Wie profiteert van historisch lage rentetarieven?

De Europese Centrale Bank houdt de rente historisch laag op -0,5% in 2020, maar wie profiteert er van de lage rente? Welke partijen en individuen profiteren als de rente daalt? Hoelang zal het duren? Een lage spaar- en hypotheekrente lijkt goed nieuws, maar wie spaart, wil een hoog rendement op zijn geld en iemand die een woning huurt is niet gebaat bij een lage hypotheekrente. Bovendien vernietigt een lage rente uw pensioen. Blijft de rente de rest van 2020 en 2021 zo laag?

Mario Draghi en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank

Mario Draghi hield de rente laag en banken die hun geld bij de ECB willen storten, moeten zelfs een vergoeding betalen aan de ECB. De Europese Centrale Bank wil met een lage rente de economie van de EU stimuleren en de rente op schulden beheersbaar houden. Veel zuidelijke landen gingen door de hoge rente bijna failliet. Zolang de rente laag blijft, is de rente op de staatsschuld beter beheersbaar. Het verbetert het vertrouwen tussen verschillende landen en de EU. Christine Lagarde, de in 2019 aangestelde president, gaat het rentebeleid van de bank herzien, maar wat ziet u in 2020?

Wat doet de spaarrente?

De rente op sparen is afhankelijk van verschillende factoren. Als banken uw geld willen, zijn ze bereid om een ​​hogere rente op spaargeld te geven. Sparen verbetert de balans van de bank en daarom zal de bank altijd een bepaald bedrag aan spaargeld willen ontvangen en daarover een redelijke rente willen betalen. Maar als de ECB de rente laag en de inflatie laag blijft houden, zal de spaarrente waarschijnlijk dalen. Niet goed voor degenen die jarenlang trouw hebben gespaard. Een paar jaar geleden was het nog mogelijk om tegen hoge rente te lenen, maar dat lijkt nu voorbij. Een lagere spaarrente lijkt in het verschiet.

Wat wordt de hypotheekrente 2020 en 2021?

Als de rente van de ECB daalt, blijft de hypotheekrente niet onberoerd. Het heeft al invloed op de hypotheekrente en het ziet er niet naar uit dat de daling nog voorbij is. Iedereen die een woning met hypotheek wil kopen of direct de hypotheekrente moet verlengen, profiteert van een lagere rente. Het kan ook nuttig zijn voor degenen die een huis bezitten. Het kan zijn dat u eerst de hypotheekrente moet overmaken.

Wat zijn de rentetarieven op staatsobligaties en obligaties?

Het rendement op staatsobligaties kan niet los worden gezien van het vertrouwen in het land. Zo lenen Nederland en Duitsland bijna gratis geld om hun staatsschuld te financieren. Historisch laag dus. De rentelasten zijn laag, waardoor het begrotingstekort kleiner kan worden en de staatsschuld langzamer groeit.

Wat doet leenrente?

De hypotheekrente is de rente voor leningen met een iets langere looptijd. Ook de rente op andere leningen kan licht dalen. Het is best verbazingwekkend dat dit nog niet op grote schaal is gebeurd. Een hoge debetrentevoet lijkt gerechtvaardigd wanneer er veel vraag naar geld is of wanneer er grote risico’s zijn. Dat lijkt niet zo te zijn, en toch zijn de rentetarieven op persoonlijke leningen of doorlopende kredietlijnen nauwelijks gedaald. Een forse daling lijkt nog steeds in het verschiet.

Blijft de rente laag in 2020 en 2021?

Dat de ECB de rente laag hield, zelfs negatieve rentes, was uit noodzaak geboren. De economie gaat in een cyclus, het gaat op en neer. We komen uit de kredietcrisis, er is nog steeds veel schulden en de wereldhandel heeft zich nog niet veel hersteld. Dit alles verlaagt de rente. Naarmate de economie verbetert, u en ik meer zelfvertrouwen krijgen en meer uitgeven, zullen de rentetarieven in veel sectoren stijgen. En 2019 ging duidelijk beter dan verwacht. In 2020 krijgen we echter te maken met de corona en daarom blijft de rente naar verwachting laag. Alleen als de ECB belooft haar opkoopprogramma (de erfenis van Draghi) uit te faseren, betekent dit ook dat de rente in 2020 en 2021 verder kan stijgen, zeker als we in 2020 en 2021 te maken krijgen met hogere looneisen. Hogere lonen betekenen immers hogere inflatie, wat weer leidt tot hogere rentes. Niemand weet precies wanneer dat zal gebeuren, maar in 2021 worden verdere verbeteringen verwacht, en dan zou de rente later dit jaar weer kunnen stijgen. Misschien veel eerder dan verwacht, want een periode van bijna-deflatie of desinflatie kan worden gevolgd door een periode van hoge inflatie, en dan zijn we al vergeten dat de rente ooit historisch laag was. Profiteer van de lage rente nu het nog kan. Voor uw leningen, maar ook als u op de beurs wilt beleggen. Meevallers duren meestal niet lang, en als ze toch komen, kun je ze het beste oppakken. Tot die tijd is een lage rente slecht voor je pensioen en goed voor de woningmarkt.

Lees verder