Wilt u beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?

Veel mensen die beginnen met beleggen, weten niet waar ze moeten beginnen. Anno 2019 zijn er zoveel beleggingsproducten op de markt dat consumenten door de bomen het bos vaak uit het oog verliezen. Beleggen in ETF-trackers en beleggingsfondsen is een beschikbare manier om te beleggen. Wat zijn ETF-trackers en beleggingsfondsen precies en wat zijn hun typen? Wat is het verschil tussen beleggingsfondsen en ETF-trackers?

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een verzameling van alle investeringen die in een fonds zijn gedaan. Iedereen kan beleggen in beleggingsfondsen, van kleine tot grote bedragen. Elk beleggingsfonds heeft een fondsbeheerder die de beleggingen doet. Deze fondsmanager is een professionele belegger met veel financiële kennis die de marktontwikkelingen volgt en de hele dag de portefeuille beheert. Daarom kan het interessant zijn om via een beleggingsfonds te beleggen als de consument zelf minder kennis heeft van beleggen, niet veel wil leren over beleggen, of als iemand geen tijd heeft om in beleggen te beleggen. Bij het beleggen in beleggingsfondsen wordt het werk gedaan door de fondsbeheerder, die hiervoor een kleine rente in rekening brengt.

Soorten beleggingsfondsen

In het algemeen kunnen beleggingsfondsen worden onderverdeeld in drie categorieën, namelijk aandelenfondsen, obligatiefondsen en gemengde fondsen.

Aandelenfondsen

Aandelenfondsen bevatten voornamelijk aandelen van bedrijven. Beursgenoteerde ondernemingen geven aandelen uit. Het zijn eigenlijk kleine stukjes “eigendom” van het bedrijf. Door aandelen te kopen wordt de consument voor een klein deel economisch eigenaar van het bedrijf. Het kopen van aandelen van een bepaald bedrijf kan riskant zijn, want als dat bedrijf het slecht doet of het bedrijf failliet gaat, kunnen de verliezen erg groot zijn. Dit is de reden waarom mensen ervoor kiezen om te beleggen in beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds bundelt al het geld van de investeerders en investeert dat geld in honderden of soms zelfs duizenden bedrijven. Op deze manier zorgen ze voor diversificatie die het risico voor de individuele belegger vermindert.

Obligatiefondsen

Obligatiefondsen kunnen zowel bedrijfs- als staatsobligaties aanhouden. Obligaties zijn leningen die beleggers verstrekken aan deze bedrijven en overheden. De looptijd wordt vooraf vastgesteld, bijvoorbeeld tien jaar. Na de afgesproken looptijd krijgt de belegger zijn lening terug. In de tussenliggende jaren ontvangt de belegger rente. Beleggers hebben de mogelijkheid om obligaties met elkaar te verhandelen. Net als bij aandelen zijn er risico’s aan obligaties. Als het bedrijf voor de vervaldag failliet gaat, is de belegger vaak zijn geld kwijt. Dit is ook de reden waarom mensen beleggen in obligatiefondsen. Net als bij aandelenfondsen is het risico lager vanwege de diversificatie over veel verschillende bedrijven.

Gemengde fondsen

Ten slotte zijn er gemengde fondsen. Deze fondsen bevatten verschillende beleggingsproducten. Sommige beleggers willen niet alleen diversifiëren naar verschillende bedrijven, maar willen ook diversifiëren naar verschillende beleggingsproducten. Gemengde fondsen kunnen aandelen en obligaties omvatten, evenals trackers voor grondstoffen, onroerend goed en ETF’s.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. ETF-trackers volgen de koers van een index als de AEX. Ze kunnen echter ook bijvoorbeeld de prijs van goud of zilver volgen. Dit betekent dat naarmate de index stijgt, ook de ETF stijgt. Als de index daalt, daalt ook de ETF. Aangezien een ETF een index volgt, is het een eenvoudig beleggingsproduct. Net als bij beleggingsfondsen beleggen ETF-trackers in veel verschillende bedrijven, wat zorgt voor diversificatie. Bovendien kunnen ETF’s de hele dag vrij worden verhandeld op de beurs. De waarde fluctueert constant, net als aandelen.

Wilt u beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?

Het verschil tussen beleggingsfondsen en ETF-trackers is eigenlijk een fondsbeheerder in beleggingsfondsen. ETF-trackers volgen bijvoorbeeld een specifieke index. Als de index 5% stijgt, gaat de ETF ook 5% omhoog. Een fondsmanager moet de markt in beleggingsfondsen verslaan. Als de index stijgt, zou het beleggingsfonds nog meer moeten stijgen. Bijgevolg zijn de kosten van het beheer van een beleggingsfonds hoger dan bij een ETF. Dit moet natuurlijk zijn vruchten afwerpen in een hoger rendement op beleggingsfondsen. In de praktijk is dit op den duur vaak lastig. Het is voor een fondsbeheerder moeilijk om de markt over een lange periode, zoals jaren, te ‘verslaan’. Aan de andere kant, als de fondsbeheerder erin slaagt de markt te verslaan, zijn de rendementen hoger dan bij een ETF-tracker.€