Wijn als alternatieve investeringsvorm

“Vloeibare waarden” betekent meestal iets anders dan wijnen, maar tegenwoordig kan de term ook letterlijk worden genomen. Omdat wijn een geweldig alternatief kan zijn voor andere soorten investeringen.

De beste wijnen trotseren de crisis

Nooit, zelfs niet in de moeilijkste tijden, hebben bijvoorbeeld Chateau Petrus of Mouton-Rothschild in 2008 zoveel waarde verloren als de AEX-index.

Niet alleen is dat een kleine troost voor degenen die hun geld destijds in aandelen hadden geïnvesteerd, het is slechts de halve waarheid. Want recessies en onrust op de aandelenmarkten blijven natuurlijk niet onopgemerkt op de wijnmarkt. Het spreekt voor zich dat tijdens de financiële crisis veel wijnverzamelaars afstand moeten doen van hun “schatten” om vloeibaar te blijven.

Tegelijkertijd zijn mensen niet meer zo gul met hun financiële middelen dat ze zonder blikken of blozen een extreem hoge prijs zouden betalen voor een fles topwijn. Als gevolg hiervan neemt het aanbod toe terwijl de vraag stagneert of daalt.

Wijnen die geschikt zijn voor diversificatie van de beleggingsportefeuille

Zorgvuldig geselecteerde wijnen zijn echter nog steeds goede kapitaalinvesteringen, hoewel ze natuurlijk niet kunnen worden gebruikt als een gelijkwaardig alternatief voor aandelen, obligaties of vaste deposito’s. Integendeel, ze dienen vooral als instrument voor diversificatie van investeringen. In die zin zijn wijnen vergelijkbaar met een investering in kunst.

En net zoals veel goed gestructureerde beleggingsportefeuilles bijvoorbeeld antiek, horloges of porselein bevatten, kan een deel van het geld worden geïnvesteerd in fijne liquide middelen. Maar het mag zeker niet meer dan tien procent van de liquide middelen zijn.

Rendement van 300% of meer

Beleggers die wedden op aandelen en spaarrekeningen kunnen alleen maar dromen van een rendement van 300% of meer, maar sommige Franse rode wijnen hebben dat in minder dan een decennium bereikt. En zolang de sterke vraag uit het Verre Oosten aanhoudt, zullen de prijzen waarschijnlijk blijven stijgen. Op voorwaarde dat de belegger wijnen selecteert met potentieel voor waardering.

Maar je moet absoluut niet vertrouwen op je eigen geur of individuele smaak. Wijnen zijn immers onderworpen aan een soortgelijke regel als aandelen: als belegger moet u nooit al uw vermogen op uw ‘liefdes’ zetten. Een investeerder kan een bedrijf of een wijnmakerij misschien nog aantrekkelijker vinden, dergelijke keuzes zijn nauwelijks goed als een selectiecriterium voor investeringen.

Gouden regels bij het investeren in wijn

Wijnen kunnen niet alleen de “kenner” behagen, maar ook de investeerder, zolang we het hebben over echt gewilde gewassen met het potentieel om in waarde te stijgen. Hieronder vindt u de criteria die u moet volgen als u in wijn wilt investeren.