Wilt u beleggen in waardeaandelen of groeiaandelen?
Aandelen kunnen worden onderverdeeld in waardeaandelen en groeiaandelen. Aandelenselectie geeft aan of u ervoor kiest om te beleggen in waarde of groei. Wat als de economische groei tegenvalt? Waardeaandelen behouden hun waarde, zelfs als de economie slecht is, maar groeiaandelen niet omdat ze afhankelijk zijn van groei. Als de economische groei vertraagt, is er zelfs een sectorrotatie mogelijk, waarbij iedereen plotseling waardeaandelen wil kopen en hun prijzen omhoogschieten. Dit wordt erger als de rente stijgt. Wat heeft uw voorkeur, waardebeleggen of groeibeleggen?
Investeren in waarde of groei?
- Wat zijn waardeaandelen?
- Wat zijn groeiaandelen?
- Waarom groeiaandelen kopen?
- Waarom waardeaandelen kopen?
- Sectorrotatie bij lagere economische groei en hogere rente
- Koop op tijd goede aandelen om erin te investeren
Wat zijn waardeaandelen?
Een waardeaandeel is een aandeel waarvan de prijs op de beurs lager is dan de fundamentele en reële waarde van het aandeel. Waardeaandelen worden gekenmerkt door een relatief lagere koers-winstverhouding (lage koers-winstverhouding of lage koers-winstverhouding) en een hoog dividendrendement. Waardeaandelen zijn voornamelijk te vinden in nutsbedrijven en telecommunicatiebedrijven en worden ook defensieve aandelen genoemd. Deze bedrijven gaan doorgaans niet gebukt onder grote schulden.
Wat zijn groeiaandelen?
Groeiaandelen worden uitgegeven door bedrijven met hoge groei- en winstverwachtingen in de markt. Dit zijn vaak nieuwe bedrijven die nieuwe activiteiten starten. Bij groeiaandelen wordt geen winst uitgekeerd (laag dividendrendement), maar wordt het geld opnieuw geïnvesteerd in het bedrijf. Met een groeiaandeel ziet u lage rendementen die gepaard gaan met een hoge P/E-ratio en meer risico. Nieuwe technologieaandelen, zoals FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google van Alphabet), behoren tot de groeiaandelen. Een bedrijf als Zalando is ook een groeiaandeel, met weinig of geen winst, maar met sterke groeivooruitzichten.
Waarom groeiaandelen kopen?
Groeiaandelen worden gekocht omdat niemand iets wil missen: dividenden zijn vaak laag, maar de enorme groei die wordt getoond suggereert dat niemand het bedrijf snel zal kunnen negeren. Deze groeivooruitzichten rechtvaardigen de hoge koers-winstverhouding van groeiaandelen. U moet niet risicomijdend zijn, aangezien de koersen van groeiaandelen ook erg volatiel en volatiel kunnen zijn. Bij groeiaandelen raak je niet verstrikt in de spread, de verwachtingen blijken vaak heel positief. Prijzen kunnen snel op en neer gaan.
Waarom waardeaandelen kopen?
U koopt voornamelijk waardeaandelen vanwege de hoge dividenduitkeringen elk jaar. Het zijn defensieve aandelen op de beurs waarvan de prijs geen rare dingen doet en meestal geleidelijk stijgt. Als de aandelenmarkt daalt, zullen defensieve aandelen over het algemeen minder dalen dan groeiaandelen. Royal Dutch Shell is een bekend defensief waardeaandeel. Grote banken worden ook toegevoegd aan waardeaandelen.
Sectorrotatie bij lagere economische groei en hogere rente
Het is niet allemaal zwart-wit. Er zijn bijvoorbeeld ook bedrijven die jarenlang groeiaandelen waren, maar nu opereren in een volwassen markt met minder expansie en daardoor waardeaandelen zijn geworden van groeiaandelen. Ook zullen FAANG-aandelen niet altijd als groeiaandelen worden beschouwd. Netflix groeit bijvoorbeeld snel, maar op een gegeven moment zal iedereen ofwel een Netflix-abonnement hebben of zeker weten dat ze er nooit een zullen krijgen. Daarom is het belangrijk om verschillende markten en economische groei goed in de gaten te houden. Een ander aspect is interesse. Bedrijven met groeiaandelen hebben vaak veel schulden. Dit betekent dat hun kosten zullen stijgen naarmate de rente stijgt en hun groeipotentieel zal afnemen. Dergelijke ontwikkelingen kunnen ertoe leiden dat groeiaandelen plotseling als overgewaardeerd worden beschouwd en beleggers terugkeren naar waardeaandelen.
Koop op tijd goede aandelen om erin te investeren
Waardeaandelen zijn relatief goedkoop en vaak ondergewaardeerd, soms wil niemand ze bezitten tegen een hoge aandelenkoers, zelfs als het bedrijf het goed doet. Als u een economische ommekeer verwacht, kan het verstandig zijn om vroeg in effecten te beleggen in plaats van alleen groeiaandelen te kopen. Als die wending komt, zullen groeiaandelen hard worden geraakt en zal de waarde van het aandeel veel lager zijn. Sterker nog, als er sprake is van een voorraadwaarderotatie, zullen deze aandelen veel duurder worden. Dit geeft u de mogelijkheid om aandelen goedkoop te kopen en later duur te verkopen. Overleg altijd met uw vermogensbeheerder, want beleggen is natuurlijk nooit zonder risico.
Lees verder
€