Welke lening past het beste bij mij?

Wat de beste lening is, is meestal gemakkelijk te verantwoorden. De lening moet aan uw specifieke behoeften voldoen. Als u voor langere tijd en vaker geld nodig heeft, is een doorlopend krediet een goede keuze. Heeft u een keer een groter bedrag nodig, kies dan voor een persoonlijke lening. En als je het geld maar even nodig hebt, kun je beter even in het rood staan.

Hoe kies je de beste lening?

De beste lening keuze. In de loop van het leven moeten mensen vaak kiezen welke lening ze aangaan. Er is de afgelopen decennia veel veranderd op dit gebied:

Het is belangrijk om een
zorgvuldige kredietvergelijking
alvorens het contract te ondertekenen. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om leningsoorten en leningvoorwaarden te vergelijken. Maar het vinden van de beste lening voor uw specifieke situatie kan altijd worden gevolgd
twee basisvragen
:

Welke leningvorm past het beste bij mij?

Welke vragen moet u zich nu stellen om de lening te kiezen die het beste bij uw specifieke behoeften past? Naast de al genoemde mogelijkheden is er natuurlijk een hypothecaire lening als u een eigen woning heeft. Hoewel dit geen volledige lijst is, kunt u over het algemeen kiezen voor een van de volgende soorten leningen:

Naast de hier genoemde formulieren zijn er:
andere soorten consumentenleningen
. Ze worden echter niet verder besproken in deze review. Je kunt denken aan:

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet, afgekort DK, spreekt de bank met u de maximale kredietlimiet (kredietlimiet) af. U kunt het weggooien zonder voorafgaande toestemming. U bepaalt zelf of, wanneer en voor welk bedrag u gebruik maakt van deze mogelijkheid. U moet elke maand een bepaald aflossingsbedrag betalen. Deze bedragen doorgaans 2% van de overeengekomen kredietlimiet. U kunt ook kiezen voor een lagere aflossing, maar dit resulteert in een langere looptijd. DK is terugkerend van aard: wat je hebt ingewisseld, kun je later weer opnemen. Uiteraard tot het maximum van de toegekende kredietlimiet. Er wordt alleen rente betaald over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. In tegenstelling tot PL (zie hieronder) heeft DK een variabele rente.

Persoonlijke lening

Meestal sluit je een persoonlijke lening af om één product te kopen. PL is een vooraf overeengekomen vaste looptijd en rente. Meestal geldt een lijfrenteschema. Het is een
terugbetalingsschema
waarbij elke maand hetzelfde bedrag verschuldigd is. U bent dus verplicht om het voorschot maandelijks terug te betalen. Hoewel dit per kredietverstrekker kan verschillen, is de maximale looptijd vijf tot zes jaar. Als je de lening gebruikt om spullen met een langere levensduur te kopen of om je woning te verbeteren, kan de looptijd ook langer zijn. Op een persoonlijke lening betaal je doorgaans meer rente dan op een doorlopend krediet.

Hypotheek

Bent u eigenaar van uw woning met voldoende overwaarde? Dan ben je meestal beter af met een tweede hypotheek dan een persoonlijke lening. Veel mensen schrikken onredelijk af van de hoge notariskosten die dit met zich meebrengt, maar als je hypotheek lager is dan de notaris hoef je geen notariskosten te betalen. Stem de looptijd van deze aanvullende hypotheek af op de levensduur van het te financieren object.

En bent u op zoek naar de goedkoopste hypotheek, dan heeft u wellicht interesse in het volgende. Sinds 2000 komt de variabele rentehypotheek naar voren als de goedkoopste hypotheek. Dit is ook te verklaren. Bij een rentevaste hypotheek moeten banken altijd een hoge risicopremie betalen voor het renterisico dat ze lopen.

Wie biedt mij de beste leenvoorwaarden?

U kunt natuurlijk eerst contact opnemen met uw bank. Maar voordat u een beslissing neemt, is het de moeite waard om het aanbod van andere financiële instellingen en online dienstverleners te verkennen. En misschien moet u zelfs de nieuwste leenmogelijkheid overwegen: geld lenen zonder tussenkomst van een bank. Pas als je zeker weet dat je de beste lening met de beste voorwaarden hebt gevonden, meld je je aan.

Lenen is geen liefdadigheid

Alleen een zorgvuldige leningvergelijking leidt tot de juiste resultaten. Dienstverleners lokken vaak met verdacht lage rentetarieven. Bij nader onderzoek komen vaak verborgen kosten en commissies aan het licht. Houd dus altijd dit spreekwoord in gedachten: uitlenen is geen liefdadigheid! De effectieve rentevoet is een van de belangrijkste criteria bij het beslissen over een lening. Dit kan eenvoudig worden vastgesteld door een onafhankelijke kredietvergelijking te doen. Natuurlijk kunt u ook een onafhankelijk financieel adviseur om advies vragen over een woonkrediet, een nieuwe auto of een langere vakantie. Het is belangrijk dat u kunt vertrouwen op de professionaliteit, competentie en transparantie van de betrokkene.€