Whisky-investeringen: vloeibaar goud?

De vraag is groot, de prijzen stijgen en op veel plaatsen raken oude voorraden op. Er zijn dus ideale kansen om een ​​veilige investering in whisky te zien. Maar van de duizenden whisky’s die op de markt zijn, is slechts een beperkt aantal geschikt om in te beleggen. Met de juiste keuze kan een belegger echter aanzienlijke rendementen verwachten.

Als de verwachte waardestijging niet optreedt

Als je whisky als een investering beschouwt, worden mensen soms erg verhit. Voor sommigen grenst het aan godslastering, anderen zien Scotch als solide groei met een lage VC. Maar de waarheid is dat als je eenmaal hebt besloten om in whisky te investeren, je snel zult ontdekken of je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Met andere woorden, als de verwachte waardestijging niet optreedt. Hoewel het geen beleggingsadvies is, volgen hier enkele tips om u te helpen bij het kiezen van het juiste distillaat en om u meer inzicht te geven in het beleggen in whisky.

Er is nog steeds veel vraag naar whisky in Azië

Alleen al sinds de laatste eeuwwisseling is er een onberekenbare massa whisky’s op de markt verschenen. En het einde is nog niet in zicht. Terwijl de vraag in Nederland en andere Europese markten wat stagneerde, dringen vooral Aziatische markten als China en India aan op nog meer graandestillaat. Het komt erop neer: we zullen de komende 10 tot 20 jaar zeker blijven van een grote vraag.

Single malt Schotse whisky

Terwijl veel Bourbon-whisky’s nu gemakkelijk vier cijfers halen, is er in financiële kringen maar één echte investeringscategorie in whisky en dat is Single Malt Scotch Whisky.

Whisky wordt schaarser

Er is trouwens een toenemend tekort aan “aged whisky”, wat ook tot uiting komt in het aantal ageless statements. Dit betekent dat het flesetiket niet aangeeft hoeveel jaar de drank in houten vaten heeft gerijpt. Dus hoewel het al een geweldige tijd is voor de echte whiskykenner, is het ook geweldig voor investeerders. Veel beleggers kiezen voor de gemakkelijke en veilige weg om nieuwe single malts in beperkte oplage te kopen en in voorraad te houden. Als je deze route wilt gaan, let dan op wat de fabrikant bedoelt met “beperkt”. Wees voorzichtig als het aantal flessen minder is dan 10.000. Dit betekent dat een Single Malt bij de lancering meestal bijna € 100 is.

Welke Single Malt Scotch wel en niet kopen?

Alleen whisky die afkomstig is van een bekende distilleerderij als Dalmore of The Macallan is of wordt echt waardevol. Zorg ervoor dat de whisky niet door een onafhankelijke bottelaar gaat. De prijs, en dus het rendement, is dan afhankelijk van de vraag. In die zin geldt: hoe bekender het merk, hoe groter de vraag. Gezien het beperkte aantal zijn de bottelversies van de jaren 60 en 70 erg populair. In ieder geval is het tegenwoordig al moeilijk, zo niet onmogelijk, om Single Malts uit die periode onder de 1000 euro te vinden. De jaargangen voor die tijd, vooral de vooroorlogse jaren, zijn niet anders. Hiervoor is meestal een aanzienlijk kapitaal nodig.

Aan wie verkoop je en voor hoeveel?

Meestal wisselen verzamelaars Single Malts van beleggingskwaliteit uit. Het motto “Geef me je whisky, ik geef je de mijne” is echter meer een verzamelaarskwaliteit dan die van een investeerder. Terwijl het rendement de focus is voor de belegger, is het de passie voor de verzamelaar. Natuurlijk kunt u ook rechtstreeks aan verzamelaars verkopen via forums, netwerken, enz. Als je problemen hebt met het berekenen van de huidige waarde van Single Malts, heb je verschillende opties. Zoek naar vergelijkbare whisky’s in veilingen zoals eBay of andere grote online marktplaatsen. Maar het is onwaarschijnlijk dat de populaire oude wijnstokken daar worden verhandeld. Meestal zijn er veilingen onder de grens van duizend euro. Een andere manier om de waarde van een fles te bepalen, wordt aangeboden door bedrijven zoals Scottish Whisky Highland of World Whisky Index.

Een groot voordeel ten opzichte van andere investeringen

Whisky als belegging heeft één beslissend voordeel ten opzichte van alle andere vormen van belegging zoals aandelen, onroerend goed, goud, enz. Als de markt onverhoopt instort of de vraag plotseling daalt, kun je nog steeds whisky schenken voor anderen of er zelf van genieten. Laat de fles gewoon niet vallen.€