Wekelijkse kansen zijn niet bedoeld voor individuen

Ook voor particuliere beleggers werden week- en dagopties geïntroduceerd. Sindsdien zijn wekelijkse opties in de belangstelling van beleggers, particuliere beleggers en speculanten gegroeid. De vraag is alleen of weekopties echt iets voor particulieren zijn. Wat zijn wekelijkse opportunities precies en hoe verdien je er geld mee? Let op de expiratiedatum van de optie, anders kan de optie waardeloos worden. Een wekelijkse optie heeft een hogere theta dan een maandelijkse optie, en een dagelijkse optie heeft een nog lagere verwachte waarde en een overeenkomstig hogere theta-waarde.

Kenmerken van de week

Weekopties AEX

U kunt ook weekopties verhandelen op de AEX-index. Zoals de naam al doet vermoeden, is hun duur een week. Van vrijdag tot aanstaande vrijdag. De wekelijkse optie biedt in principe uitstekende mogelijkheden om met korte termijn handelsstrategieën in te spelen op de bewegingen van de AEX-index. De handel in opties heeft een enorme vlucht genomen op de aandelenmarkt.

Korte termijn opties

Door de korte looptijd zijn de tijd en verwachte waarde van de optie, en daarmee de premie, relatief laag. Dit vergroot de hefboomwerking. Hierdoor kunnen zelfs bij kleine procentuele veranderingen in de AEX-index aantrekkelijke rendementen worden behaald. U kunt eenvoudig actuele gebeurtenissen en nieuws gebruiken. Het bereik is hoog. Met andere woorden: de beweging van de onderliggende waarde heeft een grote impact op de waarde van het optiecontract. Overigens moet men zich bewust zijn van de risico’s zowel bij het kopen als bij het schrijven van opties. Bij het kopen kunt u maximaal het geïnvesteerde bedrag verliezen. Bij het schrijven van ongedekte opties kunnen verliezen zeer grote bedragen bedragen.

Welke weekopties vervallen?

Wekelijkse opties worden aangegeven met individuele handelssymbolen. De combinatie van letters en cijfers geeft aan voor welke weekoptie het geldt en wat de vervaldatum is. De uitzondering is de derde vrijdag van de maand, want dan verloopt de optie altijd. De specificaties van het Nederlandse AEX weekoptiecontract zijn gelijk aan de maandopties die op de derde vrijdag aflopen:

Dagelijkse opties

Dagopties hebben een nog kortere looptijd van 1 dag. Een palet van maandelijkse opties, wekelijkse opties en dagelijkse opties zorgen voor een betere timing en fine-tuning. Maar er zijn verschillen, een intraday-optie beweegt meestal veel sneller dan een optie met een langere resterende looptijd. Dit kan natuurlijk voordelig zijn, maar ook nadelig. Houd er ook rekening mee dat de liquiditeit hoger is bij maandelijkse opties dan bij dagelijkse opties. Daarom kan de spread hoger zijn voor intraday-opties.

Gokken met opties

Bij grote verhuizingen zijn de premies hoog en zijn schrijfmogelijkheden vaak winstgevend. Daarentegen zijn de weekopties relatief goedkoop, waardoor er relatief veel gokken in de markt zijn. Ze worden aangetrokken door hefboomwerking, die meestal groter is bij wekelijkse opties dan bij langetermijnopties. Een wekelijkse optie kan snel waardeloos worden, maar kan ook in recordtijd waardevol worden. Een wekelijkse optiepremie kan op één dag met 30 tot 40 cent per serie dalen.

Particuliere belegger

Allemaal onzekerheden en vragen die perfect zijn voor een snelle beslisser. Er zijn echter nog steeds veel particulieren op de markt. Een verrassende combinatie. Binks lijkt de belangrijkste koper van wekelijkse opties te zijn. Veel individuen worden waarschijnlijk aangetrokken door relatief lage investeringen en zijn niet bang voor relatief hoge risico’s. Daar kan immers een grote winst tegenover staan.

Lees verder