Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?
Dankzij het depositogarantiestelsel bent u verzekerd voor uw spaargeld tot 100.000 euro per persoon. Als uw bank failliet gaat, krijgt u uw geld terug van de Nederlandse staat. U kunt daarom het beste een spaarrekening openen bij een bank die gedekt is door de Nederlandse Depositogarantie. Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over een faillissement. Op de website van De Nederlandsche Bank kunt u controleren of een bank onder het depositogarantiestelsel valt. Hieronder vindt u ook een lijst met banken die onder het garantiestelsel vallen.
Tegenwoordig loont het om uw spaargeld af en toe van de ene naar de andere spaarrekening te verplaatsen. Door spaarrekeningen te vergelijken en over te stappen naar een andere bank, krijg je een hogere rente, een actierente, een bonusrente of een leuk cadeau – vaak een klein extra bedrag op je spaarrekening.
Wijziging van spaarbank
Zeker als je verder kijkt dan Rabobank, SNS bank en ING; al hebben ze af en toe ook een aantal leuke aanbiedingen. Maar kleinere banken hebben vaak leuke acties en zijn vaak sneller met het verhogen van de rente. Het wordt ook interessant als je buiten de standaard spaarproducten kijkt. Als je een behoorlijk bedrag aan spaargeld hebt, kom je al snel op enkele tientallen tot enkele honderden euro’s per jaar als je de verschillende producten van verschillende banken en andere financiële instellingen goed volgt. En als je niet bang bent om van bank te veranderen.
Het Nederlandse depositogarantiestelsel
De meeste Nederlandse bankspaarproducten vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. De Nederlandse overheid staat garant voor 100.000 euro per bank per persoon (per koppel, dat is 200.000 euro per bank) als de bank failliet gaat. Bij onbekende producten en zeker bij onbekende banken rijst echter al snel de vraag of een bepaald aangeboden product onder het depositogarantiestelsel valt.
Controleren of de bank een depositogarantiestelsel heeft
Om erachter te komen welke bank wel en welke niet onder het depositogarantiestelsel valt, kunt u natuurlijk kijken op de websites van de betreffende banken. Vindt u daar geen informatie, dan kunt u de bank bellen, mailen of langskomen. Maar hoe kunt u deze informatie verifiëren?
Hiervoor kunt u contact opnemen met een Nederlandse bank. Zij zijn de toezichthouders van de Nederlandse banken en weten precies welke banken onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen. U kunt als volgt controleren of de bank hieraan voldoet:
- Ga naar www.dnb.nl
- Klik op “Registreren van gecontroleerde bedrijven”
- Klik op de link om de registers te bekijken
- Klik op “Kredietinstellingen”
- Selecteer in de financiële dienst: “Stortingsgarantie”
- Voer de naam van de bank in en klik op Zoeken
Tijdens kantooruren is de Centrale Bank van Nederland ook bereikbaar via 0800-020 1068 (gratis).
banken die nee ze vallen onder de Nederlandse depositogarantie
Het is natuurlijk niet verboden om geld op een spaarrekening te zetten die niet onder de Nederlandse depositogarantie valt. Dit is zeker niet altijd aan te raden; zeker niet als er een aantrekkelijke rente wordt geboden. Zorg er altijd voor dat u goed geïnformeerd bent en begrijpt welk risico u hiermee loopt (buitenlandse bank).
Banken gedekt door de Nederlandse Depositogarantie
Hier is een lijst van banken en andere financiële instellingen die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen (er zijn er meer, maar dit zijn de meest bekende):
- ABN Amro Bank
- Achmea
- Aegon
- ASN Bank
- ARS-bank
- Binckbank
- Rabobank
- Delta Lloyd
- Dexia
- Van Lanchot’s Bankier
- Bank van Friesland
- ING bank
- Bank van leaseplannen
- NIBC Bank
- regionale bank
- SNS Bank
- Lloyds Bank (let op: Lloyds Bank valt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel maar wel onder het VK-garantiestelsel)
- Theodore Dilissen Bankers
- Triodos bank
- Westland Utrecht Bank
Lees verder
€