Wie zijn de grootste oplichters?

Sommige oplichters hebben zulke grote oplichting dat ze wereldberoemd zijn geworden. De grootste oplichter van de afgelopen jaren is Bernard Madoff, maar hij staat pas nummer tien op de lijst van de grootste oplichters.

In dit artikel vind je de top tien van oplichting volgens Quotenet. Met hun fraude waren vaak miljarden dollars gemoeid.

Nummer 10

oplichter naam:
Bernard Madoff

Omvang van fraude?: $ 50 miljard

Met zijn bedrijf, Bernard Madoff Investment Securities LLC, heeft hij jarenlang met succes een piramidespel in stand gehouden. Beleggers ontvingen jaarlijks een rendement van 7 procent. Toen bleek dat het werd betaald met investeringen van nieuwe investeerders. Het moest een keer misgaan.

Nummer 9

oplichter naam:
Sheridan Cox

Bedrag van fraude?: £ 520m

Sheridan heeft investeerders 520 miljoen pond opgelicht. Hij kocht leegstaande beursgenoteerde bedrijven op en verkocht aandelen van deze bedrijven aan investeerders. In totaal deden meer dan 5.000 investeerders uit Australië en Groot-Brittannië mee.

Nummer 8

oplichter naam:
Graham Halksworth

Bedrag van fraude?: $ 2,5 biljoen (mislukt)

Graham Halksworth had de grootste oplichter aller tijden kunnen worden, maar zijn poging mislukte. Hij heeft geprobeerd Amerikaanse staatsobligaties af te betalen. Volgens deze voormalig medewerker van Scotland Yard zijn deze obligaties tijdens de revolutie in China door de Amerikanen uitgegeven.

Nummer 7

oplichter naam:
Ramon Baez Figueroa

Omvang van fraude?: $ 2,2 miljard

Ramón Báez Figueroa heeft geprobeerd veel geld wit te wassen in de Dominicaanse Republiek. De omvang was enorm als je bedenkt dat het een bedrag was dat tweederde was van het bruto binnenlands product van de Dominicaanse Republiek.

Nummer 6

oplichter naam:
Bernard Ebers

Omvang van fraude?: $ 11 miljard

Bernard Ebers was een van de directeuren van WorldCom. Het bedrijf ging in 2002 failliet nadat tekortkomingen de boeken ontsierden.

Nummer 5

oplichter naam:
Jerome Kervill

Bedrag fraude?: 4,9 miljard euro

Deze speculant werkte voor Société Générale. Hij nam zeer grote risico’s ten koste van de bank, waardoor de bank een verlies leed van 4,9 miljard euro.

Nummer 4

oplichter naam:
Alves do Reis

Omvang van fraude?: Onbekend

Alves dos Reis had in 1920 maar liefst 100 miljoen valse bankbiljetten gedrukt. In 1930 werd hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

Nummer 3

oplichter naam:
Nick Leeson

Bedrag van fraude?: £ 1,4 miljard

Nick Leeson zorgde in 1992 voor veel opschudding door heel grof te speculeren over de Nikkei-index. Zijn werkgever kon lange tijd profiteren van zijn risico’s, maar in 1995 viel zijn investering op een slecht moment en verloor de bank enorme bedragen en ging failliet.

Nummer 2

oplichter naam:
Kenneth Lay

Omvang van fraude?: Onbekend

Hij was de oprichter van Enron (een energiebedrijf). Door creatieve boekhouding was hij in staat om de winst te vergroten waardoor investeerders wilden binnenkomen. Kenneth Lay stierf voordat hij kon worden veroordeeld.

Nummer 1

oplichter naam:
Charles Ponzi

Oplichtingsgrootte?: $ 250.000 per dag

De grootste zwendel aller tijden was Charles Ponzi. Na de Eerste Wereldoorlog richtte hij zijn eigen investeringsfonds op. Hij was waarschijnlijk een voorbeeld van Bernard Madoff, want het rendement werd ook betaald met de inleg van nieuwe investeerders.€