Wie controleert uw geld?
AFM, De Nederlandsche Bank, ACM en diverse andere autoriteiten houden dagelijks uw geld in de gaten. Als alles goed gaat, moet je jezelf ook goed in de gaten houden, want geld wordt vaak uitgegeven en verloren in plaats van verdiend. Een bank kan bijvoorbeeld ook failliet gaan. Gelukkig zijn er wat checks and balances en zijn er meerdere partijen die met je meedenken, zoals consumentenorganisaties. Zo houdt u uw geld en vermogen goed in de gaten.
- Wet op het financieel toezicht (Wft)
- Is het veilig om op de bank te sparen?
- Sparen en beleggen combineren
- Beleggen en monitoren van uw geld door de AFM
- Vastgoed CV en monitoring AFM
- Consumentenorganisaties monitoren
Wet op het financieel toezicht (Wft)
In Nederland is de wijze van toezicht feitelijk geregeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit toezicht wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Is het veilig om op de bank te sparen?
Je zou kunnen denken dat niets veiliger is dan sparen. Het rendement is iets minder dan bij beleggen, maar toch kunt u uw inleg niet verliezen. Dit is meestal waar, maar soms ook niet. Hoewel de Autoriteit Financiële Markten AFM en De Nederlandse Bank DNB een scala aan toezichtinstrumenten hebben om onregelmatigheden en faillissementen te voorkomen, gaat er wel eens iets mis. Immers, in theorie kan elke bank failliet gaan. Gelukkig zijn er nationale en Europese regels om spaarders en beleggers te beschermen. Niet elk land betaalt hetzelfde bedrag in geval van faillissement.
Sparen en beleggen combineren
Sparen is niet zonder risico, en beleggen helemaal niet. Houd er ook rekening mee dat er steeds meer producten op de markt komen die sparen en beleggen combineren. In het beste geval behaal je een veel hoger rendement dan op een gewone rekening, maar soms is het rendement nihil of zelfs negatief over de jaren heen. De eerste jaren zijn gegarandeerd mooi, maar wat daarna gebeurt. Laat u in dit opzicht niet voor de gek houden en lees de voorwaarden goed door.
Beleggen en monitoren van uw geld door de AFM
Nogmaals, AFM en DNB hebben veel tools tot hun beschikking om u enige bescherming te bieden, maar rendementen uit het verleden zijn niet altijd een garantie voor de toekomst. Controleer altijd bij deze toezichthouders of de uitgevende partij een vergunning heeft. U kunt uw geld ook op verschillende manieren controleren. Realtime via alle soorten online serviceproviders of sms-alerts. Nog beter, omdat het je wat gemoedsrust geeft, is om een stop loss te gebruiken. Als het aandeel bij een crash onder de stop loss-waarde zakt, ligt u eruit en nemen de verliezen niet toe. Zorg ervoor dat u deze stop loss-waarde niet op de kleinste waarde instelt, anders zult u tegen uw wil zelfs kleine schommels verkopen of kopen. Ook zijn er allerlei afgeleide instrumenten op de markt, die automatisch de stop loss waarde verankeren, bijvoorbeeld bij het beleggen in een turbo.
Vastgoed CV en monitoring AFM
CV’s over onroerend goed zijn populair. Zowel het aantal cv’s als het aantal investeerders in cv’s groeit gestaag. Dit is niet verwonderlijk aangezien er sterke rendementen worden verwacht. Maar niet alles wat blinkt is goud. De Autoriteit Financiële Markten, AFM, is kritisch, maar heeft daar tot nu toe weinig instrumenten voor. Het toezicht van de AFM betreft vooral het maken van vastgoed-cv’s en stimuleert nadrukkelijk de markt zelf om met een gedragscode te komen. Consumenten zijn vooral geïnteresseerd in de Vereniging van Vastgoedfondsen VVP, die beleggers wil waarschuwen voor de grootste fouten. Houd er rekening mee dat je niet blind moet zijn voor het verwachte rendement (ze kloppen immers) en dat veel cv’s beginnen bij € 50.000 en dus buiten de reguliere monitoring vallen. En dat is precies de grens waarboven er weinig of geen wettelijk staatstoezicht is.
Consumentenorganisaties monitoren
Er zijn in Nederland veel consumentenorganisaties die u helpen verstandig met uw geld om te gaan. Ze waarschuwen voor misbruik en doen ook zelf onderzoek. Heel populair zijn bijvoorbeeld Radara- of Kasas-uitzendingen. Als consument is het jouw beurt om de bal weer aan het rollen te krijgen. Radar en Kassa hebben al veel succes geboekt. Ongetwijfeld zijn ook de onderzoeken van de Consumentenbond goed. Als je lid bent, kun je alle soorten onderzoek online bekijken. Je kunt natuurlijk ook googlen. Google zoekt naar een specifiek product of een specifieke instelling, en als er een probleem is dat u moet melden, vindt u dit meestal snel op internet. Volg deze stappen, want onthoud dat voorkomen altijd beter is dan genezen.
Lees verder
€