Wilt u uw hypotheekrente voor korte of lange termijn vastzetten?

De hoogte van de hypotheekrente bepaalt een groot deel van je vaste maandlasten. Moet de hypotheekrente voor korte of lange termijn worden vastgesteld?

Hypotheekrente vormt een groot deel van de maandlasten. De hoogte van de hypotheekrente wordt bepaald op het moment van het afsluiten van de hypotheek. U spreekt op dat moment met de bank af hoeveel de rente wordt en voor welke periode. Aan het einde van de afgesproken looptijd moeten klanten en banken gezamenlijk een nieuwe hypotheekrente afspreken voor een nieuwe rentevaste periode. Als de hypotheekrente op dat moment flink hoger is, zijn de maandlasten vanaf nu flink hoger.

Kies een korte rentevaste periode

Het voordeel van een korte rentevaste periode is dat de maandlasten in deze periode doorgaans lager zijn. Veel huiseigenaren kiezen voor lage maandlasten bij het kopen van een huis. Daarom lijkt het ook logisch om te kiezen voor een kortere rentevaste periode. Aan de andere kant is een korte periode ook gevaarlijk. Als de rente stijgt, kunnen de hypotheeklasten na enkele jaren zo hoog oplopen dat de maandlasten het budget van de huiseigenaar overschrijden.

Kies een lange rentevaste periode

Het grootste voordeel van een lange rentevaste periode is de zekerheid die het biedt. De hypotheekrente is dan vaak hoger dan voor een kortere looptijd, maar je kunt gerust stellen dat de rente voor een periode van twintig tot dertig jaar vaststaat. Tussen 1982 en 1984 lag de hypotheekrente ruim boven de tien procent. Met een rente als deze die momenteel op de hypotheekmarkt wordt gevraagd, komen vrijwel alle huiseigenaren in de problemen. Consumenten die al lang genoegen nemen met hoge hypotheekrentes betalen een veel hogere hypotheekrente. Ze hebben niet kunnen profiteren van een lagere hypotheekrente en hebben ook extra betaald omdat ze de tarieven voor langere tijd vasthielden.

Laat het ondertussen aanpassen

U heeft ook de mogelijkheid om tijdelijke maatregelen te nemen. Als u verwacht dat de rente blijft stijgen en uw hypotheekrente voor nog eens twee jaar vast staat, kunt u nu met uw bank om tafel gaan zitten om uw mogelijkheden te bespreken. Het kan verstandig zijn om uw hypotheekrente nu voor een langere periode vast te zetten. Dit zal waarschijnlijk direct resulteren in hogere maandlasten, maar als de rente verder stijgt, heb je over twee jaar te maken met nog hogere hypotheekrentes.

Renteafkoelingsperiode en variabele hypotheekrente

Sommige kredietverstrekkers bieden consumenten ook de mogelijkheid om tijdens een bedenktijd rente op te bouwen. De rente staat dan vast voor zeven jaar, waarvan de laatste twee jaar inclusief renteafkoelingsperiode. U kunt de hypotheekrente gedurende deze periode ongewijzigd laten, maar u kunt gedurende die periode ook de rente vastzetten voor een nieuwe periode. Een hypotheek met variabele rente houdt in dat de rente niet vast staat en kan fluctueren. Als de marktrente daalt, daalt ook de variabele hypotheekrente. Daarom kunnen de maandelijkse kosten sterk fluctueren.

Lees verder