere aandelenkoersen komen regelmatig voor in de laatste vijf minuten en bij een zeer laag volume, soms met slechts 1 aandeel. Natuurlijk, maar het moet worden gecontroleerd. Dit is ook de reden waarom ervaren handelaren goed kijken naar de verhandelde volumes. Als je alleen naar de prijs kijkt, zie je niets.

stop verlies

Ook is het goed om te weten dat derivaten de laatste vijf minuten niet meer verhandelbaar zijn, terwijl de onderliggende waardes nog kunnen veranderen. U kunt bijvoorbeeld na de laatste vijf minuten worden gestopt, dwz de stop-loss-waarde wordt aangeraakt of verbroken, zonder de mogelijkheid om te handelen. Dan ziet u de volgende dag de schade weer. Dit gebeurt regelmatig, bijvoorbeeld bij turbo, maar ook bij andere leveraged beleggingsproducten.

Wilt u uw spaarrekening behouden of overstappen naar een andere spaarrekening of bank?

Aan het einde van een kwartaal, of liever aan het begin van een nieuw kwartaal, vervallen alle soorten spaarrekeningen en veel termijndeposito’s en spaardeposito’s. Het einde van het kwartaal is dus ook een moment om goed na te denken of je je geld bij dezelfde bank wilt laten staan. De praktijk leert dat de bank soms maar een kwartaal een hogere rente biedt, vaak om klanten aan te trekken, en de rente vervolgens niet aanpast. Nieuwe klanten zijn interessant zolang de oude blijven. En dat blijft nu de vraag. Want wie blijft waar ze zijn als ze zien dat de rentes bij sommige andere banken veel hoger zijn. Je hebt geen?

Conclusie window dressing aan het einde van het financiële kwartaal

We zien veel windowdressing op de aandelenmarkt. Soms aan het einde van de maand, maar meestal aan het einde van het kwartaal. Dit heeft te maken met de rapporten en brochures die gemaakt moeten worden. Deze rapporten moeten een gunstig imago geven om nieuw geld aan te trekken. Dit is ook merkbaar op spaarrekeningen. Er zijn banken die elk kwartaal extra rente geven als je geld stort. Zo neemt het kapitaal van de bank ook op papier toe, wat investeringen in de bank weer winstgevender maakt.

Lees verder